Tänään vietetään Kaatuneitten muistopäivä ja siniristiliput ovat saloissa. Päivän vietto sai alkunsa jo 1940, kun Piispainkokous päätti huhtikuun 12. päivävä, että kaikissa kirkoissa vietettäisiin 19.5. suru- ja muistojumalanpalvelus vain hetkeä aiemmin päättyneen talvisodan sankarivainajien muistoksi. Toukokuun ensimmäisenä päivänä Pääesikunta antoi tiedoksi ylipäällikkö Mannerheimin käskyn. Mannerheim ilmoitti, että toukokuun 16. päivää ei nyt vietettäisi silloisen tavan mukaan armeijan lippujuhlana vaan toukokuun 19. päivää vietettäisiin uskonnollisena muistopäivänä, jolla kunnioitetaan vuoden 1918 ja 39-40 sodissa kaatuneiden muistoa. Alunperin Mannerheimin käsky koski muodollisesti vain puolustusvoimia. Käsky sai kuitenkin vankan kansansuosion ja sitä noudatettiin kaikkialla ja noudatetaan siis edelleenkin.
Sodan uhraukset olivat suuret. Tämän jälkeen uhraukset jatkuivat Jatkosodassa. Moni perhe menetti isän, lapsen, pojan, äidin tai muun läheisen. Sota-arkiston mukaan talvi- ja jatkosodassa menehtyneiden määrä oli 92 700. Toisilta taloilta meni todella paljon. Tänään meillä Lopella paljastetaan muistokivi Mäkelän talon piha-alueella. Loppilainen Lindströmin perhe koki talvi- ja jatkosodan aikana raskaan uhrin: kaksi poikaa kaatui talvi- ja kaksi jatkosodassa, rintamalottana toiminut tytär menehtyi sairauteen, perheen isä ja kaksi poikaa haavoittuivat. Uhrauksia joita meidän nykypolvien on vaikea ymmärtää. Meidän tuleekin olla vain kiitollisia ja muistaa veteraaniasukupolvea nyt vielä kun ehdimme kaikin mahdollisin keinoin.
….
Tänään päivään mahtui monenmoista. Vapaapäivä kului asioita hoitaen ja mökillä nauttien. Illalla uuden viikon asioihin vielä tutustumista. Huomenna aamulla kokoonnumme Riihimäen seutukunnan kunta- ja palvelurakennehankkeen ohjausryhmän kanssa Riihimäellä ja illalla sitten talousasioiden kokous Lopella. Taloudesta puheen ollen Lopen kokoomuksen ja kokoomuslaisten esitys ns. Loppi-lisäksi on otettu vastaan kiitoksin. Harvoin tulee myönteistä palautetta, mutta nyt on tullut. Olemme aktiivisesti ryhmä ajaneet aiemmin mm. omaishoitajien tukiasioita Lopella hyvin tuloksin ja nyt agendalla on ollut myös yksityinen lastenhoidon kuntalisä eli ns. Loppi-lisä. Aloitteemme kautta asia saatiin nyt tämän vuoden budjettiin ja nyt syksyllä käynnistyy kolmivuotinen kokeilu. Asiaa on selvitelty ja säädöksiä tutkittu. Nyt asia on etenemässä päätöksentekoon ja meillä huoli, että liian alhaisella tukimäärällä ja vääränlaisilla säädöksillä kokeilu torpataan jo ennen sen alkua. 165 euron kuntalisä ei ole sellainen, että se toisi aidon vaihtoehdon perheille hoitaa pienimmät lapset itse, mutta esittämämme noin 300 euron suuruinen perhekohtainen lisä voisi jo selvitysten mukaan olla sellainen. On syytä muistaa, että yhden päivähoitopaikan hinta kunnalle on noin 1000 euroa eli säästöä tälläkin summalla kertyisi yhdestäkin lapsesta jo seitsemisen sataa euroa ja mahdollisesti voisimme välttyä kovilta investointitarpeilta.
Meillä on nyt toimivat päiväkodit Kirkonkylällä ja Läyliäisissä ja Launosiin saamme seuraavaksi uuden päiväkodin. Tarve kuitenkin kasvaa koko ajan lisätilaa tarvitaan tätä vauhtia pian joka taajamassa lisää. Siksi tämä Loppi-lisä vaihtoehtokin kannattaa ottaa käyttöön. Toivotaan, että asia etenee suotuisasti päätökseen asti.