Lauantai, 26.03.11

Blogi, lauantaina 26.03.2011

Kanta-Hämeen seuraava kiertuepäivä tänään lauantaina luvassa. Kohta aamun lehdet kotona ja sitten jo 9.15 aamukahvilla Hämeenlinnan Korva Kahvillalla . Sitten kiertue jatkuu Hattulan ja Hauhon S-Marketeille ja puoliltapäivin olen Tuuloksen Tuulosessa. Tervetuloa jälleen juttusille. Kokoomus Kuuntelee.

Tänään myös illansuussa sitten aivan uudelainen tapahtuma. Järjestämme Miesten Päivän Lopen Ampumaradalla ja nyt siis vastaus kysymyksiinne, että kun oli Lasimuseolla Naisteniltaa ja pian Kartanoputiikilla Muotia ja Kevättä -päivää niin mitäs tulee miehille. Tänään tulee siis. Miesten Päivässä esillä laajasti metsästys ja jokamiehenoikeudet, aselaki ja ampumaurheilu. Paikalla kouluttajina ja asiantuntijoina alansa ammattilaisia Eräloppi OY:stä ja Sakosta sekä Sauvalan Kartanosta. Tilaisuuteen on pitänyt ilmoittautua etukäteen, mutta pari paikkaa vielä vapaana eli jos haluat mukaan niin laita tekstaria minulle aamupäivän aikana 050-512 2760.

Nyt Aamuposti, Hämeen Sanomat ja matkaan…

Klo 13.45 ja hieno kampanjapäivä takana. Tänään aamukahvit ensin tarjolla Hämeenlinnan Kahvila Korvassa ja sitten rundia Hattulassa, Hauholla ja Tuuloksen Tuulosessa. Hienosti mukana hämäläisiä ehdokkaitamme ja yhteishengen voimaa. Kiitos kaikille mukana olleille. Kuvat kertokoot päivästä enemmän. Nyt Lopelle ja ihka ensimmäiseen Miesten Päivään…

Klo 20.05 ja juuri kotiin. Nyt on sellainen YES-olo. Kertakaikkisen onnistunut ja tyytyväinen fiilis. Ensimmäinen Miesten Päivämme onnistui yli odotusten ja Lopen Ampumaradalla väkeä kokeilemassa uutuus aseita ja puhumassa metsästyksestä ja kalastuksesta upeasti. Kiitokset Järvisen Heikille, Erälopen Järvisen Tompalle ja Nousiaisen Santerille ja Sakon Kuparisen Karille sekä Liljanoksan Pekalle upeasta tapahtumasta. Oli hieno saada olla isäntänä. Ja kiitos myös Marskin Majan Majan Herroille Teuvo Zettermanille ja Heikki Kujansuulle upeasta riistapäivällisestä ja keittiössä hääränneille Tiina Seppälälle ja Raisa Nousiaiselle. Mutta kuvat puhukoot tästäkin enemmän.

Upeat kokemukset ja kokeilut ampumaradalla ja hyvää keskustelua mm. aselaista, metsästyksestä, jokamiehen oikeuksista ja monesta muusta päivän mittaan. Nostan tähän muutaman jutun omasta eduskuntavaaliohjelmastanikin eli Linjan Vetoja ohjelman Metsästys-osaa ja hieman Aselaki-caseäkin.

Koko ohjelma on täällä: Linjanvetoja

Metsästäjät hoitavat luontoa

Metsästäjien rooli suomalaisessa yhteiskunnassa on ollut vahva vuosisatoja. Tänä päivänä metsästäjät toimivat tärkeinä toimijoina myös luonnon tasapainon turvaamiseksi. On tärkeää, että metsästäjillä on tulevaisuudessakin riittävät toimintaedellytykset rajoittaa hirvieläinkantoja, pienpetoja ja vieraslajeja. Hirvenajo luonnonsuojelualeilla tulee laajentaa koskemaan kaikkea hirvieläinten ajoa. Tämä oikeus on tärkeää ulottaa koskemaan myös uusia luonnonsuojelualueita jos niitä jatkossakin tuodaan lähelle ihmisasutus ja vilkasliikenteisiä teitä. Pirstaleisille ja pinta-alaltaan pienille Etelä-Suomen luonnonsuojelualueille ei synny luontaista suurpetokantaa ja näin ollen suuremmilla hirvieläimillä ei ole luontaisia vihollisia kantaa sääntelemään. Tämän takia metsästäjien rooli tulee korostumaan entisestään.

