Sunnuntai, 27.03.2011

Blogi, sunnuntaina 27.03.2011

Tukiryhmämme kasvaa ennätysvauhtia. Tämä itseasiassa hämmentää. Väkeä tulee joka puolelta lisää ja kaikki ennätykset paukkuu. Tänäänkin mukaan nuoria, yrittäjiä ja upea joukko kaiken kaikkiaan nyt Tammelasta. Hieno juttu.

Tänään tukiryhmään Tukiryhmään liittyneitä:

544. Tuukka Vilkman, opiskelija, Hämeenlinna
545. Suvi Kokkonen, Partuki-kampaaja yrittäjä, Lahti
546. Minna Haukka, Erityisopettaja. Tammela
547. Pekka Alarto, Teknillinen Johtaja, Tammela
548. Manu Alarto, toimitusjohtaja, Tammela
549. Markku Viitanen, Lehtori, Tammela
550. Tuomas Mikkola, Insinööri, Tammela
551. Tomi Alarto, Koneenkuljettaja, Tammela

Liity Sinäkin mukaan: Linjan Tukijat!

…..

Yrittäjien kanssa on tullut tässä tehtyä yhteistyötä vuosikausia. Itseasiassa itsekin olen Yrittäjien jäsen ja mukana toiminnassa aktiivisesti.

Tulevat vuodet eivät tule olemaan helppoja valtion ja julkisen talouden kannalta. Ei kai sellaista keskustelua enää olekaan missä ei puhuttaisi kestävyysvajeesta. Siis siitä, että kulutamme enemmän euroja kuin valtio tiena. Menomme kasvavat siis nopeammin kuin tulomme. Ja tuo cäppi pitää saada kurottua umpeen. Joko se tarkoittaa lisää tuloja tai vähemmän menoja. Ja jokainen voi itse miettiä kumpaa korttia mieluummin käyttää. Ainakin minä ja me kokoomuksessa käytämme mieluummin ”kakkua” kasvattavia toimenpiteitä. Ei siis leikkauslistoaj. Tulojen lisäämiseksi ja julkisen talouden tasapainottamiseksi on siis vain yksi kestävä ratkaisu – työn tekeminen.

Työllisyys ja työelämä ansaitsevat siis ehdottomasti paikkansa yhtenä tämän vaalikevään kärkiteemoista. Eikä, tai emmekä saa tyytyvä vain puhumiseen vaan meidän tulee esittää myös konkreettisia toimia uusien työpaikkojen syntymiseksi, työllisyyden maksimoimiseksi ja työssä jaksamisen parantamiseksi.

Tiedän, että paras asiantuntemus työhyvinvoinnin lisäämiseen löytyy nimenomaan työpaikoilta, ei eduskunnasta tai ministeriöistä. Sitä siis kannattaa etsiä sieltä.

Kyse on monesti hyvin yksinkertaisista asioista – esimerkiksi, että esimiehet kuuntelevat työntekijöitä ja reagoivat palautteeseen tai että työntekijät voivat puhua perhetilanteestaan ja neuvotella tarvitsemistaan joustoista. Toimiiko muuten tämä sinun työpaikallasi näin?`

Ja eihän parempaa johtamista voida millään lailla määrätä. Mutta sen sijaan hyviä käytänteitä on mahdollista levittää. Kyllähän se niin on, että vastuu työhyvinvoinnista on jokaisella meistä. Me tarvitsemme työpaikoilla suvaitsevaisuutta, työkaverin tilanteen ymmärtämistä jne. On hyväksyttävä se, että jokainen työntekijä ei voi antaa jokaisena päivänä sadan prosentin työpanosta. Ja ainakaan minusta kenenkään ei pidä joutua jättämään työelämää kokonaan vain sen vuoksi, että työn tekeminen on omassa elämäntilanteessa liian raskasta. Jokaiselle meistä on annettava mahdollisuus osallistua työelämään omien voimavarojensa mukaan. Tätä suomalainen hyvinvointiyhteiskunta tarvitsee. Me tarvitsemme kaikkien työpanosta.

