Lauantai, 18.02.2012

Blogi, lauantaina 18.02.2012

Paikallisuus on jälleen noussut hyvällä tavalla arvoonsa. On sitten kyse lähiruoasta, lähipalveluista tai lähituotteista. 

Voisi sanoa, että jälleen ollaan otettu hyvä askel takaisinpäin ja oikeaan suuntaan. Surkeimpina esimerkkeinä vaikkapa pyykkien raijaaminen Viroon pestäväksi ja onhan niitä monia muitakin joissa vain raha toiminut ohjaajana. Mutta nyt onneksi myös laatuun ja läheisyyteen on jälleen kiinnitetty monessa huomiota.

Itse lueskelin tuossa puualan erikoislehteä Puu&Tekniikkaa. Lehden tämän vuoden ensimmäisessä numerossa oli iso sivun juttu loppilaisesta Puusepänliike P. Niemestä. Niemen Peten kanssa aikanaan teimme monenlaisia tapahtumia Lopelle Loppijärvi Happeningistä jääkiekkoturnauksiin ja Marski Selviytymisseikkailuihin. No ne tässä nyt sivuasia, mutta hyvä ystäväni vuosien varrelta. Mutta tuo Puu&Tekniikka -lehden juttu nosti hienolla tavalla esille yhden korkeantason mikroyrityksen. Pete perusti aikanaan 1986 oman yrityksen kotitilansa navettaa ja sen jälkeen firma onkin nähnyt monenlaista. Vaikeistakin ajoista ja lamoista on selvitty ja yhtenä ohjenuorana on aina ollut hyvä asiakaspalvelu ja erikoistuminen. 90-luvun laman aikaan Puusepänliike P. Niemi erikoistui perinneikkunoihin ja myös oviin. Pete toteaa jutussa, että ”en usko, että olisimme enää alalla, ellemme olisi tehneet tota erikoistumispäätöstä aikanaan”. 

Merkillepantavaa on muuten myös se, että aito suomalainen käsintehty puuikkuna, perinneikkuna, vaikkapa mitatilauksena vanhaan taloon on vain noin viidenneksen alumiini-ikkunoita kalliimpi. Ikkunat tehdään Lopen ja sen lähimetsien tyvimännyistä jotka sahataan Lopen Rakennuspuulla. Läheltä siis tämäkin. Korkeaa laatua kuvaa sekin, että Pete toteaa, että ”pienessä yrityksessä ei kannata kittilastaa käyttää”. Puun ja raaka-aineen pitää olla siis parasta laatua.

Toisena menestymisen avaimena lehdessä nostetaan esille ”pienuus ja joustavuus”. Ja toisaalta myös se, että firma on sijoittanut parhaaseen tekniikaankin. Uusin hankinta on viime vuoden keväältä. Silloin Lopen Hevosojalle rakennettiin Biessen cnc-työstökeskus.

Hyvä esimerkki siis suomalaisesta korkeasta osaamisesta ja lähituotteesta ja lähipalvelusta. Tällaisia firmoja kannattaa muuten käyttää monestakin syystä. Pistäkääpä Puusepänliike P. Niemi korvan taakse kun seuraavan kerran tarvitsenne ikkunoita ja ovia – vanhaan tai uuteen taloon. Kannattaa kysyä tarjous Mialta ja Peteltä. Lisää firmasta ja myös hienoja kuvia löytyy netti-sivuilta: Puusepänliike P. Niemi: Tähti-ikkunat

Tällaisia tarinoita on paljon. Tässä nyt vain yksi joka lehdestä silmiin osui. Vaikka tekijät ja firma on minullekin enemmän kuin tuttu niin jälleen lehtijuttu kertoi jotain uuttakin. Korkeaa suomalaista osaamista parhaimmillaan.

