Sunnuntai, 19.02.2012

Blogi, sunnuntaina 19.02.2012

Hyvää laskiaissunnuntaita. Ainakin täällä Hämeessä pääsemme viettämään laskiaista lumisissa tunnelmissa. Toivottavasti lumimyräkkä antaa odottaa edes sen verran, että pulkkamäkeen pääsemme. Räyskälän leirikeskuksella paikallinen kylätoimikunta järjestää tänään koko perheen tapahtuman klo 12-15. Ohjelmassa tottakai iso pulkkamäki, koiravaljakkoajelua ja myytävänä mitäkäs muutakaan kuin hernesoppaa ja laskiaispullia. Olisikohan se hyvä sunnuntain ohjelma. Tervetuloa siis Lopelle Laskiaisen riehoihin.

Eduskuntaryhmämme puheenjohtaja Jan Vapaavuori avasi tänään mielenkiintoisen keskustelun. Jos emme tekisikään mitä kategorista päätöstä eläkeiästä vaan sitoisimme eläkeiän tulevaisuudessa odotettavissa olevaan elinaikaan. Vapaavuori totesi, että kun aikanaan maamme eläkejärjestelmä luotiin 60-luvulla elinaikaodote oli hyvin toisenlainen kuin nyt ja vieläkin erilaisempi kuin kymmenen kahdenkymmen vuoden päästä. Vapaavuori kysyikin samalla, että ”kuvitteleeko oikeasti joku, että hyvinvointiyhteiskunta kestää, jos me voimme jatkossa jäädä eläkkeelle 63 vuoden iässä ja nauttia kaikista palveluista sataan vuoteen asti?”

Vapaavuoren ajattelussa on siis paljon samaa kuin mm. Tanskassa käytössä olevassa eläkeikäratkaisussa. Tanskassa on tehty ratkaisu eläkeiän nostamisesta 2024-2027 välillä 65:stä 67:ää vuoteen. Mutta tämän jälkeen eläkeikä sidottaisiin viiden vuoden välein tarkasteltavaan 60-vuotiaan elinaikanodotteeseen. Tämä malli kannattaa ainakin selvittää ja keskustella sillä tiedämme, että nyt tämän päivän 63-vuotiaat elävät ennusteen mukaan noin 81-vuotiaaksi, mutta lähi vuosikymmeninä ennuste odotettavissa olevasta eliniästä nouseekin yli 90 vuoteen. Tanskan tapaan monissa muissakin Euroopan maissa eläkeikä on sidottu siis yleiseen elinajanodotteeseen. Malleja ja esimerkkejä siis löytyy.

Kansanedustaja Jan Vapaavuori lopettikin, että hänen mielestä on väistämätöntä, että eläkeikä tulee nousemaan. ”Mitä pitempään jahkailemme, sitä epäreilumpaa se on nuoremmille sukupolville”

Pitäisikö siis Suomessakin tehdä ratkaisuja, että eläkeikä voisi muuttua nykyisestä 2030-luvulla? Vai jo hieman aiemminkin?

….

Laskiaisriehoja paljastuikin Lopelta enemmänkin. Räyskälän tapahtuma oli ainoa joka löytyi kunnan virallisesta tapahtumakalenterista, mutta puskakello kertoi, että mäenlaskua myös Pilpalassa ja Joentakanakin. Itse ehdimme Räyskälän lisäksi Pilpalaankin ja nyt sellainen ”raittiinilman myrkytys”-tila. Räyskälän vanhalla koululla oli sitä perinteistä hernerokkaa. Se hernesopan maku taitaakin lähteä sieltä koulusta jostain ja perinteistä niin hyvää oli soppa tänäänkin. Tuli ihan mieleen omat ala-asteajat ja Mäkelän Ennan ja keittola muiden naisten maailman paras hernekeitto. Kaksi lautasellistä meni. Kiitos paljon Zettermanin Terhille ja kumppaneille Räyskälän riehasta.

Mahat täynnä sitten matka jatkui Pilpalaan ja siellä olikin paljon lapsia mäessä. Pulkat ja stigat ja liukurit kovassa käytössä ja hyvät herkut sielläkin.

Kiitokset siis Räyskälän ja Pilpalan kylätoimikunnille tästä päivästä. Upeaa, että talkoohenkeä löytyy ja perinteitä vaalitaan. Nämä niitä päiviä joita lapsemme muistelevat vielä aikuisina niin kuin mekin teemme. Jospa joskus siis vielä kokisi sen Viertolan laskiaisenkin 70-80-luvun taisteesta uudestaan.

 

 

 

 

Kommentit