Ja sitten aivan erityistä apua tarvitsevat pitkäaikaistyöttömät ja muut vaikeasti työllistyvät ryhmät. Toimivat välityömarkkinat ovat väylä työelämään monelle osatyökykyiselle ja pitkäaikaistyöttömälle. Olemme tätä silmällä pitäen aloittaneet mm. työpankkikokeilun, joka minusta tulee vakinaistaa ja samalla vammaisille on luotava pysyvä palkkatuki, jotta heidän työllistymistään eri sektoreille kaikkialla Suomessa helpotetaan. Paremminvointivaltiossa kaikki työ on arvokasta ja jokaisen panosta tarvitaan.

Ja uusien työpaikkojen syntymisen kannalta on tärkeää turvata yritysten toimintaedellytykset. Vain menestyvä yritys työllistää. Maassamme on noin 250 000 yritystä, joista yli 160 000 on yhden hengen yrityksiä. Monet yksinyrittäjät tekevät usein kahden, jopa kolmen ihmisen työt. Yksinyrittäjän mahdollisuuksia työntekijän palkkaamiseksi onkin parannettava. Ensimmäisen työntekijän palkkaamisen tuki tulisi laajentaa koskemaan koko Suomea. Tuen piirissä olevissa työsuhteissa tulisi myös sallia normaalia pidempi koeaika, jotta työllistämisen riski pienenisi yrittäjälle.

Työllisyyden maksimoimiseksi on huolehdittava myös siitä, että työnteko on kaikissa tilanteissa kannattavaa. Puolueemme kannattaa työn verotuksen maltillista keventämistä jatkossakin. Kuten tälläkin vaalikaudella, kevennykset tulee painottaa erityisesti pieni- ja keskituloisille, jotta pienten työtulojen ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen järkeistyy, eikä byrokratia estä työllistymistä. Lisäksi on otettava huomioon myös työelämässä tapahtunut muutos. Neljännes palkansaajista toimii muussa kuin vakituisessa tai kokoaikaisessa työsuhteessa. Yhä useampi yhdistää palkkatyön ja yrittämisen tai toimii freelancerina. Työlainsäädäntöä, verotusta ja sosiaaliturvaa onkin tarkasteltava kokonaisuutena ja tukijärjestelmiin tehtävä sellaiset muutokset, että kaikenmuotoinen työ on aina kannattavaa.

Itse uskon siihen, että ihmiset haluavat tehdä töitä ja hankkia toimeentulonsa itse. Sellaisessa paremminvointivaltiossa, mitä minä tavoittelen, politiikan lähtökohtana tuleekin olla, että työllistymisen, uusien työpaikkojen syntymisen ja työn tekemisen turhat esteet poistetaan. Tavoitteena onkin, että Suomi on jatkossakin vauras ja hyvinvoiva maa, jossa työtä riittää jokaiselle, joka työllään haluaa rakentaa omaa elämäänsä ja Suomea.

Mitä enemmän teemme Suomessa työtä, sitä paremmin hyvinvointi turvataan ilman mittavia veronkorotuksia ja kipeitä menoleikkauksia. 

Tänään vapaapäivä. Useampi tuhat kilometriä kampanjaa takana ja satoja keskusteluja. Huomenna
jatkamme Kanta-Hämeen kiertuetta ja myös Riihimäen Vaalikahvila avoinna. Tänään aikaa perheelle ja
itselle. Se tekee muuten hyvää.

Lisää tukijoita:

552. Laura Leskinen, projektikoordinaattori, KTM, Renko
553. Hanna Järvinen, eläinlääkäri, Janakkala
554. Juha Talka, viestipäällikkö, Riihimäki
555. Sinikka Vilenius, veroasiantuntija, Loppi 

Aivan paras päivä. Kalenterin pidin tyhjänä itsekkäästi vaikka pyyntöjä oli tällekin päivälle vaikka kuinka. Olisi siis ollut monenlaista, mutta halusin aikaa perheelleni ja itselleni. Jotenkin tuntui, että siihen olin nyt oikeutettu. Mutta huomenna jälleen jatkamme. 