Hyvä esimerkki suomalaisesta osaamisesta on myös kotimainen ruoka. Itse olen puhunut lähiruuan puolesta pitkään ja pyrkinyt käyttämäänkin aina sitä lähellä tuotettua puhdasta ruokaa kun se suinkin on ollut mahdollista. Perunat, juurekset, jauhot ja leivät niitä kaikkia saa kotikulmankin tuottajilta.

Tänään suuntaan jälleen yhdelle suomalaiselle tilalle. Aikanaan sain Lopen Hunsalan Portaankorvan tilalta itselleni kummilehmän. Nyt Huippu on saanut ensimmäisen vasikkansa ja aloittelemassa näin maitouraansa. Pieni vasikkatyttö siellä myös odottaa. Lähitila parhaimmillaan ja ehkä ternimaitoakin luvassa.

Jos tähän loppuun otan esimerkin älyttömyydestä. Minun oli vaikea uskoa, että kun aikanaan teimme päätöksen yhteishankintarenkaasta seutukunnallamme niin se johtaisi tällaiseen. Riihimäellä sijaitsee Valion meijeri, mutta meillepä tuodaan kouluihin ja laitoksiin seutukunnalle maito Satakunnasta Satamaidolta. Varmasti sekin hyvää ja suomalaista maitoa, mutta miettikääpä nyt, että maitoa kuskataan eri puolelta Suomea kun omassa nurkassa olisi hyvä meijeri. Teinkin asiasta muutosesityksen Lopella ja nyt kuntamme virallinen linjaus on, että seuraavassa kilpailutuksessa otetaan huomioon myös kuljetuskustannukset, mutta myös ympäristönäkökulmat turhan kuljettamisen näkökulmasta. Mahdollisuuksia on siis kilpailuttaa vain hinnalla tai myös muilla arvoilla hinnan lisäksi. Minulle sellaisia arvoja ovat lähiruoka ja turhan kuljetuksen välttäminen.

Nyt lauantaita. Vapaapäivä siis luvassa ja rauhaisaa elämänmenoa.

Lauantai-ilta huipentui kivasti Maikkarin mainioon Putoukseen. Hyvää viihdettä jota katselee mielellään. Ja täytyy kyllä todeta, että aikalailla vahvaa tuo on Riihimäen panos tänä päivänä maamme viihteelle. Tänäänkin lavalla tietenkin Usko Eevertto Luttisena Aku Hirviniemi, mutta samaan aikaan lavalla myös pianon ääressä Katja Lappi ja mukana tekemässä mm. maskeja tai mikä nyt se oikea sana on myös riihimäkeläinen Entraamo. Vahva panos ja hienoa, että alueemme kaupunki näin esillä ja tuottaa tällaista osaamista. Iso kunnia kuuluu varmasti Riihimäen Nuorisoteatterille.

No toisaalta ajattelin, että voisin vielä nostattaa hieman tunnelmaa Lopen Demarirockissa. Lopen demarit järjestävät tänään illalla rock-tapahtuman Lopella ja kutsuivat minut mukaan. Täytyy mennä katsomaan mitä tapahtuu. Hienoa, että tällaisia juttuja tehdään ja nyt pisteet ja kiitokset ennen muuta Lähteen Jonille.

Mukava päivä siis näin päätökseen. Vapaata koko päivän ja nuo kuvat kertovat piipahduksestamme Hunsalan Portaankorvan tilalle. Liisa ja Pekka Salmelan navetassa oli aikamoinen meno kun useampi pikku vasikka syntynyt näinä päivinä ja lisää vielä tulossa. Nyt kodin jääkaapissa oman kummilehmäni Huipun ensimmäiset ternimaidot. Huomenna laskiaisen kunniaksi taidamme tehdä ainakin pannukakkua, mutta ehkäpä vasikan tanssiakin. Katsotaan.

Nyt se on sitten Demarirockin aika. Katsotaan miten sininen sydän sykkii tämän musiikin tahdissa 🙂 

 

 

Kommentit