Sunnuntai, 25.04.2010

Blogi, sunnuntaina 25.04.2010

Eilinen päivä siis meni sukulaisten, ystävien ja perheen kesken. Illalla vielä piipahdin istuttamassa kaksi puuta päivän muistoksi ja nyt sitten jo uusia aamu. Kauniin sininen taivas ja aurinkokin näyttäytyy ja puissa jo aivan hieman vihreää. Kevättä ilmassa.

….

Eilisen päivän vastemielisin uutinen oli SDP:n Eero Heinäluoman puheet työperäisestä maahanmuutosta. Vain yksi puolue on kiitellyt Heinäluomaa ja se on Perussuomalaiset ja näyttääkin siltä, että yhteinen käsitys maahanmuuttospolitiikasta ”Maassa maan tavalla” tai sitten pois -hengessä elää näissä puolueissa hyvin ja yhdistää ja lähentää niitä.

Heinäluoman väitteisiin vastasi eilen jo mm. ulkoministerimme Alexander Stub joka totesi, että ”rasismia ei lisää niinkään maahanmuuton lisääntyminen kuin puheenvuorot, joissa annetaan ymmärtää, että ulkomaalaiset työntekijät olisivat jollain tavalla huonompia kuin suomalaiset.”

Heinäluoman puheista löytyy vahva populismin taimi ja toivon todella, että puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen nyt edes kerran ottaisi puolueessaan johtajan paikan Heinäluomalta ja toisi SDP:n takaisin vastuulliselle linjalle.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Arto Satonen myös kommentoi eilen Heinäluomaa ja totesi, että ”työperäisen maahanmuuton tarve tulee väistämättä eteen, kun talous kääntyy nousuun ja työpaikkojen määrä lähtee kasvamaan” ja tämän tosiasian siis Heinäluoma yritti eilen unohtaa ja sumentaa. Olen Satosen kanssa täysin samaa mieltä, että emme me pärjää sanomalla ei ja ajamalla työtä tänne tekemään tulleet esimerkiksi EU-kansalaiset pois vaan meidän tulee lisätä valvontaa ja saada tätä kautta mm. harmaa talous ja epäterve kilpailu työehdoilla kuriin. Satosen sanoin tällainen Heinäluoman asettelema ”asenteellinen vastakkainasettelu on vaarallista”.

Samalla vastuullisen politiikan linjalla mm. Stubbin, Satosen ja Lenita Toivakan kanssa oli myös keskusta puolue ja pääministeri Matti Vanhanen, joka myös piti SDP:n johtajana puheita ”vastenmielisenä” ja tällaisella Heinäluoman ”rivienvälipolitiikalla” luodaan vain ulkomaalaisvastaisuutta. Vihreiden puheenjohtaja ja työministeri Anni Sinnemäki vertasi taasen Ykkösaamussa Heinäluoman SDP:tä jo perussuomalaisiin.

Mutta yksi sen sijaan hykerteli Heinäluoman ja SDP:n puheita. Ei ole vaikea arvata. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini oli luonnollisesti tyytyväinen siihen, että SDP näin on lähtenyt heidän kelkkaansa ”tulkiten SDP:n tulleen perussuomalaisten linjalle”. Soinikin tosin epäili Heinäluoman rehellisyyttä ja pohti sitä, että ovatko demarit nyt puheissaan täysin rehellisiä ja aitoja vakaumuksessaan vai onko tavoitteena vain maahanmuuttokriittisillä lausunnoilla hamuta perussuomalaisten ääniä. Ja ehkä tästä saimmekin jo hieman todisteita tai ainakin merkkejä siitä, että Eero Heinäluoman linja ei SDP:ssäkään väkeä miellytä. Eilen vastuullisten poliitikkojen joukkoon ryhmittäytyi myös Demarinuoret, kun heidän varapuheenjohtaja Teemu Hirvonen kritisoi kovin sanoin Heinäluoman linjoja. Demarinuorten mukaan ”ei ole syytä asettaa vastakkain suomalaisia ja ulkomaalaisia työnhakijoita ja Suomessa on edelleen verrattain vähän maahanmuuttajia ja tulevaisuudessa työvoimaa tarvitaan Suomen rajojen ulkopuolelta”. Demarinuoret ojensivatkin Heinäluomaa todeten, että ”sosialidemokraattien on pidettävä kiinni arvoistaan, eikä antaa niin sanottujen maahanmuuttokriitikoiden hallita keskustelua”.

