Maanantai, 22.01.2007

Blogi, maanantaina 22.01.2007

Uusi viikko alkuun. Vaaleihin 54 päivää ja pian vaalikampanjat käynnistyvät todenteolla. Tänään oma kampanjani etenee tai viimeiset suuremmat asiat varmistuvat. Saamme lopullisen suunnitelman valmiiksi ja toivottavasti sen palaset loksahtavat nyt halutulla tavalla kohdalleen. Tänään asian tiimoilta muutamia neuvotteluja ja sopimuksia.

Illalla valtuustomme järjestäytymiskokous. Ensimmäinen kaksivuotiskausi on saatu tästä valtuustokaudesta päätökseen ja tänään valitaan uusi puheenjohtajisto valtuustolle ja samalla uusi kunnanhallitus. Muutenkin listan asiat järjestäytymis- ja vuoden alun asioita ilmoituslehden valinnasta eri taksojen hyväksymiseen. Lisäksi valtuustosta on eroa pyytänyt pitkäaikainen valtuutettu Aulis Kollin. Auliksella on takana monen monta valtuustokautta ja kokemusta oikeastaan kaikilta hallinnonaloilta vuosien ajan kunnanhallituksen pöydänkin ympäriltä. Aulis on tehnyt myös pitkän työuran Launosten koulun rehtorina ja itsekin aikanaan samassa koulussa toimin. Mukavia aikoja. Toivotaan Aulikselle kaikkea hyvää ja ollaan kiitollisia siitä valtavasta työpanoksesta minkä hän on kotikunnalleen niin työssä kuin luottamustoimissaan antanut.

….

Ilmastonmuutos puhuttaa ja tulee varmasti puhuttamaan entistän enemmän lähiaikoina ja lähivuosina. Maamme ryhtyykin nyt vetämään EU:n laajaa ilmastonmuutoshanketta EUCAARI:ia johon osallistuu useita satoja tutkijoita Euroopasta ja muualta maailmasta. Tutkimuksesta keskitytään tarkastelemaan pienhiukkasia, joiden takia ilmastonmuutoksen kehityksestä on eniten epäselvyyttä. Juuri niiden takia ilmastonmuutosta on ollut vaikea ennustaa. Nämä pienhiukkasia pääsee ilmakehään teollisuudesta, liikenteestä ja esimerkiksi kivihiilen poltosta ja estävät auringonsäteiden pääsyn maahan ja lisäävät pilvien määrää. Tilanne on mielenkiintoinen tai oikeastaan hyvinkin erikoinen juuri siksi, että näin heikompi auringonvalo viilentää ilmastoa ja näin ollen kasvihuonepäästöistä aiheutuva ilmaston lämpeneminen on hidastunut.

Tämä epäselvä tilanne on antanut mahdollisuuden myös tyrmätä ilmastonmuutoksen vaikutuksia tai jopa koko ilmastonmuutoksen, mutta nyt uuden laajan tutkimuksen avulla kysymyksiin pyritään saamaan lisää selvyyttä. Se tiedetään jo kuitenkin aivan varmasti, että tulevaisuudessa tuulten suunnat ja sateet muuttuvat ja odotettavissa on entistä enemmän tulvia ja kuivuutta. Mutta missä ja milloin, sitä yrittävät selvittää Helsinkiin saapuvat tutkijat uuden Suomi-johtoisen hankkeen kautta.

….

Sain jatkoa kunnanvaltuuston puheenjohtajana. Kiitos luottamuksesta. Illan kunnanvaltuuston kokous eteni sopuisasti. Henkilövalinnat oli sovittu ja kaksi vuotta sitten heti kunnallisvaalien jälkeen ja meillä kaikki kaikista puolueista kunnioittivat näitä neuvottelutuloksia. Valtuuston puheenjohtajistoon valittiin lisäkseni jatkamaan Ritva Polón ja uutena keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Aimo Alho. Kunnanhallituksen puheenjohtajaksi valittiin keskustasta Marja Ukkola tehtävää kaksi ensimmäistä vuotta hoitaneen Matti Ahtiaisen tilalle. Kunnanhallitus uusiutui muutenkin aika paljon. Meiltä varsinaisiksi jäseniksi nousivat Minna Varis, Saija Grönholm ja Kari Maunula ja keskustalta Ukkolan lisäksi hallitukseen valittiin Eeva Sahari, Seppo Kuparinen ja Harri Nurmo. SDP:ltä hallituksessa jatkavat Marika Öhman ja Sakari Vuorinen, joka on myös hallituksen varapuheenjohtaja.

Riihimäen seudun ammattioppilaitoksen kuntayhtymän hallitukseen Lopelta valittiin meidän ryhmästämme Elina Tuomenoja ja demareista Aarno Lähde ja EKES:n hallitukseen Antti Rusi. Antista tulee samalla EKES:n puheenjohtaja.

Muutenkin kokous eteni normaaliin tapaan. Ainoastaan tilintarkastajan valinnasta hieman keskusteltiin pidempään, mutta mm. rakennusvalvonnan taksat ja ilmoituslehtiasiat menivät suunnitelmien mukaan sopuisasti läpi.

Toivotaan, että uusi kunnanhallituksemme jatkaa hyvällä yhteistyön linjalla. Ainakin kaksi ensimmäistä vuotta tältä vaalikaudelta ovat edenneet hyvin ja yhteistyö eri puolueiden kanssa on toiminut oikeastaan erinomaisesti. Vallalla on ollut hyvä luottamuksen ilmapiiri. Täytyy todella toivoa, että näin jatkuu tulevaisuudessakin sillä edessä tänä vuonna ja jo lähikuukausina on merkittäviä ratkaisuja Lopen ja koko seutukunnan ja koko talousalueenkin tulevaisuuden kannalta. Näissä asioissa on tärkeää, että pystymme yhdessä miettimään asioita niin kuntamme sisällä kuin koko alueellakin. Se takaa parhaan lopputuloksen ja kehittyvän Hyvinkää-Riihimäen talousalueen jatkossakin. Toivotaan, että rakentavaa henkeä löytyy kaikista kunnista.

….

Tänään sain myös mielenkiintoisen kutsun mukaan uuden kirjallisuuspalkinnon ”tuomaristoon”. Aikanaan olin perustamassa hyvän ystäväni Peltosen Jussin kirjallisuusseuraa ja nykyisin toimin seuran puheenjohtajana. Tuosta seurasta lisää netissä www.juhanipeltonen.net. Tästä kirjallisuuspalkinnosta tiedotetaan virallisesti lähiaikoina eli palataan siihen sitten laajemmin ja samalla voin hyvin kertoa, että Juhani Peltonen kirjallisuustapahtuman valmistelut myös etenevät ja tänä vuonna keväällä Jussin syntymäpäivän aikaan järjestämme nyt hieman erilaisen viikonlopun – nyt suomalaisten muidenkin kirjailijoiden nimikkoseurojen ympärille. Luvassa on myös uusi kirja ja uutta musiikkiakin Timotein kantaesittämänä. Toukokuun 12.-13. päivä kannattaa siis merkitä jo nyt ylös kalentereihin.

Kommentit