Sunnuntai, 24.01.2010

Blogi, sunnuntaina 24.01.2010

Näin siis uuteen aamuun. Lupasin eilen iltamyöhäisellä, että palaan hieman vielä eiliseen tapahtumiin. Helsingissä oli siis eilen historian ensimmäinen avoin puoluevaltuuston puheenjohtajan ajankohtaispuhe. Halusimme avata ovemme myös tähän tilaisuuteen kaikille kiinnostuneille ja jatkaa näin avointa ja läpinäkyvää toimintaa. Idea toimi ja väkeä oli erinomaisesti liikkeellä ja myös kokouksessa seuraamassa Kataisen puhetta. Myös Kolmen Sepän –patsaan Tuuletus-tunti onnistui kuulemma hyvin.

Puheensaan Katainen hahmotteli hieman tulevaisuutta. Hän mm. toivoi, että palkkaverotus voitaisiin jäädyttää nykyiselle tasolle jopa koko ensi kaudeksi. Eli työnverotusta ei nyt ahtaassakaan paikassa korotettaisi. Tämä on erittäin hyvä avaus, sillä ajattelu siitä, että tuloveroa kun vaan kiristäisi niin rahaa tulisi koko ajan lisää on väärä. Kyllä me pidämme maamme elinvoimaisena nyt takaamalla sen, että ihmisillä on varaa käydä kaupassa ja tehdä ostoksia ja vaikkapa kotitalousvähennystä käyttäen myös pikkuremontteja ja asunto-osakeyhtiöiden kohdalla hyödyntää nyt keväällä 15 prosenttiin kasvavaa korjausavustuspottia. Jos meidän suomalaisten usko nyt huomiseen järkkyisi niin silloin rahapussin suut menisivät säppiin ja samalla myös kotimaan sisämarkkinat halvaantuisivat. Nyt nimittäin ulkomaankauppa ei vedä niin kuin meistä kaikki tietää ja siksi on syytä pitää kotimarkkinoita elinvoimaisina ja muistaa se, että jokainen työpaikka on tärkeä.

Juuri tätäkin silmällä pitäen Katainen esitti, että työn verotusta ei kiristettäisi nyt tähän vaalikaudella lopulla, mutta ei myöskään seuraavallakaan hallituskaudella. Jäädytys siis pitäisi tuloverot alhaalla aina vuoteen 2015 saakka. Tämä myös osaltaan takaisi sen, että palkansaajien ansiotaso nousisi. Katainen totesi Vanhalla Ylioppilastalolla, että työnteon kannustavuus ja palkitseminen ovat erittäin olennainen osa ja tekijä suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa.

Katainen toistikin vastuullisen tavoitteemme, että me Kokoomuksessa haluamme turvata kaikin keinoin sen, että ”Suomi on hyvinvointiyhteiskunta myös tämän kriisin jälkeen”

Iloinen ja tärkeä uutinen oli myös se, että Jyrki Katainen lupasi muutaman kymmenen miljoonaa euroa lisää jo alkuvuodesta työllisyyden hoitoon. Raha ohjattaisiin ennenmuuta lisärahana nuorisotyöttömyyteen, mutta myös koulutuspaikkoihin ja aktiiviseen työvoimapolitiikkaan. Ensi kevät tullee nimittäin olemaan työttömyysluvuissa erittäin kova. Mitä tuossa jo joku päivä sitten kirjoittelin eri alueiden tämän hetken työttömyysluvuista ei enää keväällä pidä paikkaansa ja työttömyys nousee keväällä jonkin verran ja huippu voi olla lähellä 14 prosenttia, kun toukokuussa opiskelijat valmistuvat.

Nyt me haluamme toimia niin, että tämän taantuman seurauksen ei ihmisiä menetetä työmarkkinoilta pysyvästi saatikka anneta pahoinvoinnin kasvaa. Katainen totesikin, että maamme menetti 1990-luvun lamassa kymmeniä tuhansia ihmisiä turhan pessimismin ja synkkyyden vuoksi. Katainen lupasi, että maamme hallitus tekee kaikkensa, että nyt selviämme tästä pienemmin vahingoin ja samalla hän painotti, että välittämällä toisista enemmän me selviäisimme nytkin paremmin.

Eläkeikäkeskusteluakin Katainen kommentoi. Mutta vain toteamalla, että hallitus ei puutu suurissa vaikeuksissa oleviin työmarkkinajärjestöjen eläkeneuvotteluihin. Neuvotteluosapuolille annetaan nyt täysi rauha tehdä sellainen esitys jolla pärjäämme tästä eteenkin päin.

