Maanantai, 21.05.2007

Blogi, maanantaina 21.05.2007

Lain mukaan tänään on päivä milloin viimeistään kansanedustajien ja varaedustajien tulee jättää selvitys vaalirahoituksestaan. Itse jätin ilmoituksen viime viikolla. Itse halusin noudattaa lakia ja sen henkeä ja kerron ilmoituksessa lain vaatimalla tavalla yksityiskohtaisesti sen miten kampanjani tuki kertyi. On nimittäin varsin yleistä, että lakia kierretään ilmoittamalla vain jokin tukiyhdistys ja sen kautta tullut esimerkiksi 54 600 euroa. Tämä ei ole lainmukainen selvitys. Lain mukaan myös yhdistyksen rahavirrat on eriteltävä. Jokainen voi itse katsoa netistä kuka on noudattanut lakia ja kuka ei.

Toinen yleinen tapa kiertää lakia on ilmoittaa, että tuki on syntynyt esim. seuraavasti ”tuotot kolmesta seminaarista, joiden yksittäiset osallistumismaksut, eivät ylittäneet 1700 euroa”. Lain mukaan jos sama yritys on ostanut neljä 500 euron yksittäistä lippua nousee yrityksen tukisumma 2000 euroon eli yli ilmoitusvelvollisuuden. Ei siis riitä, että ilmoittaa, että yksittäinen osallistumismaksu on alle 1700 euroa.

Ilmoituksen löytyvät http://www.vaalit.fi/38746.htm. Siellä pitää lain mukaan tänään olla kaikkien ilmoitukset. Ainakin eilen vielä puuttui aikalailla.

Tässä oman ilmoitukseni sisältö:

Vaalikampanjan kokonaiskulut 57 135,21

Omat varat 3666,26

Ulkopuolinen tuki:
Tuki yksityishenkilöiltä 2247,00
Tuki yrityksiltä 1750e
Tuki puoluejärjestöiltä 6435,95, josta yli 1700 euron lahjoitus Lopen kokoomus 4935,95e
Tuki säätiöiltä 1078,00e
Vaalilehden mainosmyynti 7080e (kaikki alle 1700e)
Oikea suunta -seminaari yhteensä 6610,00, josta yrityksiltä 6150e (kaikki alle 1700e) ja yksityisiltä 460e
Kampanjan tuotemyynti 3285e, josta yrityksiltä 1730e ja yksityisiltä 1555e (kaikki alle 1700 euroa)
Taidegrafiikan myynti yhteensä 24983,00, josta yksityisiltä 2000e, yrityksiltä 22983,00, josta yli 1700 euron tukia Kumera 2000e, Orpe Kuljetus 2000e, Marecap Trans Oy 2000e ja H.G. Paloheimo 2000e.

Vaalikampanjan kokonaistulot 57135,21.

Julkaisen kampanjani kulupuolen myös täällä, kun saan sen kampanjapäälliköltäni kokonaisuudessa. Rahat kuluivat vaalilehteen, tv-mainontaan, lehtimainontaan ja vaalitilaisuuksiin. Tarkempi erittely lähiaikoina.

Tässä siis avoimesti minun vaalirahoitukseni. Yli 1700 euron tukijat on avoimesti ilmoitettu ilman kiertoa jonkun tukiyhdistyksen tai vastaavan kautta.

….

Nyt kuitenkin töihin. Tänään aloitamme päivän Riihimäellä aamupäivän kokouksella seutukunnan asioista ja päivä jatkuu sitten maakunnassa kuntatalousasioiden parissa.

….

Päivän lehdet uutisoivat laajasti vaalien kuluja. Aikalailla mielenkiintoinen ajankohta tehdä uutisia, kun takaraja ilmoituksille päättyy vasta tänään ja lähes puolet ilmoituksista on edelleen tekemättä. No tällä keinolla tietysti saa aiheesta useamman jutun.

Ylen maakuntauutiset kävivät myös tekemässä aiheesta ja hieman muustakin haastattelun. TV:n puolelle aiheena oli vaalirahoitus ja kansanedustajien kiitollisuuden velka. Sellaista kiitollisuuden velkaa en koe itselleni ainakaan syntyneen. Neljää tukijaa lukuunottamatta tuet ovat muutamia satoja euroja ja lähinnä näen ne vahvana tukena yksityisiltä ja yrityksiltä sille, että oma seutukuntamme ja vaalipiirimme sai uuden kansanedustajan. Oli selkeä tilaus tälle ja se näkyi mm. siinä, että perustavoitteemme 30 000 euroa ja myös ns. unelmatavoitteemme 40 000 euroa ylittyi kohtuullisen hyvin. Kiitos kaikille tukijoille. Koen olevani vastuussa teoistani vain äänestäjilleni ja hämäläisille ja suomalaisille.

