Sunnuntai, 28.06.2009

Blogi, sunnuntaina 28.06.2009

Puolustusmäärärahat ovat puhuttaneet tänä keväänä. Osalla puolueista olisi ollut haluja ajaa puolustustamme alas nopeallakin aikataululla ja sellaisin toimin, että koko ikäryhmää ei enää olisi voitu kutsua asepalvelukseen. Nyt tulevalla kahden prosentin määrärahalisäyksellä hallitus haluaa siis jatkaa nykyistä linjaa ja kehittää puolustusvoimia yleisen ja yhtenäisen asevelvollisuuden mukaan. Jos täjän kahden prosentin väliaikaiseen korotukseen ei olisi lähdetty olisimme joutuneet tänään myös mediassa esille nostamiin puolustusvoimien komentajan Juhani Kaskialan supistuksiin etunojassa. Olisimme siis olleet pakotettuja tekemään supistuksia ja rakenteellisia muutoksia jo ennen ikäryhmien pienenemistä ja se olisi siis tarkoittanut valikoivaa asevelvollisuutta. Se olisi tarkoittanut sitä, että olisimme nopeasti tiputtaneet sodanajan reservin 250 000:een ja se olisi myös tarkoittanut varuskuntien lakkautuksia. Turvallisuuspoliittisessa selonteossa nyt esitetyt ja hyväksytyt puolustusmäärärahojen korotukset ovat siis ainoa tapa ylläpitää yleistä asevelvollisuutta Suomessa edes vuoteen 2015 asti ja edessä on ikäryhmien pienentyessä joka tapauksessa rakenteidenkin muutoksia, mutta vasta sitten kun ikäryhmien pienentyminen sitä vaatii. Me emme halunneet mennä valikoivaan asevelvollisuuteen rahanpuutteen ja säästötoimenpiteiden takia.

Tänään puolustusvoimain komentajan amiraali Juhani Kaskeala nosti saman asian esille ja totesi, että lähitulevaisuudessa juuri edellä esittämästäni syystä joudumme joka tapauksessa lakkauttamaan kaksi kohtalaisen suurta varuskuntaa. Vuoden 2015 jälkeen palvelukseen tulee nimittäin vuosittain noin 5000 varusmiestä nykyistä vähemmän. Joudumme siis ennen tätä tekemään vaikeitakin ratkaisuja, mutta ei kuitenkaan opposition vaatimassa etunojassa ja valikoivaan asevelvollisuuteen mennen. Olen Kaskealan kanssa täysin samaa mieltä, että jos haluamme säilyttää laatumme niin silloin satsataan asevelvollisuuteen ja kyllä totta, että puolustusta ei voi rakentaa taloussuhdanteiden varaan. Puolustuspolitiikan tulee olla pitkäjänteistä ja kestävää ja ennen muuta uskottavaa ja siksi itse uskon yleiseen ja yhtenäiseen asevelvollisuuteen tulevaisuudessakin.

….

Tuo keskustelu puolustuksestamme on jatkunut pyhästä huolimatta. Maavoimien esikuntapäällikkö kenraalimajuri Arto Räty otti aiheeseen myös kantaa ja hieman toisestakin kulmasta. Räty totesi ensimmäisenä sen ääneen ja julkisesti, että ”maamme puolustaminen ei enää onnistu omin voimin”. Eli vaikka nyt pystyisimme pitämäänkin yleisen ja yhtenäisen asevelvollisuuden niin haasteeksemme muodostuu ja Rädyn mukaan on jo siis muodostunut vanheneva ja vanhentuva käytöstä poistuva materiaali ja kalusto. Resurssimme eivät riitä sen korvaamiseen uudella ja olemme tulossa tätä tietä nyt pattiin joka pitää ratkaista. Tarvitsemme siis merkittävästi lisää resursseja puolustukseemme tai sitten meidän on syytä syventää Rädyn sanojen mukaan kansainvälistä yhteistyötä. Ja Räty vielä ampui alas puheet Pohjoismaisesta yhteistyöstä. Se ei toisi tässä tilanteessamme säästöjä ja olen myös sitä mieltä, että Ruotsi tekee lähitulevaisuudessa toisenlaisia omia ratkaisujaan. Räty totesi, että ”yksin me emme selviä missään tapauksessa” ja toivotaan, että tämä jälleen herättää realistista keskustelua siitä miten haluamme maamme turvallisuuden ja puolustuksen hoitaa vai emmekö enää halua? Minä haluan.

