Lauantai, 27.03.2010

Blogi, lauantaina 27.03.2010

Tänään jälleen sadat miljoonat ihmiset ympäri koko maapallon sammuttaa valot tunniksi WWF:n Earth Hour -kampanjassa. Pimeä hetki muistuttaa meitä maapallon tilasta ja ilmastonmuutoksesta ja on hienoa, että vasta kolme vuotta sitten alkanut kampanja on saanut tällaisen vastaanoton. Asia on tärkeä ja toivotaan, että pimeä hetki maalle jää mieleen myös muille tunneillemme tästä eteenpäin. Valot siis tänään meillä Suomessa pois kello 20.30-21.30 ja juuri nyt kun tätä kirjoitan niin valot sammutettuina Uudessa Selaanissa. Sieltä ”viesti” etenee aikavyöhykkeiden mukaan tänne Pohjolaan. Tänä vuonna jättikampanja saa liikkeelle jo jopa miljardi ihmistä ja pimeytyy laskeutuu mm. Eiffel-torni, Big Ben ja Sydneyn oopperatalo – kukin omalla vuorollaan. Makea hetki on varmasti sekin kun maailman korkeimmat rakennukset pimenevät Dubain yli 800 metrisen Burj Khalifan johdolla ja meillä Suomessa rakennuksista pimentyy mm. Helsingin tuomiokirkko ja Pasilan tv-torni.

Idea siis ei vain säästää tunti sähköä vaan nimenomaan herätellä meitä tähän asiaan joka päivä. Mutta itseasiassa hyvänä esimerkkinä säästöstäkin tämä käy sillä yksi tunti pimeyttä yksin Suomessa säästää sähköä yhden 30 000 ihmisen pikkukaupungin kulutuksen verran eli noin 100 megawattituntia.

Mukana tänään Suomesta ainakin mm. 6388 yksityistä henkilöä, 88 kuntaa ja kaupunkia, 428 yritystä, 206 muuta organisaatiota ja yhteisöä, 92 oppilaistosta. Ilmoittaudu sinäkin osoitteessa: Ilmoittaudu Earth Hour -kampanjaan .

Tehtävämme on yhteinen.

….

Tänään päivän ohjelma uusiksi. Päivän lakko sulkee maamme teatterit ja näin ollen sivistysvaliokunnankin teatteriretki Espoon teatterin vieraaksi peruuntuu. Toivotaan, että sopu tässäkin kiistassa viikonlopputyön ehdoista löytyy ja korkeatasoinen teatteritaide elää vahvasti myös tulevaisuuden viikonlopuissa. Varmasti korvauksensa viikonloppupäivistä ja illoista nämä tekijät ansaitsevat. Eli tänään en siis Espooseen suunnista. Riihimäki ja Loppi siis päivän kohteina.

….

Kello 18.21 ja tänään päivä Riihimäellä tavaten muutamia tuttuja ja hieman tulevia juttujakin. Mutta nyt juuri päätökseen huikea kisa taitoluistelun MM-kisoista. Onnea Laura Lepistölle MM-mitalista. Jännittävä kilpailu, jossa taitoluistimin Laura kirjoitti kaunokirjaimin suomalaista taitoluisteluhistoriaa. Hieno huipennus tälle talviurheiluvuodelle.

Aamulla katselin hämmentyneenä Jutta Urpilaisen esiintymistä Ylen Ykkösaamussa. Logiikka puheista puuttui täysin. Samassa haastattelussa Urpilainen syytti hallituksen siirtävän päätöksiä seuraavalle hallitukselle ja seuraavassa lauseessa vaati perumaan mm. alv:n korotuksen ensi kesältä. Erikoista epäloogisuutta. Urpilaisen linja tarkoittaisikin huikeaa lisävelkaantumista tai sitten leikkauslistoja jo tulevana kesänä. Niihin ei nykyhallitus halua lähteä.

