Maanantai, 26.04.2010

Blogi, maanantaina 26.04.2010

Uusi viikko alkaa tänään ensin Lopella tarkastuslautakunnan kokouksella. Sitten iltapäivästä Helsinkiin ja pidämme Juhani Peltosen kirjallisuusseuran kevätkokouksen eduskunnassa. Seuran puheenjohtajana halusin tällä kertaa kutsua väen talolle ja tarjota heille hieman erilaisen mahdollisuuden tutustua eduskuntaan. Teemme kierroksen talossa tutustuen eduskunnan taiteeseen. Kierros onkin aiheuttanut aikamoista kiinnostusta ja luvassa onkin mielenkiintoinen iltapäivä.

Euroopan talouden elpymistä seurataan tällä hetkelleä hyvin tarkkaan. Ja tottakai koko maailman. Mm. Yhdysvallat on tehnyt toimenpiteitä joiden tavoitteena on estää vastaavat kuplat jotka nyt ajoivat sieltä koko maailman talousahdinkoon. Tällaisia mekanismejä tarvitaankin ja olen tyytyväinen, että myös Euromaat ovat ottaneet taloustilanteen vakavasti. Nyt Euromaat laittavat pystyyn toukokuulla EU-presidentin Herman Van Rompuyn johtama korkean tason talouspoliittisentyöryhmän, johon Suomea edustamaan tuleen valtiovarainministerimme Jyrki Katainen. Katainen on kerännyt EU:ssa erittäin korkeaa arvostusta osakseen ja hänen ideansa ovat myös johtaneet hyviin tuloksiinkin. Nyt perustettavan työryhmän tarkoitus on etsiä keinoja joilla voimaan estää etukäteen Kreikan kaltaiset talouskriisit. Suomi tullee ehdottamaan mallia, jossa EU toimisi nopeasti. Kun jäsenmaan alijäämä kasvaisi liikaa, EU voisi varoittaa maata ja vaatia toimenpiteitä ajoissa ja mm. lopettaa omat tukensa sille etenkin alue- ja rakennepolitiikassa. Tämä toimintamalli olisi mahdollinen jopa nykyisellä perussopimuksella, mutta myös isompaan remonttiin on maallamme valmiutta, jos siihen yhdessä EU:ssa päädytään. Toivotaan siis, että Kataista jälleen EU:ssa kuullaan ja kuunnellaan. Lääkäriä tarvitaan.

Viikonloppuna keskustelua aiheutti myös puolustuministeri Jyri Häkämiehen puheenvuoro, jossa hän lausui nyt ääneen sen, että ”täysin itsenäinen puolustus” ei ole enää tämän päivän maailmassa mahdollista. Puheenvuoro oli odotettu ja se keräsikin runsaasti kiitosta. SDP:n johtaja Eero Heinäluoma mm. totesi, että ”Häkämies käytti erittäin tasapainoisen, harkitun ja rakentavan puheenvuoron. Siihen on helppo yhtyä. Puolustusministeristämme on hyvää vauhtia nousemassa valtiomiestason poliitikko”. Maamme ei siis enää ole puolueeton vaan sotilaallisesti liittoutumaton maa ja globaalissa maailmassa ei täysin itsenäinen puolustus meidän kaltaisella maalla ole mahdollista. Ja tällä puheenvuorolla ei Häkämies omienkaan sanojensa mukaan ”ajanut Natoa” vaan Suomen puolustuksen perusta on ”vahva kansallinen puolustus”, mutta uskottavuus perustuu vahvaan verkottumiseen. Häkämies puhuikin minustakin aivan oikein vahvasti mm. syventyvän Pohjoismaisen yhteistyön puolesta, jossa aselajeittain joku on vetovastuussa ja toiset tukeutuvat. Häkämies totesi, että emme pysty varustamaan enää tulevaisuudessa yksin 350 000 miehen reserviä eikä ”mies, lippahattu ja ase ole enää uskottavia”. Puolustuministeri kertasikin tutun eli ikäluokat pienenevät, reservimme tulee olemaan pienempi 2020-luvulla, mutta iskukyvyltään se on parempi.

Eero Heinäluoman antaman vahvan tunnustuksen ja kiitoksen jälkeen voi viikonlopun Skinnarin toteamuksen ”Häkämies on epäonnistunut täysin” jättää populismin pöytään. On myös valtiomiestason kommentointiakin.

Tänään saamme myös seurata miten Elintarvikealan uhkaavan lakon kanssa käy. Eilen illalla myöhään kiistaan jätettiin sovintoesitys ja osapuolten pitäisi antaa tänään puolenpäivän jälkeen vastauksensa valtakunnansovittelija Esa Lonkalle. Toivotaan, että ratkaisu tähänkin kiistaan löytyy ja sekä työntekijä- ja työnanatajapuoli voisi hyväksyä ratkaisun. Jos ratkaisua ja sopua ei löydy niin edessä on laaja tänään kello 18 alkava työsulku, joka kaventaisi kauppojen ruokavalikoimia entisestään. Uusi laajempi työsulku sulkisi jopa 235:tä liha-, leipomo-, valmisruoka-, makeis- ja kala-alan toimijaa ja lisäksi leipuriliitto on suositellut jäsenilleen myötätuntosulkua. Se sulkisi vielä jopa 250 leipomoa lisää. Vertailuksi todettakoon, että vasta päättyneen lakon piirissä oli vain 57 elintarvikealan tuotantoyksikköä. Mutta toivo sovusta vielä elää ja uskotaan siihen.