Eläke-esitykset tulevat siis suoraan ammattiyhdistysliikkeeltä ja työnantajilta ja tämä onkin oikea tapa tässä toimia. Ratkaisun avaimet ovat nyt työntekijäpuolella. Katainen kuvasi hyvin nykytilanteen toteamalla, että ”työmarkkinajärjestöille on nyt annettu asiassa valtaa. Ne myös sitä käyttävät ja epäonnistuminen olisi järjestöille itselleen katastrofaalista”.

No tässä hieman eilisen suuren Tuuletus-tunnin antia. Satojen ihmisten mukaantulo antoi lisää tsemppiä ja uskoa meille.

Eilen myös Helsingissä minut valittiin Kokoomuksen hallitukseen ja myös hallituksen työvaliokuntaan. Kiitokset luottamuksesta.

….

Mutta jos sitten vielä muutama sananen eilisestä. Viime vuonna en ralliautoon ehtinyt sisälle lainkaan, mutta nyt siis aiempien vuosien perinteen mukaan olin mukana Riihimäki Rallissa. Ari Laivolan kanssa olimme mukana Mitsubishi Lancerin EVO8:lla ja täytyy sanoa, että aivan huikea ralli. Erittäin upeat ja vauhdikkaat pätkät ja ihmisiä varmasti enemmän kuin viime vuosikymmeninä koskaan oli kisaa reitin varrella seuraamassa. Kahdeksan EK:ta ja yhteensä 76 kilometriä kilvan ajoa. Meillä kaikki meni hyvin ja vauhtikin kohdallaan.

36. Riihimäki Ralli avasi nyt myös F-Cupin uuden kauden ja makeaan voittoon ajoi loppilainen Tero Salminen. Upean vastuksen antoi toinen loppilaislähtöinen kuski Joonas Kolehmainen ja uutuusluokan eli vanhempien ennen vuotta 2001 rakennettujen nelivetoautojen voittoon ajoi riihimäkeläinen Juha Koljonen. Myös uuden Seniori-luokan voittaja oli taasen Seppo Väätänen ja BMW-merkkiluokan voitti Marko Pulkkinen. Naisten Lady Cupissa parasta vauhtia piti Lempäälän Tiina Sievinen.

Sellaisissa tunnelmissa siis eilinen päivä ja vauhtia riitti. Kiitos vielä kaikille talkoolaisille, pätkien tekijöille ja kylä- ja vanhempaintoimikunnille tehdystä työstä. Erityiskiitoksen ansaitsee myös alueen yksityisteiden tiehoitokunnat ja tienvarsien asukkaat. Kiitos teille myötämielisyydestä.

…..

Tänään siis tuollainen aikalailla rauhallinen päivä. Hieman kävimme läpi tuota alueemme Sote-selvitystä ja siihen liittyvää päätöksentekoa ja myös sitten Helsingin suuntaan olin yhteydessä liittyen puolueemme kannanottoon opintotuen uudistamisesta. Olemme valmisteleet sitä OSSI:n eli Osaamisen ja Sivistyksen verkoston johdolla ja tarkoitus olisi huomenna jäättää asiakirja opetusministeriöön. Olemme tekemässä huomattavasti suurempaa esitystä mitä itse työryhmä nyt esittämässä. Meidän mielestä siinä ei vastata oikeastaan juuri lainkaan itse tehtävänantoon eli siihen miten saisimme nuoret opiskelemaan paremmin tavoiteajoissa ja sitä kautta nopeammin työmarkkinoille. Vaikka nyt työttömyyttä onkin niin muutaman vuoden kuluttua työntekijöistä on monilla aloilla pulaa. Tähän haasteeseen tulemme huomenna antamaan oman puolueemme esityksen.

Päivällä ehdin myös piipahtaa ulkoilemassa Pekkalan mökillä. Paukkupakkasessa järvi oli kaunis ja rannassa vain yhdet saukon jäljet. En onnistunut näkemään. Muutama päivä sitten näin kärpän moottoritien yli juoksemassa eli ei se katso aikaa eikä paikkaa missä luonnon villejä voi nähdä. Niin kuin Riihimäelläkin missä nuori ilves on tullut aivan kaupungin keskustaan. Todennäköisesti kovan pakkasen ja nälän ajamana kun saalistustaito ei ole ollut erämaihin riittävä. Upeita näkyjä ja ei pitäisi olla muille kotieläimille kaupungissa kuin ehkäpä vain kissoille vaaraksi. Kannattaa kuitenkin olla valppaana koirienkin kanssa.

Mutta huomenna Helsinkiin töihin. Siitä se taas alkaa.

Kommentit