Sunnuntai, 25.05.2008

Blogi, sunnuntaina 25.05.2008

Aamun Hesarissa puheejohtajamme Jyrki Katainen puhuu maamme verotuksesta. Hän toteaa järjestelmämme olevan jo vanhanaikainen ja esittääkin, että koko mallin uudistamiseen on tarvetta ja tämä työ pitäisi nyt käynnistää.

Esille Katainen nostaa mm. pääomaveron ja tuloveron suhteen toisiinsa sekä yhtenäisenä laajempana nimittäjänä ympäristöpohjaiset verot.

Lähtökohtina mm. se, että verojärjestelmä on ennen muuta kannustava. Päälinja on minusta ainakin ollut. Lehden mukaan vuonna 95 alkanut työn verotuksen keventäminen näkyy selkeästi palkkapusseissa. Tänä aikana on laskenut keskituloisen palkansaajan veroastetta reilut 7 prosenttiyksikköä ja tämä tarkoittaa, että palkansaajalle jää nyt noin 250 euroa joka kuukausi enemmän käteen kuin 1990-luvun puolivälissä.

Katainen luettelee lehdessä, että yksinkertaisesti loputtomiin ei tuloveronalennusten tiellä voi jatkaa. Tärkeää on nimittäin turvata myös hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus. Nykyinen verojärjestelmä on rakentunutkin pikkuhiljaa ja sieltä löytyy erilaisiin tarkoituksiin luotuja veroja. Osalla veroista on tavoiteltu valtion tuottojen lisäämistä, kun taas toisilla on ollut kansaterveydellisiä tavoitteita. Sitten osalla on tulonjakotavoitteita ja osalla veroja on kannustettu yrittäjyyttä.

Olen samaa mieltä, että tätä koko pottia tulee nyt tarkastella 2000-luvun Suomen näkökulmasta. Se tarkoittaa ennen muuta sitä, että mietitään miten saamme järjestelmästä kaiken kaikkiaan kannustavan – kannustavan työntekoon ja itsestä huolehtimiseen, mutta kannustavan myös ympäristön näkökulmasta. Kannattaa miettiä miten saamme ihmisten ajo- ja matkustuskäytänteitä muuttumaan paremmin ympäristön huomioon ottavaksi. Tässä kuitenkin pitää muistaa se, että kohtuuton polttoaineen hinnannousu on jo nyt uhka kilpailukyvyllemme mm. kuljetusyrittäjille ja myös monille perheille joille henkilökohtainen auto on välttämätön. Kauniista puheista huolimatta nimittäin pitkein etäisyyksien maassa ei julkinenliikenne toimi sillä tavalla että se palvelisi kaikkia puhumattakaan perheistä ja työmatkalaisista. On syytä siis minusta miettiä kannustumia mm. julkiselleliikenteelle ja kuljetusalalle ja työmatkavähennyksen kehittämistä ja esimerkiksi perheverotusta? Uskon, että näitä tarvitaan maamme kilpailukyvyn ja toimivuuden turvaamiseksi ja elävä pitämiseksi.

Olen myös itse enemmän kuin valmis siihen, että annetaan eläkeikäisille mahdollisuus työntekoon – antamaan panosta yhteiskunnalle – niin, että eläke ei heti automaattisesti putoa. Tai opiskelijoille paremmat mahdollisuudet halutessaan tehdä töitä tai puhumattakaan varusmiehistä joiden sosiaalisetedut putovat suoraan suhteessa tienattu euro miinus euro tuista. Onko tuo kannustavaa? Tai sitten se, että työttämänä olevan ei nyt kannata ottaa vastaan työtä esimerkiksi lyhyttä sijaisuutta. Sen pitää aina olla kannattavaa ja helppoa. Ja vielä kun saamme tuon koko perintöveron eurooppalaiseen tyyliin pois niin uskon, että voimme paljon paremmin. Mm. näillä pohdinnoilla otan tyytyväisyydellä vastaan Kataisen verojärjestelmän kokonaisremonttiesityksen. Ollaan avoimia tässäkin ja keskustellaan ja luodaan aito kannustava 2000-luvun verokokonaisuus.

Tänään siis lehti luettu Brysselissä ja nyt viimeinen päivä täällä. Illalla kohti Suomea, mutta vielä ohjelmaa täksikin päiväksi. Kiitokset terveisistä Porista puoluekokouskiertueeltamme ja myös muutamana tekstiviestistä Riihimäeltä Kokoomuksen 90-vuotisjuhlasta.

Kommentit