….

Tänään päivä mennyt Pekkalan mökillä hieman nurkkia naputellessa ja kummilapsien ja ystävien kanssa hellepäivästä nauttien. Saunaan itse ehdin vasta nyt juuri ennen puoltayötä, mutta lapset ne ehtivät koko päivän lauteilla ja laineilla nauttia. Ihana päivä takana.

Lopen kesäteatterin kesän näytelmä on aiheuttanut aika paljon keskustelua ja mielipiteitä. Valtaosa ystävistämme on olleet meidän tapaan ihastuneita, mutta muutama enemmän rillumarein ystävä on myös toivonut ensi kesäksi helpompaa. Mutta niin kuin eilen totesin, niin minä pidin ja nautin ja vielä tänäänkin kun yksin tuota näytelmää ja sen roolisuorituksia mietin niin mieli herkistyi. Erityisesti tuo Raisa aivan erinomainen ja pelottavan tai liiankin taitava tunnelmissa. Itseasiassa kaikki kolme naispääosien näyttelijää oli loistavia tai siis neljä sillä kyllä perheen äitiä Goldean näytellyt Anu Vänskä on nostettava Sanna Laihin ”Tzeitel”, Krista Laineen ”Hodel” ja Raisa Nousiaisen ”Chava” naispääosien joukkoon ja Vänskä oli erinomainen hänkin. Miespääosan näytellyt Kari Tuominen on tutun vahva, mutta ehkä hienoisesti vahvan ja hyvän tyylinsä ”vanki”. Ja minä kun aina tykkään Jorma Parkkosesta niin tykkäsin tänäkin vuonna vaikka suurella miehellä hieman pienempi rooli nyt onkin. Henri Salin Motelina oli mukava uusi tuttavuus ja Reijo Lipponen rabbiksi myös nappivalinta. Kun näin paljon kehun ja hehkutan niin ehkäpä tästä oman osansa sen myötä ansaitsee ehdottomasti ohjaaja Joel Elstelä, joka on tehnyt odotetusti ammattimiehen työtä ja mestarin jälkeä Pauliina Diallon (koreografiat), Ilkka Kahri (musiikin ohjaus) ja Petri Lindebergin ja Lopen Mieslaulajien kanssa.

Ja jos viime vuonna hieman ääntä arvostelin niin nyt sitäkin kiittelen. Musiikki soi upeasti ja puhe ja laulu kuului hienosti ja juuri niin kuin vahvistettuna kuuluukin eli niin ettei edes vahvistusta oikein huomaa. J-P Ruuskanen on mies paikallaan apunaan SR-Sound Seppo Rintaluoma. Ja kyllä kiitokset ansaitsee myös Ritva Hänninen ja Sanna Laiho roolisuoritustensa lisäksi myös puvustuksesta. Esimerkiksi luurakkokohtaus oli pelottavan tunnelmallinen ja se kaikki keskellä kauneita ja valoisinta suomalaista kesää. Toimii.

Eli jos tästä jotain johtopäätöksiä voi vetää niin voi varmaan todeta, että kannattaa tulla Lopelle ja suunnata Kesäteatteriimme. Samaan päivään saa mahtumaan myös mukavasti vaikkapa Marskin Majan tai taide-elämyksen Villa Vesperissä taitelija Mikael Vesperin ateljeekodissa tai Seppo Tammisen Satamäen ateljee kodissa. Itseasiassa kirjoitin paikallislehtemme Lopen Lehden kesälehteen yhden kuvitteellisen, mutta täysin mahdollisen päiväretken ja se päättyi juuri Sajaniemen Taidemäelle Kesäteatteriimme. Ehkäpä tuon tekstini voisin liittää tähän. Hyödyntäkää jos haluatte ja apuakin saa kysyä. Mielelläni kotikuntaani esittelen ja vinkkejä jaan. Tuossa kirjoituksessa lopussa myös yhden mahdollisen kierroksen yhteystiedot ja aukioloajat.