Harmillista on myös se, että Urpilaisen johdolla SDP on lähtemässä lähes perussuomalaisten kelkkaan ”maassa maan tavalla” -politiikallaan. SDP:n maahanmuuttopolitiikka repii myös vasemmisto-opposition rivejä pahan kerran ja tänään jo Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki toivoi Urpilaisen puheitten olleen ”tahaton lipsahdus ja tyylirikko”, mutta samaan aikaan hän totesi pelkäävänsä, että SDP on lähdössä kalastelemaan oma osuutta nousevasta maahanmuuttovastaisuudesta.

Arhinmäki totesi, että nyt pinnalle nostettu ”maassa maan tavalla” -iskulause oli maahanmuuttovastaiten käytössä jo 1980-luvulla jatkuen, että ”tai maasta pois”.

Myös Vihreät ovat arvostelleet Urpilaisen politiikkaa kovin sanoin ja hyvin muistamme miten vielä 2008 SDP:stäkin tuomittiin perussuomalaisten ”maassa maan tavalla”-politiikka. Silloinen puoluesihteeri Maari Feldt-Ranta totesi, että tällainen ”rakentaa sellaisen ahtaavan muotin, johon sekä kantaväestön että varsinkin muualta tulevien on vaikea itsensä puristaa”. Nyt Urpilainen vaatii tätä ”maassa maan tavalla” -ajattelua tärkeänä periaatteena.

Toivotaan, että Feldt-Rannan puoluesihteeriaikojen puheenjohtaja Eero Heinäluoma näyttää tässäkin asiassa puolueessaan johtajuutta ja tuo SDP:n takaisin vastuullisen politiikan linjalle.

Eikä tässä ole kyse maamme lainsäädännön noudattamisesta miksi demarit ovat jo tuota ”maassa maan tavalla” -lipsautustaan selittäneet. Eihän kukaan nyt sellaista ole väittänyt tai ollut sallimassa, että joidenkin ei maassamme tarvitsisi noudattaa maamme lakia. Ei tietenkään. Ei kukaan ole ollut esittämässä tai hyväksymässä esimerkiksi tyttöjen ympärileikkauksia tai kunniaväkivaltaa tai -murhia. Ei sellaisia tarvitse laittaa ”maassa maan tavalla” -politiikan alle. Tottakai – kaikki sen tietää ja ymmärtää ja hyväksyy – että jokaisen pitää noudattaa aina sen maan lakia missä asuu ja elää. On sitten kyse Suomesta tai mistä muusta maasta tahansa. Kyllä tästä kaikki on samaa mieltä. Mutta eriasia on se, että hyväksytäänkö erilaisuutta ja erilaisia tapoja. Uskontoja. Kulttuuria yms. Siitä on kyse. Tästä hieman alla myös Jyrki Kataisen sanoin.

Itse toivon, että maahanmuutto-politiikasta puhuttaisiin avoimesti ja rehellisesti. Myös maahanmuuton ongelmista pitää voida puhua ja antaa tilaa myös heidän mielipiteille jotka näkevät maahanmuutossa kritiikin aihetta ja sen kriittisiä seurauksia. Heidän ajatuksia ei saa automaattisesti vaimentaa rasistisina. Vastakkain asettelulla ei tässäkään asiassa ole yhtään voittajaa. Toivon todella, että me Suomessa osaisimme olla tässäkin asiassa ja tässäkin keskustelussa vastuullisia. Rasismia ei pidä suvaita, mutta asioista pitää voida keskustella. Nyt usein on käynyt niin, että keskusteluakaan ei ole salittu. Ei edes asiallista ja sellainen tukahduttaminen vain pahentaa tilannetta.

Puheenjohtajamme Jyrki Katainen totesi minusta nykytilanteesta varsin osuvasti toteamalla, että ”ihmiset on nykytilanteessa jaettu tarpeettoman jyrkästi suvaitsevaisiin ja suvaitsemattomiin. Se on hänen mukaansa loukannut monia, jotka suvaitsevat erilaisuuden, mutta kokevat epäoikeudenmukaisuutta nykyisen maahanmuuttopolitiikan käytännöissä”. Samalla Katainen painotti, että ”monikulttuurisuus ja suvaitsevaisuus ovat tekijöitä, joista luovuus ja innovaatiot syntyvät”. Jyrki siis kirjoitti aiheesta mm. Hesarissa ja tässä alla aiheeseen liittyvä videokin:

Kommentit