Valtion metsien mahdollinen liittäminen luonnonsuojelualueisiin tulee tehdä aina laajan poliittisen harkinnan kautta. Uusien alueiden pitkät ja perinteikkäät metsästysoikeudet tulee turvata myös tulevaisuudessa, jos alueita halutaan kasvattaa.

Case Aselaki

Aselain tiukennukset oli yksi paljon keskustelua aiheuttanut asia päättyvällä hallituskaudella. Asia nousi keskusteluun koulusurmien myötä ja suomalaista aselupakäytäntöä pidettiin monelta taholta liian löysänä. Aselaista etsittiin siis suurinta syyllistä koulusurmiin vaikka varmasti suurempi ja suurin syy oli riittämättömät resurssit nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn ja ongelmien hoitoon.

Aselakiin tehdyt tiukennukset iskivätkin ennen muuta asiansa hyvin hoitaviin metsästäjiin ja ampumaurheilijoihin. Suomessa metsästyksellä on pitkät perinteet. Metsästäjäin keskusjärjestön mukaan Suomessa metsästystä harrastaa jopa 300 000 suomalaista. Se on väkilukuun suhteutettuna eniten Euroopassa.

Uusia metsästäjätutkintoja on vuosittain suoritettu noin 7000. Uuden aselain on pelätty vaikeuttavan harrastamismahdollisuuksia. Myös uusien harrastajien mukaantulon on pelätty vähenevän. Metsästyksen asema suomalaisesten arjessa tuleekin turvata myös jatkossa.
On tärkeää ja perusteltua, että tulevaisuudessakin nuoret 15 vuotta täyttäneet voivat hakeutua harrastuksen pariin ja saada rinnakkaisluvan huoltajansa aseeseen. Tämä mahdollisuus säilyi myös uudessa aselaissa.

Huomio uusiin aseen hankkijoihin

Minusta erityistä huomiota aselupien myöntämisessa tuleekin kohdentaa nimenomaan uusiin aseen hankkijoihin. Rinnakkaislupien jälkeen yleinen ikäraja tulee tulevaisuudessakin pitää 18 vuodessa ja käsiaseilla 20 vuodessa.  Nuorten metsästäjien ei ole katsottu aiheuttaneen ongelmia ja lainsäädäntö on aiemmin mahdollistanut nuorten joustavan mukaantulon metsästysharrastuksen piiriin ja näin pitää olla tulevaisuudessakin.

Poliisin rooli lupaprosessissa tulee olla edelleen keskeisin ja lääkäreille asetetty ilmoitusvelvollisuus tulisi kohdentaa vain uusiin aseen hankkijoihin. Lain tulee olla sellainen, että se ei vaikeuta kohtuuttomasti metsästys harrastavia joilla lupa-asiat on kunnossa.
Lääkärien ilmoitusvelvollisuuden toimivuutta tulee tarkastella varsin pian ja katsoa olisiko sen kohdentaminen vain uusiin asenhankkijoihin oikea tie. On täysin kohtuutonta vaatia lääkärinlausuntoja jokaista asetta hankittaessa tai esimerkiksi asekeräilijöiltä.

Metsästyksen rinnalla myös täysin laillisen ampumaurheilun mahdollisuudet Suomessa tulee turvata.

Nyt hetki lehtien parissa ja sitten valot pois. Earth Hour on maailmanlaajuinen ilmastotempaus, jossa miljoonat ihmiset sammuttavat valonsa tunniksi samana päivänä. Tule mukaan! Ilmoittaudu täällä!

Tästä on kyse!

 

 

 

Kommentit