…..
…..

TIMO HEINOSEN KIRJOITUS LOPEN LEHDEN KESÄLEHTEEN 2009:

Mistä minä nautin Lopella?
”Meille kultainen on tämä Loppi – Osa kauniin Hämeenmaan.

Kaunis oma kotikuntamme tarjoaa nähtävää ja koettavaa useammaksikin päiväksi. Tänä kesänä voisimme jokainen tehdä vaikkapa seuraavanlaisen kotiseutukierroksen ja ihastua kotikuntaan ja mökkikuntaan taas ja taas uudelleen.

Jos vaikka lähtöpaikaksi ottaisimme Santamäen Taidemäen. Taiteilija Seppo Tammisen Ateljee kodin upean vanhan kartanon miljöö sopii hyvin kokoontumispaikaksi ja herkullinen leivos ja kahvi alkajaisiksi ihastuttavan taiteen keskellä antaa hyvän alun päivälle.

Launosista matka voisi jatkua Joentaan kylään ja mielellään Nyynäisten kauniiden maisemien kautta. Äijämäen muinaismuistoalue kertoo tapahtumista vuodelta 1916, kun venäläiset rakennuttivat jouksuhautoja loppilaismaisemiin osana puolustussuunnitelmiaan. Paikalle saa myös asiantuntevan oppaan ja silloin museoviraston suojelukohde saa tarinoiden kautta uuden elämän.

Äijämäellä on mahdollista ihastella myös vanhan pikkupappilana 125-vuotista pihapiiriä 160 kasvilajin puutarhaa ja mm. uhanalaisia itäsuomalaisia kyyttöjä. Sieltä jatkaisin Hämeen Härkäpihan kautta Vanhakosken myllelle. Luonnonkaunis Vanhakoski pauhaa vieressä ja yksityismuseo tarjoaa muistoja menneisyydestä. Vaikkapa isoäidin ja isoisän kertomana. Paikka on siis yksityinen ja vierailu vaatii etukäiteisen yhteydenoton. Mutta tunnen paikan ja sen isäntäväen ja suosittelen.

Seuraavaksi pysähdys ihastuttavan Lopen kirkonmäellä. Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen patsas ja miehen historia on mielenkiintoinen ja osa suomalaisuutta syvimmillään ja hetki tiekirkkona toimivassa ainakin minusta Suomessa kauneimmassa kirkossa on mieleenpainuva. Kirkko on kesäkaudella avoinna päivittäin, kuten myös Kaakkomäen pirun hengessä ”vain siitä kivenheiton päässä” sijaitseva maamme vanhin käytössä oleva puukirkko Santa Pirjo ja kotiseutumuseomme Lukkarin Puustelli. Opastukset kesäaikaa päivittäin ja jo itse paikat puhuvat puolestaan.

Sitten suunnaksi voisi ottaa Ollinkosken Tevännön pikatien varressa ja sieltä matka jatkuu mukavasti Länsi-Lopelle ja Marskin Majalle ja kenttävartio Sisulle. Marsalkka Mannerheimillekin rakaspaikka – kunnioitetun Marsalkkamme omilta sotilailtaan 1942 75-vuotispäivälahjaksi saama metsästysmaja – on kohteistamme timantti. Ja olisiko päivä jo tässä vaiheessa siinä pisteessä, että Majan Herrat voisivat tarjoilla herkullisen ruuan. Kesäsunnuntaisin pitopöytä kello 12-15.

Marskin Majalta sitten piipahdus Räyskälän ilmailukeskuksessa ja sieltä sitten päiväkahville Kalamyllylle Topenolle. Itse ongittu ja odotellessa savustettu lohi ja kuppikahvia ja monenpäivänä myös työnäytöksiä ja yleisötilaisuuksia tekee paikasta yhden kesäni suosikin. Siksi suosittelen.

Ja täydellisen lopetuksen päivälle saa Lopen Kesäteatterissa, joka juhlii tänäkesänä 25. toimintavuottaan Lopen Sajaniemessä. Joel Elstelän Viulunsoittaja katolla kruunaa päivän. Ja jos Lopella joskus sattuu kesällä satamaan niin sitten Salosen Aarnen yksi taidonnäyte kate liukuu suojaamaan teatteriväkeä. Niin ja vaikkapa tuota esityksen alkua odotellessa voisi vielä pyörähtää Mikael Vesperin Ateljee kodissa lähellä teatteriamme.

