Sunnuntai, 28.03.2010

Blogi, sunnuntaina 28.03.2010

Eilen saimme puhutun ja odotetun uutisen kun entinen Suomen Yrittäjien puheenjohtaja kansanedustajakollena Eero Lehti ilmoitti olevansa käytettävissä tehtävään myös jatkossa. Lehden paluu yrittäjien johtoon on puhuttanut yrittäjäkenttää pitkään ja muutosta nykymenoon on kaivattu monilla alueilla ja monissa yrittäjäpiireissä. Nykyisen Jarkko Wuorisen toiminta ei ole ehkä kerännyt sellaista luottamusta taakseen mitä yrittäjäjärjestön johdossa pitäisi ja on totta, että yhteistyö Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventauksen ja yrittäjien hallituksen kanssa ei ole aina toiminut. On varmasti niin, että yhteisen sävelen löytyminen olisi nyt erittäin tärkeää johtaa yrittäjäjärjestöä sitten ensi syksyn kokouksen jälkeen kuka tahansa. Yrittäjäjärjestöllä ei ole varaa hukata voimia keskinäiseen riitelyyn vaan kaikkien pitää olla vetämässä köyttä samaan suuntaan. Köydenvetokilpailulla voittajat ovat aina muissa joukkueissa.

Itse olen saanut tutustua Eero Lehteen paremmin kollegana nyt eduskunnassa. Arvostan hänen osaamisensa ja tapansa tehdä työtä siellä erittäin korkealle. Hänenlaisia osaajia ja tekijöitä suomalainen yrittäjäkenttä ansaitsee myös eduskuntaan ja usein on ollut upea nähdä miten laaja-alaisesti Eero pystyy käsittelemään suomalaista yhteiskuntaan ja tietenkin jotain miehen osaamisesta kertoo myös ne kuusi vuotta jotka hän johti Suomen Yrittäjiä ennen kansanedustajauraansa. Nyt on mahdollista, että nämä kaksi vahvaa vaikuttajan paikkaa täyttyy samalla osaamisella. Toki mielenkiintoista on myös nähdä sekin, että tuleeko Yrittäjien ykköspaikalle myös muita hakijoita vai onko taistelu kahden kauppa. Pääasia olisi, että Yrittäjien yhtenäisyys löytyisi ja viesti olisi jokaisesta suunnasta sama.

Huolestuneena olen seurannut tapahtumia myös lentopuolella. Meillä Lopella siis toimii erittäin aktiivinen ja kuuluisakin Räyskälän lentokenttä ja nyt ongelmia on tullut lentobensiinin tulevaisuuden kanssa. Nesteellä on ollut maassamme 13 jakelupistettä ja niitä uhkaa nyt kannattamattomina lopetus mm. Räyskälässä ja Vesivehmaallakin. Kannattamattomuuden rinnalla myös koko ajan tiukkenevat ympäristömääräykset tämän toiminnan ahdistajana. Ympäristöluvat tulossa nyt 4-5 vuoden sisällä tiensä päähän ja se uudet luvat vaatisivat kovia lisäsatsauksia mm. ympäristöinvestointeihin. Lentobensiiniä käyttää Suomessa harrastusilmailun lisäksi suuret ammattilentokoulut, ilmavoimat sekä osa helikopterilentotoiminnasta. Ilmailulle tämä on todella iso juttu ja haaste, mutta lisäksi kysymys lentobensan osalta on tietysti myös maamme huoltovarmuudesta. Kriisitilanteissa lähes kokonaan tuontitavarana tuotettua lentobensaa olisi tärkeää olla saatavana ja muunlaisia varastojahan ei siihen ole kuin toimiva jakelujärjestelmä. Asiaa on siis syytä selvittää ja selvityttää. Katsotaan löytyisikö tähän jokin järkevämpi ratkaisu vielä.

Tänään sunnuntaina kevät otti ainakin tunnin askeleen eteenpäin. Kellot siirtyivät yöllä kesäaikaan ja aamuun lisää valoa. Nyt päivä asioiden ja hieman omankin ajan kanssa luvassa. Ensi viikolla ei eduskunnassa täysistuntoja mutta olen alkuviikoksi sopinut tuhannen erilaista tapaamista, tilaisuutta ja palaveria ja niiden parissa nyt valmistelutyötä. Mielenkiintoisia juttu edessä.

…..

Mukavasti päivä kulunut. Kello nyt jo 18.41 ja edelleen ulkona valoisaa. Sitä se kevät ja kellojen siirto teettää. Päivän työt saatu hyvin valmiiksi ja juuri Riihimäeltä takaisin kotiin. Ilta tänään vapaa ja nautitaan siitä kotona.

Yksi päättyvän viikon surkea uutinen oli se miten nyt halutaan jarruttaa tilaliköörien myynnin vapauttamista tilaviinien ja sahdin seuraksi kotimaisille viinitiloille. Peruspalveluministeri Paula Risikkohan lupasi jo aikoja sitten, että asia ratkaistaan ja sen eteen on myös tehty työtä. Mutta nyt selvisi sitten, että asian viivyttämisen ja pitkittymisen takana onkin valtiosihteeri Vesa Rantahalvarin mukaan ”eräät keskustan ministerit”. Itseasiassa sosiaalipoliittinen ministeriryhmäkin jo näytti hankkeelle lokakuussa vihreää valoa ja asia piti saada kuntoon jo niin, että tilaviiniyrittäjät olisivat päässeet mukaan joulumarkkinoille. Asia olikin siis etenemässä kunnes sitten kiviä rattaisiin ja väitteiden mukaan siis aikalailla erikoiselta taholta. Tilaliköörien myynti olisi tarkoitus sallia tiloille joilla on siis jo nykyisin lupa myydä mm. sahtia ja viiniä. Tarkoitus olisi siis nimenomaan tukea näiden maaseudun tilaviiniyrittäjien toimintaa ja maatilamatkailua. Siksikin tuo Rantahalvarin syytös keskustan suuntaan tuntuu mitä erikoisimmalta. Toivotaan, että tässäkin järki voittaa.

Mutta huomenna uuteen viikko.Ohjelmassa mm. suuren suosion ja huomion jo keränneen Risto Uimosen Iiro Viinanen Henkilökuva -kirjan julkistamistilaisuus Helsingissä ja sitten illalla Politiikan tuuletustunti Lahdessa, aiheena rikosten rangaistukset ja tasa-arvoisuus tietoyhteiskunnassa. Sellaista ja paljon muuta.

Kommentit