Nyt kuitenkin uuden keväisen työviikon pariin. Vappua kohden siis.

…..

Kello 20.46 ja tässä kotona jo jonkin aikaa. Tänään siis aamu ensin kuntamme puheenjohtajiston kanssa tarkastuslautakunnan kokouksessa. Olen todella tyytyväinen nykyiseen kunnahallitukseemme ja sen puheenjohtajaa Harri Nurmoon ja myös valtuuston puheenjohtajistoon. Ajat eivät ole olleet aivan helpoimpia, mutta yhteishenki on ollut vahvaa ja asioista on saatu hyvin aikaiseksi päätöksiä ja kuntaamme on kehitetty määrätietoisin askelin. Tällaisina aikoina yhteistyö ja yhteenhiileen puhaltaminen kuntatasollakin on enemmän kuin tärkeää ja siihen nyt on ollut valmiutta enemmän kuin aikoihin. Tämä ja ensi vuosi tulevat olemaan kuntamme tulevaisuuden kannalta keskeisen tärkeitä ja toivotaan, että hyvä yhteinen sävel säilyy jatkossakin. Tänään myös tarkastuslautakunnan kokouksessa oli helppo vastailla esitettyihin kysymyksiin kun asiat perusteellisesti ja huolellisesti käyty läpi kh:ssa ja usein myös puheenjohtajistossa ja erityisen tyytyväinen olin siihen miten samanlainen viestimme tarkastuslautakunnalle oli. Mukana tänään hallituksen puheenjohtajat Harri Nurmo ja Saija Grönholm ja meistä valtuuston puheenjohtajista itseni lisäksi Ritva Polon.

Muutamia mielenkiintoisia juttuja on myös kunnassamme tapahtumassa ja vireillä ja toivotaan, että saamme niissä hyviä uutisia aikaan jo mahdollisimman pian. Pientä elpymistä on myös viestitetty monista Lopen yrityksistä tältä keväältä ja toivotaan, että tonttimyyntikin vilkastuu tässä kesänkorvalla. Aivan erinomaisia tontteja nyt tarjolla niin Launosten Marjarinteellä, Läyliäisissä kuin kirkollakin ja tarkoitus kaavoittaa kirkolle vielä lisääkin. Kasvulle siis on kivijalkaa.

Tarkastuslautakunnan kokouksesta sitten nopea piipahdus koulukeskuksessamme ja sitten Helsinkiin isännöimään kirjallisuusseuramme vuosikokousta. Kutsuimme seuramme tällä kertaa tutustumaan eduskunnan taiteeseen ja maanantaina kunniaksi saimmekin hieman erikoisemman tutustumiskierroksen mm. vanhaan suuren valiokunnan kokoushuoneeseen kuin myös vanhaan naisten lepohuoneeseenkin. Mielenkiintoinen kierros myös minulle ja sen perään sitten vuosikokous. Tämän vuoden Juhani Peltosen kirjallisuustapahtuma järjestetään Lopella 8.5.2010 kello 12 alkaen. Silloin luvassa Minun ikävä minua -seminaari, jossa puhujina ja alustajina filosofi ja kirjailija Johanne Ojansuu ja toimittaja Outi Uotila. Sen jälkeen noin kello 15 Fallesmannissa Ei jälkeäkään -tv-dramatisointi vuodelta 1988 ja illalla vielä kello 18 kirjailija Rosa Liksomin Pruuklinin kissat kesäloppilaisen Marja-Leena Koukin ja Mira Kivilän tähdittämänä. Ei jälkeäkään -elokuvan pääosassa muuten Markku Toikka. Mutta tämä nyt teille alustavana tietona täälläkin ja olette kaikki enemmän kuin tervetulleita Lopelle Juhani Peltosen kotipitäjään. Ensi vuonna sitten seuramme 10 vuotisjuhlat ja samalla Jussin syntymästä tulee kuluneeksi 70 vuotta. Sinnekin jo hieman katsettamme käänsimme. Mutta lisää tapahtumasta ja seurastamme: www.juhanipeltonen.net.

Tämän keväään kirjallisuustapahtumanotsikko ja runo on tässä:

Minun on ikävä minua.
Minun on ikävä minua.
Minne minä olen joutunut?
Monet, etenkin lapset ja vanhukset
kääntyvät Taivaan Isän puoleen.
Minä turvaisin yksin minuun
ja tunnustaisin minulle kaiken,
pyytäisin ymmärtämystä ja hetkeksi rauhaa.
Mutta minua ei ehkä enää ole.
Tai minä olen muuttunut tuntemattomaksi.
Minun ikäni äänettömyydessä enteet
käyvät ylivoimaisiksi kestää
aamuöisin huhtikuussa.

(Juhani Peltonen, kokoelmassa Näköisveistos ruumiskirstusta 1987 ja Koko valittu runous –kokoelman toiseksi viimeinen runo)

Kommentit