Maanantai, 29.03.2010

Blogi, maanantaina 29.03.2010

Tänään järjestämme eduskunnassa mielenkiintoisen tapahtuman. Iiro Viinasesta kertova Henkilökuva kirja julkistetaan meillä eduskunnassa ja varmasti paikalla aikamoinen kuhina. Jo ennen virallista ilmestymistään kirja on kerännyt ennätyksellisen huomion eri medioissa ja tällä viikolla varmasti sama jatkuu. Tänäänkin jo useampiakin juttuja lehdissä ja viikonloppuna ja alkuviikosta myös tv:ssä. Mielenkiintoinen päivä siis eduskunnassa luvassa.

Illansuussa sitten suuntaan Lahteen Politiikan Tuuletustunnille missä aiheena tänään rikosten rangaistukset ja tasa-arvoisuus tietoyhteiskunnassa. Mielenkiintoiset aiheet nämäkin ja varmasti aihetta ja tarvetta uudelleen ravisteluun. On lukuisia rikoksia joista saatu rangaistus ei ole kansalaisten yleisen oikeustajun mukaan sopusoinnussa ja varmasti tällaisista tapauksista pitäisi nyt käydä laaja arvokeskustelu ja ryhtyä sitten toimiin rikosten ja rangaistusten oikeudenmukaistamiseksi. Erityisesti tulee mieleen erilaiset seksuaalirikokset ja perheväkivalta, joissa varmasti aihetta tarkistuksiin.

Näissä olemmekin jo ryhtyneet toimiin. Hallitus linjasi, että lähisuhteissa tapahtuva lievä pahoinpitely tullaan muutamaan asianomistajarikoksesta yleisen syytteen alaiseksi. Tavoitteena nimenomaan vahvistaa uhrin asemaa, mutta peruslähtökohtana vähentää perheväkivaltaa tavoitteena ihmisoikeudeksi hyvin luettava oikeus väkivallattomaan elämään.

Nyt kun asia etenee näin niin samalla poistuu uhrin mahdollisuus kieltää syytteen nostaminen väkivaltaista puolisoa tai sukulaista kohtaan esimerkiksi pelon tai painostuksen alla. On varmasti kaikkien etu, että tällaisissa tapauksissa viranomaiset voivat puuttua asioihin omatoimisestikin sillä onhan kyse väkivallasta ja sellaisesta joka usein vielä johtaa pahentuessaan rikoksista vakavimpiin. Kierre on siis hyvä saada poikki kaikkien kannalta mahdollisimman aikaisin. Uskon, että tämä uudistus myös avaa keskustelua entistä laajemmin tästä entistä laajemmasta ongelmasta. Tässä väkivallassa on vain uhreja. Ja he tarvitsevat apua.

Tai voiko joku todeta, että ”tuomio on yleisen oikeustajumme mukainen”, kun keski-ikäinen poliisimies houkutteli virkamerkkiään käyttäen 16-vuotiaan tytön kotiinasa, tarjosi nelosolutta ja tytön sammuttua ”raiskasi tämän harvinaisen röyhkeällä tavalla” useamman kerran, otti valokuvia raiskatusta tytöstö ja sai tuomiokseen kaksi vuotta EHDOLLISTA vankeutta raiskauksesta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä. Helppo vastata edellä esittämääni kysymykseen, että ”ei ole” ja rangaistus ei ole missään suhteessa tehtyy rikokseen. Puhumattakaan mitä tapaus aiheutti tytölle. Toivotaan, että hän joskus selviää siitä, sitä emme rangaistuksella pelasta, mutta signaalin pitää olla selkeä; tällaista ei suomalainen yhteiskunta voi hyväksyä ja tällaisesta seuraa kova rangaistus.

Tässä vain pari esimerkkiä. Missä rikoksissa teistä rikos ja rangaistus ei kohtaa? Otan aiheen esille myös Facebookissa. Siellä pian sivullani keskustelua aiheesta. Palaan aiheeseen illalla.

….

Kello 21.54 ja juuri Lahdesta vasta kotiin. Tänään siis tiukka ja pitkä työpäivä ensin Helsingissä ja sitten Lahdessa. Pitkästä aikaa siis Lopella kunnanhallitus tänään väliin, mutta sieltä jo hyviä uutisia. Loppi mukana muutoskuntayhtymävalmistelussa ja myös tilinpäätös ja muut esitykset hyväksyttiin. Palaan tuohon kuntamme taloustilanteeseen tässä tällä viikolla vielä hieman laajemmin, mutta nyt siis tärkein uutinen oli tuo sosiaali- ja terveyspuolen uudistushanke jossa haemme riittävän laajoja hartioita koko Riihimäen seudulta vastaamaan kasvaviin palvelutarpeisiin ja pian kovenevaan ammattihenkilöstön kisaan. Uskon, että tämä on erittäinkin oikea ratkaisu kunhan nyt kaikilla maltti, järki ja ennen muuta tahtotila ja halu onnistua mukana. Hyvällä yhteistyöllä ja luottamuksen ilmapiirillä ja teoilla olen varma, että tässä onnistumme ja pystymme turvaamaan monipuoliset palvelut alueellamme myös 2020-luvulla. Asia nyt meillä seuraavaksi vielä valtuuston käsittelyyn, mutta yksimielinen hallituskäsittely tarkoittaa sitä, että meillä Lopella vahva tahtotila ja yksimielisyys edetä asiassa. Sekin on tärkeää. Erittäinkin.