Tosin tänäänkin parisenkymmentä tiimiläistä oli erilaisissa duuneissa. Kampanjaa. Sitten muutama tekijä suurtaulujen parissa eli niitäkin nyt lisää. Peltovuoren Petteri ja Oskari teippasivat neljä Heinonen-autoa lisää ja vaalitiimin johtoryhmäkin piti kokouksensa tulevasta viikosta. Taisi muuten mennä lähemmäksi 30:tä tämän päivän talkoolaisten määrä. Kiitos teille kaikille.

Huomenna sitten aamusta kirjoitustöitä, Janakkala ja Hämeenlinna ja illalla Lopen kunnanhallitus.

Hieman Lopen asiaa:

Huomenna saan allekirjoittaa kunnanhallituksen puheenjohtajana ensimmäisen tilinpäätöksemme ja miksi en nimeä alle vetäisi. Vuosi 2010 näyttää meille 2,5 miljoonaa euroa ylijäämää. Varsinaisen toiminnankin ylijäämä upea 1,7 miljoonaa. Ja näin saamme korotettua aiempien vuosien pahasti viime vuosina kutistuneen ylijäämän jälleen 4,1 miljoonaan euroon. Se antaa pelivaraa huomiseen.

Erityisesti haluan nostaa hattua kuntamme työntekijöille. Budjettikuri piti hyvin ja työt tehtiin samaan aikaan erittäin hyvin. Se on hieno yhtälö. Kiitos ja onnea.

Huomenna myös hyväksymme henkilöstöraportin viime vuodelta. Kunnallamme on nyt 451 työntekijää ja keski-ikä jo 46 vuotta. Tosin nyt se kääntyy pikku hiljaa ja jopa kiihtyen laskuun. Vuoteen 2020 mennessä Lopen kunnan henkilöstöstä sirtyy eläkkeelle peräti 140 henkeä. Se on valtava määrä ja suuri haaste koko kunnallemme.

Ja hieman tsekkaamme myös tätäkin vuotta. Olemme saaneet jatkettua samalla hyvällä uralla myös 2011 ja nyt alkuvuoden verokertymä on 6,2 prosenttia viime vuotta parempi. Kunnallisveron kasvu on 6,5 prosenttia ja yhteisöveron 0,4 prosenttia. Ja samaan aikaan kun kuntamme työttömyys on koko ELY-alueemme alhaisin 6,6 prosenttia niin huomiseen on hieman helpompi katsoa. Mutta isoja haasteita on edessä ja nyt Lopellakin tarvitaan rohkeutta ja osaamista tehdä oikeita ratkaisuja. Siihen uskon nykyisen kunnanhallituksen olevan enemmän kuin valmis.  

Niin ja onhan kuntamme muuttovoittokin pysynyt hyvällä uralla alkuvuoden. Kuntamme siis kasvaa edelleen. Hyvä niin ja huomenna avaammekin pelin uuden asuntoalueen kaavoitukseen eli kirkonkylälle tulee nyt toivottavasti jo syksyksi 2012 myyntiin Vanhakosken alueen tontit. Ja myös Kormu-Launonen osayleiskaava on nyt tarkoitus rutistaa kasaan. Se on maannut liian kauan ja nyt haluan sen jo eteenpäin ja valmiiksi. Ja ennen muuta alueen upeita tontteja myyntiin.

Sen sijaan huominen kh:lle annettu vastaus Lopen Kokoomuksen Karoliina Saaren johdolla tehtyy aloitteeseen ei minua tyydytä. Haluamme Lopen kouluille ja ruokaloihin lisää lähiruokaa ja ei vastaus voi olla se, että kun olemme mukana yhteishankintarenkaassa niin mitään ei muka olisi tehtävissä. Tottakai on tehtävissä ja pitää tehdä.

….

 

Mukaan tukiryhmään:

556. Riitta Joutsi-Hänninen, erityisopettaja, liikunnanohjaaja, Loppi
557. Jorma Heikkilä, diplomi-insinööri, kaupunginvaltuutettu, Riihimäki 

 


Kommentit