Suomen Kiekkoleijonat käänsivät karvaan välieräpelin upeasti taisteluvoitokseen Olympialaisten pronssiottelussa. Vaikka pitkään näytti, että himmeinkin mitali karkaa niin Leijonat olivat ennen muuta Olli Jokisen johdolla toista mieltä ja nousivat Slovakian ohi ja voittoon. Onnea esimerkillisestä taisteluvoitosta. Samanlainen oli myös Aino-Kaisa Saarisen pronssi naisten kuninkuusmatkalla 30 km perinteisellä. Tuollaiset mitalit luovat oikeaa taistelutahtoa myös jatkossa ja ovat hienoja kannustimia myös meidän nuorille urheilijoille.
Tänään siis myös Kalevalan päivä eli suomalaisen kulttuurin päivä. Tänään helmikuun viimeisenä päivänä 2010 kansalliseepoksen Vanha Kalevala sen ensimmäinen painos täyttää 175 vuotta. Juhlavuoden teemana tai tavoitteena on nyt Mieleni Kalevala aiheella innostaa nimenomaan nuoria tutustumaan kansalliseepokseemme ja jopa luomaan uutta sen innoittamana. Elias Lönnrotin kokoaman yli 12 000 säkeen Kalevala siis elää ja voi hyvin 2000-luvullakin.
Tänään itselläni myös vapaapäivä. Vaahteramäen Ratsastuskoululla tarkoitus hieman kisailla esteissä ja kouluradallakin ja se sopii tällaiseen päivään hyvin. Palaillaan illalla.
…..
Päivä tänään ratsastuskoululla oli lähes täydellinen. Tein kouluratsastuskisassamme harrastajaratsastajaurani parhaan vedon ja tuloksena harvinaisen ylivoimainen voitto kovilla pisteillä. Tänään tuo ratsastus tuntuikin hyvältä myös selässä ja oli jälleen sellaista fiilistä, että siitä saattoi hevonenkin nauttia. Myös tuomarin pöytäkirja kertoi samaa tästä hyvästä fiiliksestä ja tuon jälkeen vielä jäähdyttelimme kisan ulkopuolella esteradallakin. Upea päivä ja ihanien ystävien kanssa Vaahteramäen Ratsastuskoululla siis jälleen takana ja akut täynnä virtaa kohti uutta viikkoa.
Päivällä saimme myös tiedon, että puolueiden järjestys kannatusmittauksista on pysynyt muuttumattomana. Mielenkiintoista oli se, että keskustan puheenjohtajapeli ei ole luonut hallituskumppanillemme minkäänlaista myönteistä nostetta vaan päänvastoin. Keskustan kannatus on romahtanut kuukaudessa yli prosenttiyksin jälleen reilusti alle maagisen 20 prosentin rajan nyt 19,6 prosenttiin. Meidän kannatus on noussut samassa ajassa jälleen lähes puoliprosenttia nyt 23,6 prosenttiin ja SDP:n kannatus on 21,2 prosenttia eli kutakuinkin ennallaan. Kaksilla rattailla ajaminen ja ainakin minusta hieman kyseenalainenkin ”varhainen vaalikampanjointikaan” ei siis ole satanut puolueen laariin ainakaan myönteisesti. Rehellisellä politiikalla näyttää siis edelleen olevan Suomessa vankempi kannatus.
Pienempien puolueiden kannatukset ovat kutakuinkin samassa kuin kuukautta aiemmin tammikuussa. Ehkä merkille pantavaa on perussuomalaisten jatkuva alamäki ja myös Kristillisdemokraattien edelleen laskeva trendi puolueiden kannatysmittauksessa.
Mutta niin kuin olen todennut täällä lähes joka kerta kun näitä puoluekannatuksia olen kommentoinut, että ne mittaavat vain mennyttä aikaa ja kannatus tulee ansaita joka päivä uudestaan nöyrällä työllä. Nyt ei ääntenkalasteluun ja prosenttiyksikköpeliin ole pienintäkään varaa tiukassa tilanteessa kun maamme tulevaisuus on käsissämme. Onneksi siis me suomalaiset ymmärrämme ja näemme tämän ja myös sen, että vastakkainasettelulla ei tätä maata pelasteta eikä myöskään lokakampanjoilla.
Erittäin mielenkiintoinen oli myös uutinen siitä, että Yle ei olisikaan pääministeri Matti Vanhasen mukaan kertonut turkistarhauspaljastuksiensa aikana kaikkea mitä näytetystä materiaalista tiesi. Vanhanen väittää blogissaan, että
Yle ei olisi kertonut sitä, että osa kuvatusta materiaalista on mahdollisesti kuvattu turkistarhojen ns. sairasosastoilta. Aika kova väite ja on toki eriskummallista jos tätä ei ole kerrottu uutisoinnin yhteydessä. Toisaalta samalla pitäisi selvittää sekin, että jos kuvat tällaisilta osastoilta on niin millaista hoitoa eläimet siellä saavat ja onko ne edes hoidettavissa kuntoon? Joka tapauksessa materiaali oli surkeaa katseltavaa ja se vaatii toimia eläinten olojen parantamiseksi. Mutta olen myös Vanhasen kanssa samaa mieltä siitä, että jos Ylen salailu osoittautuu todeksi niin, Ylen TV:n ajankohtaisohjelmien vastaavalla tuottajalla Ari Korvolalla on selittämisen paikka. Voi kysyä onko tuo sitten kuitenkaan ollut täysin rehellistä uutisointia vai tarkoitushakuista? Ja mitä tällä uutisoinnilla on haettu. Keskustelu varmasti jatkuu Ylen ympärillä tästäkin.