Päivän kohokohta oli tänään Eduskunnan Pikkuparlamentissä järjestetty Iiro Viinasen kirjan julkistaminen. Sain kunnian isännöidä ”kummisetäni” kirjan julkistamistilaisuutta ja tunnelma oli kertakaikkisen upea. Väkeä sali viimeistä paikkaa myöten täynnä ja erittäin mielenkiintoista keskustelua niin Iiron johdolla kuin kirjan kirjoittajan Risto Uimosen ja medianedustajien toimesta. Ehkä erikoisin tilanne oli kansanedustaja Kimmo Sasin hyökkäys kirjan väitteitä kohtaan. Sekä Iiro että ennen muuta kirjoittaja Risto Uimonen painotti lukuisia kertoja, että tämä on henkikökuva ja Iiron päiväkirjamerkintöihin perustuva kirja näiden vuosien tapahtumista. Ne siis päiväkirjaan juuri niinä päivinä ja iltoina merkittyjä ajatuksia, tuntemuksia ja keskusteluja ja siksi en ymmärtänyt Sasin hyökkäystä ja syytöksiä, että kirjan kertomukset ”eivät pidä paikkaansa”. No ehkä tässä sellainen tuttu sanonta jälleen mielessä, että se koira älähtää johon kalikka kalahtaa. Ja toisaalta Sasilla on mahdollisuus tehdä vuosista oma kirjansa ja kertoa se mitä on ollut tekemässä itse niinä vuosina. Näinhän historian kuva sitten muotoutuu eri henkiköiden kertomuksista, päiväkirjoista ja muistelmista näiltä vuosilta.

Ylen tv-haastattelussa Iiro ei suostunut Kimmo Sasin osalta muistelmiin kirjattuja sanomisiaan toteamalla, että ”Eipä hän paljon oikaisuja pyydellyt”. Sen sijaan Ben Zyskowicz sai Iiro Viinaselta tilaisuuden tunnustusta vaikka kirjassa miestä osittain arvostellaankin. Viinanen totesi Zyskowiczin olleen tukijansa ”ieto Zyskowiczin roolista kaatajaporukoissa oli yliammuttu. Kyllä hän oli minun tukijani koko ajan. Myönnän, että kirjaus on minun virheeni”

Mutta nyt siis kirja valtavalla mediajulkisuudella julkistettu ja ensimmäinen painos jo loppuunmyyty. Uusi painos koneista jo tulossa ja varmasti sekin kuin kuumille kiville. Suosittelen.

Mutta sitten päivä työhuoneessa kevään ja kesänasioiden parissa ja tämän jälkeen neuvotteluja Lopen yritysasioista ja sitten vielä Lahteen puhumaan rikoksista ja rangaistuksista ja tasa-arvoisuudesta tietoyhteiskunnassa. Kiitos lahtelaisille ja hollolaisille upeasta tilaisuudesta ja hyvästä keskustelusta. Mukana myös kollegani Tuija Nurmi ja Ilkka Viljanen joiden kanssa aina mukana tehdä työtä. Tänäänkin hyvää keskustelua ja vahvaa yhteisymmärrystä näistäkin asioista.

Facebookissa rikos ja rangaistuskeskustelu oli aikalailla yksituumaista. Yleisesti yli 30 vastaajaa totesivat, että raiskauksissa ei rangaistukset ole sopusoinnussa yleisen oikeustajun kanssa. Olen täysin samaa mieltä. Esille nousi myös ansaitusti eläintensuojelurikkomukset, talousrikkomukset ja toisaalta sekin miten esimerkiksi 90-luvun yrittäjistä moni sai ”vuosikymmenten” rangaistuksen monen rikollisen päästessä väkivaltarikoksista muutamalla vuodella. Mielenkiintoinen nosto oli sekin FB:ssä kun yksi kommentoija ihmetteli muutaman vuoden takaista paljon julkisuutta saanutta murhaa. Sen meistä varmasti kaikki muistavat, mutta harva varmaan tietää sitä, että tekijä vapautui helmikuussa 2010 istuttuaan vain 3 vuotta ja 8 kuukautta 11 vuoden tuomiostaan. Ja toinen kertoi tupakkatuotteista langetun 1 vuoden 5 kuukauden rangaistuksen jne. Mutta peruslinja siis se, että raiskauksista saadut tuomiot ovat liian lieviä. Nämä edellä olleet siis Facebookissa käydyssä keskustelussa esille nousseita asioita ja tuntemuksia. Mielenkiintoisia ja kuvaavat aika hyvin niitäkin keskusteluja joita tänäänkin Lahdessa kirjastossa kävimme ja toisaalta myös niitä mitä sähköpostilla aiheista saan. Muutostarve siis ilmeinen. Mutta keskustelu varmasti jatkuu ja laaja julkinen keskustelu onkin paras keino saada muutoksia näihinkin käytänteisiin. Uskon siihen olevan laajaa valmiutta ja tukea.

Huomenna tieasioiden pariin aamuvarhaisella Hämeenlinnaan ja sitten päivä Lopella Savi-Heinä Puodissa. Enpäs kerrokaan siitä enempää. Huomenillalla video kertokoot ”salaisuuden”.

Kommentit