Lauantai, 27.06.2009

Blogi, lauantaina 27.06.2009

Eien ilta siis meni Vanajanlinnalla ystävien kanssa. Hieman pelailimme ulkosalla ja saunoimme ja juttelimme. Oli pitkästä aikaa mukava nähdä tätä kaveriporukkaa jonka kanssa aina silloin tällöin yhteen pääsemme. Kun sääkin oli tuollainen niin voisi sanoa, että parasta Suomen suvissa.

Tänään lauantaina Lopen Kesäteatteri avaa juhlavuotensa Viulunsoittaja Katolla -musikaalin ensi-illalla. Tavan mukaan oman rakkaan kotikunnan kesäteatteri ja sen ensi-ilta kuuluu kesäohjelmaamme ja tänä vuonna vielä oma lisävivahde kun lavalle nousee myös kummityttömme Venla. Kirjakaupalla kun juuri poikkesin liput hakemaan niin kertoivat, että erittäin hyvin on lipunmyynti alkanut ja tänäänkin heti ensi-illassa lähes täydet katsomot. Hyvä niin. Paikkahan meillä Lopella on varmasti yksi hienoimpia ja esityksetkin keränneet vuosi toisensa jälkeen kehuja ja sitä kautta väkeäkin valtavan hyvin. Niin toivon tänäkin vuonna käyvän.

Hämentyneenä luin tänään Helsingin Sanomista kansanedustaja Heidi Hautalan kommentteihin perustuvaa uutista. Europarlamenttiin juuri valittu Hautala vaatii jo uusia eduskuntavaaleja. Herääkin kysymys eikö Europarlamentti sittenkään kiinnosta? Itse nimittäin pahaa pelkään, että sieltä tullaan jo seuraaviin eduskuntavaaleihin monen parlamentariikon voimalla ehdolle ja jätetään sitten vuorostaan EU-vaalikausi kesken. Tähän puliveivaamiseen pitäisi löytää joku este. En väitä, että Hautala näin tekisi. Toisaalta vain aika sen näyttää. Minun veikkaus kuitenkin, että useampi on palaamassa seuraavissa eduskuntavaaleissa jälleen takaisin kotimaan politiikkaan.

No onneksi Anni Sinnemäki jätti Hautalan ja myös Hassin puheet omaan arvoonsa ja totesi Hesarissa, että uusiin vaaleihin ei tässä tilanteessa ole mitään syytä eikä tarvetta. Itse olen täysin samaa mieltä. Nyt on hyvä rauhassa penkoa ja selvittää tämä vyyhti toivottavasti tällä kertaa jo lopullisesti ja joka kivi kääntäen ja sitten 11-vaaleissa äänestäjillä on tieto miten meistä itsekunkin kampanjat on rahoitettu. Itse olen tätä episodia seuraillut tyrmistyneenä ja olen vakuuttunut, että ensi vaaleissa tämä tulee näkymään.

Oma vaalirahoitukseni on ollut 100 prosenttisen julkista heti keväästä 2007 alkaen ja tuo jopa huomattavasti lain vaatimaakin laajempi selvitykseni löytyy myös täältä kotisivuilta oman vaalirahoitus-sivun alta. Olen siis eritellyt heti silloin myös menopuolen ja näin kampanja, sen rahoitus ja laajuus on kaikkien arvioitavissa. Itse olen valmis ja olen puhunutkin pitkään kirjapitotyyppisen ilmoitusvelvollisuuden puolesta ja minusta enää tämän kohun jälkeen ei muuta vaihtoehtoa ole. Rahoitus tulee saada avoimeksi ja läpinäkyväksi.