Itse olisin valmis tiukentamaan vaalirahoitusilmoitusta niin, että ilmoituksessa tulisi myös eritellä se mihin raha käytettiin. Tämä ilmoitus toisi asiaan huomattavasti lisää avoimuutta ja vertailu pohjaa. Valitettavasti välillä tuntuu että ilmoitetut summat ja kampanjoiden laajuus ja näkyvyys eivät kohtaa. Lisäksi olisi valmis tiukentamaan tai selkeyttämään tilannetta tukiyhdistysten osalta. Niin kuin aamulla kirjoitin laki velvoittaa jo nyt ilmoittaa näidenkin varainhankinnan, mutta näin ei toimita. Nytkin on jätetty ilmoituksia missä 30 000-50 000 euroa on tullut joltain yhdistykseltä.

Itse sain Lopen kokoomukselta hieman vajaan 5000 euroa. Yhdistyksemme on kerännyt tai oikeastaan säästänyt aina vaaleihin rahaa oma toimintansa kautta pitkällä aikajänteellä ja rahaa on käytetty kunnallisvaaleihin, seurakuntavaaleihin, eduskuntavaaleihin ja presidentinvaaleihin. Raha siis kertynyt jäsenmaksuista ja luottamushenkilömaksuista ja se kuuluu vaaleissa ja muussa toiminnassa kahvitilaisuuksissa ja sen semmoisissa. Normaalia yhdistystoimintaa siis.

Joku lehti tänään kysyi olisinko halukas rajaamaan kampanjoita tiettyyn summaan. Minusta se ei ole mahdollista ja laittaisi ehdokkaat toisella tavalla eriarvoiseen asemaan. Miten arvottaa esimerkiksi iltapäivälehden suuri juttu vaalien alla jne. Toisaalta sellaiseen ei kaikilla ole mahdollisuutta päästä ja silloin on tarpeen hankkia tv-mainontaa tai lehti-ilmoituksia enemmän. Jos Veltto Virtasen ilmoittama 20 000 euron kampanjakatto laitettaisiin eduskuntavaaleihin niin voisi hyvin kysyä mitä se vaikuttaisi avoimuuteen. Kaikkien ilmoitusten loppusumma olisi 20 000 euroa, mutta mikä olisi totuus?

Summa summarum… kun katsoo kolmen suuren puolueen kampanjabudjetteja niin rahaa näyttää kuluvan kaikilla aikalailla paljon. Toisilla vielä muita valtakunnallisia kampanjoita tukena ja apuna. Niiden hyöty tai vaikutus on sitten aivan toinen juttu.

Itse kannatan sitä, että vaalien rahoitusilmoitukset tehdään lain mukaan. Se riittää!

….

Kello 20.53 ja juuri kotiin. Tänään kokouksissa siis aamulla ensin esillä seutukuntamme yhteistyöasioita, joista tiedotetaan ajallaan. Normaalit yhteistyökuviot etenevät ja tänään ohjeistimme valmistelua tutuista asioista joista kaikki ollut jo myös tavalla tai toisella julkisuudessakin. Ei siis mitään salaista tai uuttakaan.

Illalla sitten päivän toisessa kokouksessa kävimme läpi kotikuntamme Lopen talousasioita. Ensin saimme kattavan tilanneselvityksen Audiatorin talousanalyysistä ja sitten ohjeistimme hieman ensi vuoden talousarvion laadintatyötä. Esityksiä ja vaihtoehtoja kuntamme kaipaa jos mielimme selvitä kuiville. Haasteet ovat suuria.

Huomenna alkaa Eduskunnan 100-vuotisjuhlallisuudet. Aamulla tosin ensin menen Hyvinkäälle Talousaluetoimikunnan kokoukseen jo kahdeksaksi. Sieltä sitten Hauholle Eduskunnan seppelettä laskemaan Hauholle haudatun eduskunnan edesmenneen puhemiehen haudalle ja tämän jälkeen Helsinkiin eduskunnan täysistuntoon. Tiukka päivä edessä.

Kommentit