Myös SDP:n omat ja nyt aika moni entinen maahanmuuttajataustainen poliitikko on myös suivaantunut Urpilaisen ja Heinäluoman puheista. Eduskuntaakin SDP:stä tähdännyt Kuubasta aikaan Suomeen muuttanut kunnanvaltuutettu Ana María Gutiérrez Sorainen (sd., entinen?) tuohtui puheista lopullisesti. Hän totesi Uudelle Suomelle, että Heinäluoman puheet varmistivat sen, että hän ei lähde dematien ehdokkaaksi seuraavissa eduskuntavaaleissa. Gutiérrez Sorainen totesi, että ”hänen mielestä SDP:n johtohahmot ovat ihan hakoteilla” ja että ”änne tullaan tekemään töitä siksi, että Suomessa ei ole kaikkiin hommiin valmiina työntekijöitä”. Demarivaikuttaja heittikin Heinäluomalle tiukan kysymyksen: ”voisin kysyä Heinäluomalta, pitäisikö kaikille [maahanmuuttajataustaisille] bussikuskeille ja sairaanhoitajille antaa lähtöpassit, jos heidän tilalleen löydetään täältä työttömiä? Olen ymmärtänyt, että näin se menee hänen ajattelussaan.”

Gutiérrez Sorain ei syytä tästä linjasta vain Heinäluomaa vaan hänen mukaansa en ”samoilla linjoilla ovat varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson ja kansanedustaja Jukka Gustafsson”. Suoraan rasismistia ei Gutiérrez Sorainen kuitenkaan demareita syyttänyt, mutta totesi, että ”vastakkainasettelujen tekemisestä rasismi alkaa kummuta”. Halpatyövoiman hyväksikäyttöä ei hänkään hyväksy, mutta ratkaisu ei ole poisajaminen vaan ratkaisu pitää löytyä suomalaisten työnantajien taholta.

Hyvä näin. Toivotaan, että vastuullisuus valtaa SDP:n vähintäänkin nuoren polven kautta.

…..

Tänään minulla oikeastaan vapaapäivä. Sää näyttää siinämäärin mukavalta, että suuntaamme ehkäpä ulos ja järvelle katsomaan mm. kevään lintujen muuttoa. Illalla sitten vieraaksi Hämeenlinnaan, kun HPK kohtaa TPS:n kauden kolmannessa finaalissa. Ritarikerho tarvitsee nyt selkeän tahdinvaihdoksen jos vielä tahtoa pysäyttää TPS:n mestaruustie on. Tänään varmasti huipputunnelma täydessä hornankattilassa.

Mielenkiintoinen päivä tulossa.

….

Tänään ilta siis Hämeenlinnassa SM-liigan kolmannessa finaalissa. Täpötäysi Ritarihalli paukkui liitoksistaan ja tunnelma oli mahtava. Kerho todellakin taisteli, mutta jatkoerässä Tepsi kuitenkin iski jälleen voittomaalin ja otti jo tukevan niskalenkin Kerhosta otteluvoitoin 3-0. Katsotaan miten sillasta Kerho nousee vai nouseeko enää. Hieno peli kuitenkin ja oli mukana nähdä paljon tuttuja niin politiikan saralta kuin muutenkin. Peliä katsomassa kansamme mm. Paavo Lipponen ja kansanedustajakollegoistani Kirsi Ojansuu ja reilu 4000 muuta. Hallilla myös muutama tapaaminen sovittuna ja niissä jo hieman askelmerkkejä sovittiin ensi kevättä varten. Olen erittäin iloinen, että Hämeenlinnasta ilmoittautuu mukaan kokoajan lisää teamiväkeä ja tekijöitä. Työni ja tekemisesi on ainakin jossain siis huomattu. Kiitos siitä.

Mutta muuten päivä tänään siis pihatöissä ja hieman metsässäkin nauttien ja sekä hieman myös kirjoitellen ja tulevan viikon asioita läpikäyden. Sellainen semivapaapäivä. Mutta huomenna aamusta Lopen tarkastuslautakunnan kokoukseen ja sitten isännöimään Juhani Peltosen kirjallisuusseuran kevätkokousta eduskunnalle ja talolla olen luvannut väellemme myös hieman spesiaalimman esittelykierroksen. Tutustumme talomme taiteeseen. Mutta ne siis vasta huomenna.

Kommentit