Niin ja jos tuliaisia vaikkapa sitten omaan kotiin ja mökille mielii niin monesta näistäkin kohteista löytyy kaikkea ja listaan voisi nostaa vaikkapa vielä Lähteen Susannan Savi-Heinä Puodin Joentakana tai käsityökauppa Sinikellon kirkolla tai Puoti Poikettava Läyliäisillä. Ja kohteita jo sinänsä ovat myös antiikkiliike Ajan-Muisto Sajaniemessä, Alistuvan puuseppien tupamyymälä Alitupa Patojalla ja Auvon Visan myymälä hauskan Puutteenperäntien päässä. Ja ne parhaat herkut – en usko, että tämän päivän iltana enää mitään tarvitsee – mutta seuraavaksi päiväksi voisi napata Mikkolan Suoramyynnistä itse motocrossin maailmanmestarin Heikki Mikkolan ja hänen perheensä tilalta.

Olen varma, että tästä kierroksesta tulee ihastuttava. Olen myös varma, että kaikkia kohteita ei tässäkään ole mainittu ja niistä saakin aikaiseksi toisen ja kolmannenkin kesäpäivän. Retken omassa Lopen kunnassa.

Niin tämän jälkeen voisi kysyä, miksi mennä merta edemmäksi kalaan. Meille kultainen on tämä Loppi – kotiseutumme viljava maa. Olemme vaalineet ystävien kanssa kotiseuturakkautta myös aina Lopen Laulun sanoin. Niitä aina joku kysyy ja ne tässä täksi kesäksi.

Lopesta herkutellen

Timo Heinonen
Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtaja
Lopen kansanedustaja

************************************************

LOPEN LAULU
säv. ja san. T.J.M. Saloranta
kansanlaulun tapaan.

1. Meille kultainen on tämä Loppi.
kotiseutumme viljava maa.
Järvistänsä on rikkahin soppi
osa kauniin Hämeenmaan.

2. Suot suuret sadat järvet
harjut kummut lukuiset.
Kirkko Birgitan mielemme johtaa
kauas vuosisatain taa.

3. Meille kultainen on tämä Loppi.
kotiseutumme viljava maa.
Järvistänsä on rikkahin soppi
osa kauniin Hämeenmaan.

4. Kansa vakainen jäyhä luonne
kaiken kestää se tunnetaan.
Uutteruutemme Suomelle suomme
avuks armaan Jäämein maan.

5. Meille kultainen on tämä Loppi.
kotiseutumme viljava maa.
Järvistänsä on rikkahin soppi
osa kauniin Hämeenmaan.

******************************************************

Timo Heinonen suosittelee-
Timom Loppi-kierroksen kohteiden osoitteet:

1.) Taiteilija Seppo Tammisen kotiateljee; Avoinna sopimuksen mukaan Launosten Santamäessä, Santamäentie 88. Tiedustelut 040 570 3906.

2) Äijämäen muinaismuistoalue; Tiedustelut: Aulikki Kemppi puh 040 587 4916 tai Marianna Rautiainen 040 545 4958

3) Lopen Pappilanpuisto; Nyynäistentie 35, Jokiniemi, puh. 050 530 5602 tai 050 530 5601. Avoinna ryhmille sopimuksen mukaan.

4) Hämeen Härkäpiha: Jokiniementie 67, Loppi, puh. (019) 440 550 tai 0400 476 790. Avoinna ryhmille sopimuksen mukaan.

5) Vanhakosken mylly; Leppälahdentie 51, Loppi, puh. (019) 440 286 tai 050 571 3847. Myllyä näytetään kiinnostuneille kesäaikaan toukokuun alusta sopimuksen mukaan.

6) Lopen Kirkko ja Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen patsas: Tiekirkkopalvelut Lopen kirkossa 10.6.-4.8.09 klo 12-18.

