Sunnuntai, 21.01.2007

Blogi, sunnuntaina 21.01.2007

Helsingin Sanomien nettisivut ww.hs.fi julkaisi eilen mielenkiintoisen Suomen Gallupin tekemän tutkimuksen meidän suomalaisten suurimmista huolenaiheista. Kyselyn tulokset ovat odotetut. Sairaan- ja vanhustenhoito ovat kansalaisten mielestä tärkeimmät huolenaiheet eduskuntavaaleista toiseen. Myös työttömyys on suomalaisten kestohuolenaiheita ja nyt listalle nousi myös huoli energian saatavuudesta ja hinnasta. Sen sijaan Suomen suhteet Yhdysvaltoihin ja Natoon eikä kehitysapukaan eivät herättäneet keskivertoäänestäjän intohimoja.

Varsin odotettu tulos varsinkin kun katsoo nykyhallituksen tuloksia. Nämä ovat sellaisia asioita joiden ympärillä olisi tehtävä töitä huomattavasti nykymenoa enemmän. Esimerkiksi terveydeynhuolto painii kovan resurssipulan kanssa ja työntejöistä, hoitajista ja lääkäreistä on pulaa sijaisista puhumattakaan. Asialle pitäisi oikeasti tehdä jo jotain jatkuvan selvittelyn ja raporttien teettömisen sijaan.

Itse kannan erityisesti huolta tuosta terveydenhuollon tilasta ja ei tarvitse kovinkaan kummoinen ennustaja olla, kun osaa sanoa mitä on edessä jos ei tahti muutu. Väestö ikääntyy, palvelujen tarve lisääntyy ja vastaavasti talouskasvun edellytykset heikentyvät. Tilanne on pulmallinen. Ja vaikka terveydenhuoltojärjestelmämme onkin pääasiassa hyvä, se on nyt kovaa vauhtia kriisiytymässä ja valitettavasti monella tavalla yhtä aikaa. Lääkäreitä on vaikea saada erityisesti maaseutukuntiin ja syrjäseuduille, hoitohenkilökunnasta on huutava pula, sijaisia ei ole ja työolot ovat muutenkin tiukat resurssien vähyydestä johtuen. Työuupumus uhkaa vaikka hoitajilla olisi hyvää tahtoa ja halua. Ja se ei todellakaan ole hyvää mainosta ajatellen niitä nuoria, joita pitäisi voida houkutella jo nyt työvoimapulasta kärsivälle alalle.

Terveydenhuoltoon on panostettu nytkin, mutta panostukset ovat hukkuneet rakenteisiin ja organisaatioihin, kun tarvetta lisäresurssoinnille olisi nimenomaan hoivassa – tarvittaisiin lisää taitavia käsiä ja osaavia päitä – työntekijöitä. Lisäraha pitäisi ohjatta tänne – lisää hoitajia ja oikeanlaista hoivaa ja palvelua.

Palaan asiaan vielä. Pian. Lupaan sen.

….

Eilen Keskusta julkisti ensimmäisenä kolmesta suuresta puolueesta oman eduskuntavaaliohjelmansa. Keskustan ohjelma ei yllättänyt oikeastaan kuin siinä, että siinä ei kerta kaikkiaan ole mitään yllättävää. Odotin itse, että keskusta olisi ottanut ohjelmassaan aktiivisemman kannan mm. työntejöiden asioihin, mutta ei. Kritiikkiä keskustan ohjelma saikin heti tuoreeltaan myös mm. SDP:n leiristä. Demarit totesivat, että kaikki keskustan vaaliohjelmassa esitetyt ajatukset pohjautuvat jo nykyisen hallituksen linjauksiin ja myös kristillisdemokraatit lyttäsivät ohjelmaa heti.

No osansa keskustan vaalistartissa sai kyllä hallituskumppani SDP:kin ja oikein kunnolla ja aiheesta. Vanhanen totesi, että nämä ”naapurit vasemmalla” sanovat ei monelle asialle. Tällaisia asioita ovat mm. pohtiminen siitä miten Suomi selviää maailmantalouden muutoksista. ”Ei” sanotaan SDP:n toimesta myös kaikille mahdollisille uudistuksille ja Vanhanen totesikin osuvasti, että Suomen tasapuolisessa johtamisessa tarvitaan myönteistä otetta ja avointa mieltä eikä pelkkää torjuntaa.

Tätä onneksi löytyy meidän ryhmästä. Kansanedustajistamme Maija Perho vastasi lauantaina keskustan puheenjohtaja Matti Vanhasen esittämään kysymykseen eläkeläisten aseman parantamisesta ja vihreästä energiantuotannosta. Perho lupasi, että puolueemme tulee esittämään ensi vaalikaudelle eläkeläisten verotuksen keventämistä palkansaajien verotuksen tasolle ja samalla kokoomus haluaa nostaa kansaneläkkeen pysyvästi korkeammalle kasvu-uralle sitomalla sen korkeampaan työeläkeindeksiin. Erittäin hyvät esitykset – tällaisia tarvitsemme. Samalla puolueemme on sitoutunut myös parantamaan omaishoitajien asemaa ja suunnitelmissa on myös poistaa lääkkeiden arvonlisävero.

Bioenergiakysymyksessä puolueemme haluaa tehdä Suomesta bioenergian saralla edelläkävijän, joka panostaa ympäristön ja talouden kannalta kestäviin vaihtoehtoihin. SDP:n ja Vihreiden valinnat olisivat kalliimpia ja toisivat kokoomuksen mallia enemmän kasvihuonepäästöjä.

Hyvät ja realistiset lupaukset – ei ylisuuria ja mahdottomuuksia – vaan arkipäivän asioita – konkreettisia juttuja, mitkä pitää hoitaa kuntoon. Toivotaan, että avoin keskustelu näistäkin kysymyksistä jatkuu niin mediassa kuin puolueidenkin kesken. On tärkeää selvittää millaisia asioita puolueet haluavat hallituksessa tulevaisuudessa ajaa ja miten kehittää yhteiskuntaamme. Tässä meidän ryhmältämme hyvä avaus keskustelulle.

….

Tänään päivä mennyt tehokkaasti kampanjamme parissa. Asiat etenevät hyvin ja toivotaan, että niin jatkuu tästä eteenpäinkin. Töitä tämä vaatii. Huomenna varmistuu muutama tärkeä yksityiskohta kampanjamme viimeisen kuukauden tapahtumista. Toivotaan, että ne loksahtavat toivotulla tavalla kohdalleen.

Nyt vielä huomisen kunnanvaltuustomme asioiden pariin. Ensimmäinen kaksivuotiskausi valtuustonpuheenjohtajana tulee näin päätökseen ja huomenna valitaan uusi puheenjohtajisto valtuustollemme ja myös uusi kunnanhallitus. Ehkä hieman haikeakin kokous vaikka itse valtuustonpuheenjohtajana jatkanenkin. Kunnanhallituksessa nimittäin tapahtuu muutoksia kahden vuoden takaisen sopimuksemme mukaisesti. Pyhälammin Eeva, Nylundin Riitta ja Rusin Antti antavat paikkansa nyt Variksen Minnalle, Grönholmin Saijalle ja Maunula Karille. Myös keskustan ryhmä uusiutuu. Tämä tuottaa hetkeksi lisää työtä, kun pöydän ympärille istuu uusia henkilöitä, mutta onneksi nämä kaikki jo olleet mukana muutamia vuosia ja näin uskon muutoksen menevän hyvin. Osaavia lähtee ja osaavia tulee – siitä olen enemmän kuin vakuuttunut.

Kommentit