Sunnuntai, 21.03.2010

Blogi, sunnuntaina 21.03.2010

Juuri laiva satamaan ja näin ennätysyleisön kerännyt Toivo Elää -risteilymme päätökseen. Todella hieno ja monipuolinen talkoo-ohjelma koko reissun ja aivan erinomaisia alustajia eri alojen huipuilta ja niiden päälle hyvää keskustelua. Tällä kertaa olimme siis liikkeellä todellakin tekemässä ja oppimassa ja tilaisuuksia taisi olla useampi kymmenen kaiken kaikkiaan. Osa tietenkin toisten kanssa päällekkäin.

Itse vastasin Kokoomuksen Naistenliiton pääsihteerin Elina Laavin kanssa Kokoomuksen Osaamisen ja Sivistyksen -verkoston järjestämästä ajankohtaiskeskustelusta, jonka aiheena oli ”Laadukas lukio – missä mennään?”. Keskustelussa mukana mm. opetusministeri Henna Virkkunen, Lukiolaisten liiton pääsihteeri Laura Simik, OPM:n yksikönjohtaja Jorma Kauppinen sekä Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo. Sali upeasti lähes täynnä ja keskustelu erittäin vankkaa. Oli mukava kuulla miten lukioissa vankasti luotetaan kokoomukseen juuri sinä puolueena jonka varaan lukioiden tulevaisuus ja menestys on uskottu. Tuntui hyvältä. Myös viestit lukuisista lukioista olivat rohkaisevia, vaikka toiveitakin mm. kirjoitusten ja opinto-ohjauksen osalta tulikin. Itse nostinkin avaussanoissani keskiöön juuri lukioiden opinto-ohjauksen mihin pitäisi saada nyt aivan eritavalla voimavaroja. Jos jatko-opintojen ”pääsyvaatimukset” nojautuvat jatkossa perinteisten pääsykokeiden sijaan yhä enempi yo-kirjoitusten varaan niin on ensiarvoisen tärkeää, että lukioissa on riittävästi opinto-ohjausta. Tärkeää on se, että nuoret saavat neuvoja ja apua itse lukion suorittamiseen, mutta yhä enemmän myös niin, että lukiossa osattaisiin suunnata katsetta jo tuleviin jatko-opintoihin. Tällä hetkellä nimittäin valtaosa lukiolaisista ei tiedä lukioon tullessaan ”että mitäs sen jälkeen” ja myös hyvin isolle joukolle ei jatko ole kirkastunut myöskään kolmen lukiovuoden aikana. Tämä on omiaan lisäämään välivuosia ennen työelämää.

Mielenkiintoinen keskustelu oli myös pienten lukioiden tulevaisuus maassamme. Tätäkin kysymystä herättelin omissa sanoissani ja siitä myös siis hyvää keskustelua. On erittäin tärkeää, että voimme jatkossakin turvata lukiokoulutuksen ympäri koko laajan maan. Itse en usko, että kaikkein pienimmät lukiot voivat enää alle 50 oppilaan voimin jatkaa itsenäisinä yksikköinä, mutta uskon, että jonkin suuremman lukion sivupisteenä niiden jatko voisi olla hyvin järjestettävissä ja lukio-opetus turvattavissa. Tätä asiaa pitää selvittää nyt todenteolla sillä vielä ensi vuonna peruskoulun päättävä ikäryhmä on totutun suuruinen, mutta sitten ikäryhmien pienentyminen alkaa näkyä myös toisella asteella ja uusia opiskelijoita tulee vuosi vuodelta vähemmän. Tähän tilanteeseen pitää varautua rakenteitakin uudistamalla nimenomaan niin, että voimme turvata laadukkaan lukio-opetuksen kaikkialla Suomessa.

Monta muutakin aihetta semmassamme esillä ja muissa saleissa esillä mm. työelämän kysymyksiä, ympäristöasioita ja myös erittäin suuren suosion saanut peruspalveluministeri Paula Risikon sosiaali- ja terveyspuolen uudistuksia koskettanut keskustelutilaisuus. Ja tietenkin puheenjohtaja Jyrki Kataisen linjapuhe tulevaisuuteen, jossa meidän keskeisin tehtävä on nyt pelastaa suomalainen hyvinvointiyhteiskunta. Jyrki kävi erittäin laajasti ja rehellisesti läpi nykytilannetta ja sitä mitä edessämme on. Välillisiä mm. ympäristöveroja joudumme varmasti korottamaan, mutta emme halua koskea työnverotukseen. Tämä onkin erittäin tärkeä periaateratkaisu ja arvovalinta ja tavoitteenamme sitä kautta luoda yhteiskuntaan jossa työnteko on kannattavaa ja mieluisaakin aina. Erittäin hyvä ja vastuullinen linjapuhe.