7) Lopen Vanha kirkko – Santa Pirjo ja Kotiseutumuseo Lukkarin Puustelli
Avoinna 9.6.-2.8.09 ti-su klo 12-16 sekä to klo 16-20, muina aikoina sopimuksen mukaan. Iltahartaus kesätorstaisin 4.6.-27.8.09 klo 20. Kotiseutumusein on avoinna 23.6.-9.8.09 ti-su klo 12-16 sekä to myös klo 18-20, ma suljettu, muulloin sopimuksen mukaan.

8) Ollinkoski; Tevännön Pikatie

9) Marskin Maja ja kenttävartio Sisu; Marskintie 216. Avoinna 2.6.-15.8. päivittäin klo 11-17 (ei ma eikä juhannusaattona), muina aikoina tilauksesta. Kesäsunnuntaisin 7.6.-9.8. lounaspöytä klo 12-15.
Tiedustelut: Teuvo Zetterman puh. 040 548 0525 tai Heikki Kujansuu puh. 040 527 8087.

10) Räyskälän ilmailukeskus; Räyskäläntie 311. Räyskälän ilmailukeskuksen opastetut kiertokäynnit joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina; touko-syyskuussa. Lähtö kahvion edestä klo 10, kiertokäynti kestää n. kaksi tuntia ja se tehdään jalan.

11) Kalamylly; Tarvontie 1, Topeno. Avoinna Äitienpäivästä elokuun loppuun joka päivä klo 10-20.

12) Sajaniemen kesäteatteri; Sajatie 413, Sajaniemi. Näytökset ajalla 27.6.-1.8. Sateen sattuessa katettu katsomo. Tiedustelut ja lippuvaraukset: 040 754 2886 tai info@lopenteatteri.net.

13) Ateljee Villa Vesper; Villa Vesperintie 11, Sajaniemi. Avoinna kesällä 2009 ti-su klo 11-17.

Tuliasikohteet:

Savi-Heinä Puoti & Kangaskammari : Kempintie 20, Jokiniemi. Avoinna ma-pe klo 10-18, la klo 10-16. Käsityönä valmistettua keramiikkaa, kuivakukkatöitä, kausikoristeita, askartelutarvikkeita.

Käsityökauppa Sinikello: Kauppatie 12, Loppi. Avoinna ti-pe klo 9-17, la klo 9-13, ryhmille sopimuksen mukaan. Lopen käsityö- ja taideseura ry:n ylläpitämä. Käsitöitä ja lahjatavaroita.

Puoti Poikettava: Väänteenmäentie 2, Läyliäinen. Avoinna ti-to klo 11-15, pe klo 11-17, la klo 10-14. Läyliäisten Käsityöntaitajat ry:n ylläpitämä myymälä Läyliäisten keskustassa. Lahjatavaroita ja käsitöitä.

Ajan-Muisto Oy: Sajatie 445, Sajaniemi. Avoinna ma-pe klo 11-17, la klo 11-15, kesäaikaan 1.5-31.10. avoinna ma-pe klo 10-18, la-su klo 10-16. Osto- ja myyntiliike; kuolinpesät, taulut, antiikki, lasi- ja posliinitavarat.

Alistuvan Puusepät: Patojantie 405, Läyliäinen. Tupamyymälä Alitupa avoinna ti-pe klo 10-17 tai sopimuksen mukaan. Lahjatavarat, käsityöt, huonekalujen entisöinnit.

T:mi Auvon Visa: Puutteenperäntie 20, Läyliäinen. Avoinna sopimuksen mukaan, myös iltaisin ja viikonloppuisin. Visamestari Auvo Kilpiäisen yksilöllisiä lahjaesineitä visakoivusta.

Mikkolan suoramyynti: Läyliäistenraitti 984, Läyliäinen. Avoinna kesällä ma-pe klo 9-19, la klo 9-14, su klo 12-19, talvella la klo 9-14, tammikuun suljettu. Maatilan suoramyynti, leipomo, tilauskonditoria, pitopalvelu.

Rannan Lelupaja Ky: Välitie 5, Launonen. Puh. 019-762 026, 0400 794 005. Kotimaiset käsinuket ym. pehmolelut.

Second Hand puoti Rimleene: Nyynäistentie 1, Jokiniemi. Avoinna tiistaisin 16-20
Kesä-heinäkuussa myös lauantaisin 10-14.

****
****

Kommentit