SDP:n leiristä on viikonloppuna syytetty, että Ylen tehtäviä oltaisiin siirtämässä kaupalliselle medialle. Itse koen niin, että suunnitellulle Ylemaksulle tai Mediaverolle ei ole ollut kansan riittävää tukea ja siksi on tärkeää nyt puhua siitä miten Yle rahoitetaan ja mitä Yle tulevaisuudessa tulee tarjoamaan. Niin kuin Yle-keskustelun yhteydessä eduskunnassa totesin, niin jos kansanedustajien puheita ja toiveita Ylen suhteen lähdemme toteuttamaan niin se tarkoittaa sitä, että suunniteltu 175 kaikille pakollinen Ylemaksu ei todellakaan tule riittämään. Toisaalta jo nykyinenkin Ylen laajuus tarkoittaa sitä, että tuo pakkomaksu 175 euroa on aivan liian pieni.
Ja voi hyvin kysyä, että onko kaikille niin Ylen ohjelmien katsojille, mutta myös niitä seuraamattomille suunniteltu kaikille pakollinen 175 euron Yle-maksu reilu. Se ei ota millään tavalla huomioon mm. pienituloisten todella kovaa maksurasitusta. Se ei huomioi opiskelijoita. Se on kohtuuton myös yrittäjille jne. Jos nyt suunniteltu siis menee läpi niin Yle-maksu ei perustuisi enää nykyisen tv-luvan tapaan television omistukseen vaan kohdistuisi kaikkiin asuntokuntiin, yrityksiin ja yhteisöihin. Itse en tällaista mallia hyväksyisi ja saamani palautteen mukaan en ole ajatukseni kanssa yksin.
Mielenkiintoista olisikin nyt kuulla asiaa kritisoineen SDP:n Piia Viitasen kanta siihen miten suureksi hän ja SDP haluaa kaikille pakollisen Yle-maksun?
Minä haluan turvata sen sijaan Ylen keskeisen ns. julkisenpalvelun tehtävän, mutta en hyväksy pullantaikinan loputonta nostattamista. Kantani on blogini seuraajille selkeä ja olen sen myös eduskunnan istunnossa lukuisia kertoja esille tuonut. Itse haluan niin, että Ylemaksu ottaa huomioon myös talouksien tv:n ja Ylen palveluiden käytön, mutta ennen muuta myös kotitalouksien maksukyvyn. On täysin kohtuutonta, että yksin asuva eläkeläinen saa yhtä suuren laskun Yleltä kuin hyvin toimeen tuleva perhe ja taasen toisaalta hyvinkin pienellä toimeentuleva perhe tai opiskelija. Onko oikein sekään, että yleisesti yksineläjä joutuu maksamaan saman verran Ylen palveluista kuin nelihenkinen perhe? Tai että yritys joka ei käytä millään tavalla tv-palveluita tai ei edes omista toimitilaa tai toimistoa pakotetaan Yle-maksuun. Minusta tämä ei vain ole oikein ja siksi on hyvä, että Yle-maksua ei ministeri Suvi Linden ole eteenpäin esitetyllä pullataikinamallilla vienyt.
Ylen tulee huolehtia erityisryhmien ohjelmatarjonnasta mm. erikoistekstityksistä ja viittomakielisistä palveluista ja niiden kustantamiseen minusta meidän kaikkien tulee osaltamme osallistua jokainen kantokykymme mukaan. Sitten on perusteltua, että uutis- ja ajankohtaisohjelmiin panostetaan, hoidetaan kulttuurin tärkeää välitys- ja taltiointitehtävää, hoidetaan oikeanlainen osa urheilun välittämisestä ilman miljoonasopimuksia ja panostetaan kotimaiseen draamaan ja tuotantoon jenkkiformaattien miljoonadiilien sijaan. Toki on järkevää myös miettiä sitä onko Ylen tehtävä tarjota ilmaisia uutispalveluita liikekeskusten tai asemien näyttötauluille tai missä laajuudessa Yle toimii netissä, mobiilijärjestelmissä ja onko netin ja tv:n päällekkäisyys tarpeen. Tästä pitää nyt lähteä liikkeelle ja tehdä sellainen uudistus, että me suomalaiset ymmärrämme ja hyväksymme, että voimme yhdessä todeta, että ”juuri niin, näistä asioista meidän tulee yhdessä kantaa vastuuta ja osallistua mm. erityisryhmien ohjelmatarjonnan jne ja tuon on hyväksyttävä maksu siitä”. Sitten on pohdittava miten tuo vastuu eli maksu jaetaan oikeudenmukaisesti ja miten se sitten kerätään.
Nyt sitten ilta kotona. Kuorosotaa jos vaikkapa.
…..
Tuo kirjoittamani Vanhasen uusi ärähdys Yleä kohtaan saa koko ajan uusia piirteitä. Pääministerin väitteet on nyt kumottu jo kuvaajien ja myös Ylen taholta ja onkin mielenkiintoista seurata miten uusi Yle-jupakka etenee. Sekin on surullista niin kuin mahdollinen asioiden vääristelykin, että vakavat asiat jäävät sitten tällaisten muotoseikkaväittelyiden varaan. Toivon todella, että enää uusia paljastuksia eläintenpitorikkomuksista ei tule. Sitä ei enää tilanne kestä.
Päivällä sain myös tiedon, että ystävämme Chilessä on kunnossa. Yhteys oli saatu Skypen kautta kaupunkiin ja siellä kaikki tilanteeseen nähden hyvin. Tuhot kuitenkin kasvavat ja jälkijäristykset kiusaavat aluetta edelleen. Myös kuolonuhrien määrä kasvaa. Toivotaan, että alue vakaantuu nopeasti.