Jyrki puhui mm. talouden elvyttämisestä, mutta jo vahvasti myös siitä miten tämän taantuman jälkeen siis selviämme. Uusia elvytystoimia ei enää ole tarkoitus kehysbudjettissa tuoda, mutta on varmasti niinkin, että tässäkin kysymyksessä eletään ajassa loppuun asti. Myöskään veromuutoksia ei nyt ole tulossa. Sekin minusta oikea ratkaisu ettei orastava ja jo nyt kovan kolauksen satamalakosta kokenut kasvu vaan tauttuisi. Mutta pikku hiljaa alkaa siis olla elvytyksestä irtaantumis- eli exit-strategioiden aika ja tulevana kesänä aiemmin sovitun mukaisesti alv-prosentit muuttuvat. Eli ruuan alv nousee prosentin, mutta samaan aikaan työpaikkoja luova ravintolaruuan alv laskee kaupan alv:n kanssa samaan. Tämä mm. työpaikkaruokaloita helpottava ratkaisu oli meille erittäin tärkeä ja olen tyytyväinen, että sen saimme nyt myös hoidettua kuntoon. Muita korotuksia on myöhemmin tulossa siis muihinkin välillisiin ja ympäristöpainotteisiin veroihin eli mm. energiaveroon.

Lyhyesti puheenjohtajamme kävi läpi myös perusenergiakysymystä todeten mm., että nyt keväällä käsittelyymme tuleva lisäydinvoima-asia on hyvin keskeinen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden kannalta. Näin Suomeen voitaisiin siis taata kohtuuhintainen energia tulevaisuudessa niin meidän kaikkien kotien, mutta myös työpaikkojen ja teollisuuden käyttöön. On teollisuutemme ja sitä kautta työpaikkojemme kannalta kohtalokasta, jos emme tavalla tai toisella pysty ratkaisemaan nyt maamme tulevia energiatarpeita ja siis nimenomaan järkevään energianhintaan.

Suhteemme ydinvoimaan Jyrki kuvasi hyvin todeten, että ”jokaisessa maassa ydinvoimakysymys on vaikea tehdä. Ei kai sitä kukaan rakasta. En minä ainakaan ydinvoimaa rakasta. Mutta minä rakastan hyvinvointiyhteiskuntaa, Katainen kommentoi”. Näinhän se juuri on. Mutta tässä nyt joitain poimintoja tuosta puheesta.

Niin ja pakko myös hieman kommentoida tuota Tuomiojankin esille nostamaan pikavoittojen tavoitteluun tähtäävää politiikkaa. Tuomioja on aivan oikeassa, että on todella valitettavaa, että tällaiselle tielle nyt on osa puolueista lähtenyt. Tuomiojan tapaan Katainen puhui kvartaalivoittojen tavoittelusta ja totesi, että se ei ole kestävää. Tällaista politikointia ja pelin politiikkaa mitä nyt eduskunnassa on helmikuusta asti nähty enemmän kuin tarpeeksi Jyrki vertasi meidän tapaan toimia. Hän totesi, että ”ehkä myös tämä valaisee sitä, miksi kokoomuksella on nyt niin vahva kannatus. Ihmiset eivät halua kvartaalivoittoja, vaan selkeää, luotettavaa, turvallista tietä tulevaisuuteen tämän taloustaantuman läpi”. Toivotaan, että vastuullisuutta löytyy kvarttaalipolitikoinnin sijaan myös oppositiosta. On nimittäin niin, että parhaiten yli tämän taantuman ja kohti kasvua selviämme yhteen hiileen puhaltaen. Tässä työssä on paikkoja vastuunkantajille niin oikealla kuin vasemmallakin. Itse toivon niin.

Mutta nyt sitten tuo kaksipäiväinen seminaari sitten jälleen takana. Työ tästä jatkuu kohti kesää ja puoluekokoustamme ja sitä ennen edessä vielä monenlaisia juttuja niin eduskunnassa kuin puolueenkin asioiden parissa. Työtä ei tästä haastavasta keväästä tule siis puuttumaan.

Mutta nyt siis mukava koti-ilta edessä. Huomenna sitten jätelain uudistamisen pariin ja vieraaksi Kiertokapulaan Hämeenlinnaan. Mielenkiintoinen vierailu ja itseasiassa aikanaan jonkin aikaa itsekin hoidimme veljeni kanssa yrittäjinä Hämeenlinnan kaatopaikkaan 90-luvun alussa. Siitä tana-aikakaudesta on ajat muuttuneet. Mielenkiintoinen visiitti siis huomenna.

Kommentit