Hesari kertoi tänään myös tutkimuksesta jossa selvitettiin kansan mielipidettä vasemmisto-opposition toiminnasta. Aika tylyä luettavaa on tuo tutkimus jälleen kerran Jutta Urpilaiselle. Jopa yli 60 prosenttia suomalaisista pitää SDP:n ja vasemmistoliiton oppositiopolitiikkaa huonona tai erittäin huonona. Urpilaisen johtama oppositiopolitiikka sai huonon arvosanan 61 prosentilta ja vasemmistoliiton vaihtoehto huonon maininnan 63 prosentilta. Aika huikeat luvut, mutta eivät todellakaan yllättävät. Vasemmiston lähinnä SDP:n vaihtoehto on ollut tyyliä ”luvataan aina tuplaten se mitä hallitus lupaa” ja se ei yksinkertaisesti toimi. Urpilaisen aikana ei SDP ole tehnyt mitään konkreettista esitystä vaihtoehdoksi ja tuollainen läpinäkyvä jakopolitiikka vaihtoehto kyllä sopii minulle hyvin.

Mutta olen vakuuttunut, että kun tänään vasemmistoliitto valitsee itselleen uuden puheenjohtajan niin Urpilaisen SDP:n asema tulee heikkenemään entisestään. Jos ja kun valinta osuu Paavo Arhinmäkeen niin varmasti myös Vihreät joutuvat miettimään politiikkaansa sillä Paavon johdolla punavihreä-politiikkaa tulee näkymään aivan uudenlaisella tavalla. Itse uskon, että Paavo tulee tekemään todella kovaa ja ärhäkkää vaihtoehtopolitiikkaa ja sellaista mikä näkyy ja kuuluu. Karkuun luikkimalla ei siinä pelissä muut pärjää.

Itse olisin mielenkiinnolla kyllä nähnyt ykköspaikalla myös Merja Kyllösen. Kyllönen on kerännyt eduskunnassa monessa paikassa kehuja ja sellaisiltakin tahoilta, että niiden myötä osaavan naisen arvostus on kyllä noussut todella. Ei ole ollenkaan huono vaihtoehto Kyllönenkään jos puoluevaltuuskunta lopulta häneen yllätykseksi päätyisikin. Mutta oma veikkaukseni on kuitenkin Paavo.

Varmasti tämä vasemmistoliiton uudistuminen tulee näkymään myös puolueiden kannatuksissa joista tuoreimmat luvut saimme loppuviikosta. Jatkamme edelleen maamme suurimpana puolueena selkein luvuin. Keskustan kannatus on nyt 19,5 prosenttia, mutta tuota samaa vasemmiston nykytilaa kuvaa tämänkin gallupin tulokset. SDP:n ja vasemmistoliiton suunta on edelleen ollut jyrkästi alaspäin ja demarien kannatus on pudonnut nyt kuukaudessa peräti 1,5 prosenttia ollen kesäkuussa enää 19,4 prosenttia. Vasemmistoliiton uuden puheenjohtajan lähtöluvut kirjoitetaan luvuin 7,3 prosenttia eli ei siinäkään enää kuihtumiseen ole varaa varsinkin kun Vihreiden kannatus on viisivuotiskaudella nyt ennätyskorkealla 11,8 prosentissa ja Vihreät tulleekin olemaan myös meidän yksi keskeinen kisakumppani 2011 eduskuntavaaleissa ja siinä ”vaalitaistossa” on jaossa todella merkittävät äänet. En tarkoita sitä, että uskoisin vihreiden nyt kisaavan sentään suurimman puolueen tittelistä, mutta vihreiden menestys voi vaikuttaa siihen kuka on ykkönen. Ja vaikuttaakin.

Mutta nyt kahvia ja hieman välipalaa. Kello 17 Lopen Kesäteatteriin. Lisää Lopen teatterista ja kesän Viulunsoittaja Katolla -kappaleesta löytyy teatterin nettisivuilta www.lopenteatteri.net. Toivotan Sinutkin tervetulleeksi Lopelle.

….

Suosittelen. Kerrassaan upea oli Lopen Teatterin juhlavuoden näytelmä. Odotin mielenkiinnolla musikaalia ja sitä miten vaativasta Viulunsoittaja Katolla näytelmästä teatterimme selviytyy. Ylitti kaikki odotukseni ja reilusti. Aivan mahtava näytelmä, jossa silmäkulmat kostuivat, naurua oli ja tunnelmia siis laidasta laitaan. Suosittelen todella. Kannattaa tulla Lopelle.

Kommentit