Sunnuntai, 18.05.2008

Blogi, sunnuntaina 18.05.2008

Kiitos muistutuksesta. En ole teitä unohtanut. Tänään vain aamulla en ehtinyt millään koneelle sillä olin luvannut mennä auttamaan kavereitani Ahveniston Moottoriradalle Rata-SM -kauden avaukseen. Sarjan varsinainen selostaja Jami Kananen oli tämän viikonlopun hoitamassa kiihdytysautojen SM:ää ja näin ollen meidät Pulkkisen Jorma ja minut oli kaivettu naftaliinistä talkoisiin. Tai itseasiassa kyllähän kumpikin näitä edelleen tekee, mutta Jorma nykyisin eläkeläisenä vain fiilispohjalta sopivan määrän ja minä luonnollisesti muutamat jutut vuodessa, jotka helposti kohtuullisen tiukasti muodostuneeseen kalenteriin saa mahtumaan. Eli näin tästä meidän kummankin ammatista on tullut meille nyt sitten hieman erilaisista syistä harrastus. Kylmä sää meitä kiusasi mutta se ei kisaa haitannut. Olikin pitkästä aikaa kiva päästä radalla oikein selostamaan ja hieman hehkuttamaankin ja tyytyväinen olin siihen erityisesti että jälleen monta uutta nuorta entistä kartingkuskia oli siirtynyt Formula Fordeihin ja meille Suomessa uuteen tuttavuuteen Formula Renaultiin.

Aina silloin tällöin joku kysyy miten voit toimia tuollaisessa touhussa? Kauheaa saastuttamista? – Niinpä – no ei ole minun ollut vaikea vastata. Mietikääpä hieman mistä nämä uudet innovaatiot siviililiikenteeseen tulee. Kehittyneimmät dieselmoottorit ovat motorsportin luomia ja niin on sieltä tulleet myös luistonestot, lukkiutumattomat jarrut ja nyt kovaa vauhtia myös energian ja myös jarrujen energian talteenotto. Ja tänäänkin Apparalla esiteltiin Formula Fordien uutta ympäristäystävällistä biopolttoainehanketta ja talvella Suomessa esiteltiin ensikertaa kaasulla kulkeva ralliauto ja näitä on paljon. Puhumattakaan kaikesta mitä F1:ssä, rallissa ja erityisesti USA:ssa tapahtuu. Itse näen tämän kentän nimenomaan myös merkittävä testialustajana ja kehitystyön innoittajana ja kun homma hoidetaan oikein ja ympäristöarvotkin huomioiden on ainakin minun helppo kannustaa tätä juttua. Oma juttunsa on melusaaste ja siinä meillä on myös työtä. Olen samaa mieltä, että tarvitsemme työtä äänien kuriin saamiseksi, mutta sitäkin tehdään. Olen myös samaa mieltä, että tarvitsemme myös rajoituksia ja pelisääntöjä. Niitäkin on tehty ja niitä noudatetaan. Mutta itse olen sitä mieltä, että aivan samalla tavalla kun konserteille ja messuille annamme lupia niin myös tulevaisuudessa on syytä turvata että huipputapahtumia voidaan järjestää tällaisissa paikoissa kuin Ahvenistonkin jo 60-luvulla perustettu rata on. On varmasti totta, että jokapäiväinen kisaaminen ei tällaisella paikalla onnistu eikö tarvitsekaan onnistua, mutta annetaan rajojen puitteissa mahdollisuus myös näille tapahtumille. Harjoittelupaikat voivat olla pari piirua kauempanakin. Sen kaikki myöntää. Eli kohtuus kummallakin puolella – tiedän, että motorsportväellä on siihen haluja.

No hieno päivä kaiken kaikkiaan ja nyt hieman kurkussa tuntuu. Aikanaan kun tätä tein joka viikonloppu ja usein viikollakin niin äänihuulet kyllä kehittyivät. Sellaisia hurjia to-su 8-10 tuntia päivässä selostuksia tuli vedettyä parilla vartin ja yhdellä puolentunnin tauolla Alastarolla mm. Kuorma-autojen EM-kisoissa. Ne upeita muistoja. Mutta näköjään hieman äänihuulet ainakin hommansa ja treeninsä unohtaneet.

Apparalta sitten suuntasimme Sipooseen ystävämme nimipäiville ja nyt kello 19.45 ja kohta jääkiekon MM-finaalin pariin. Me jouduimme nyt tyytymään pronssiin, mutta kun se otettiin Ruotsilta ja vielä 4-0 niin se alkaa maistua jo aika hyvältä. Huomenna uuteen viikkoon ja se alkaa Hyvinkäällä Kauppakamarin uudella Businesslounastapahtumalla, jonne sain mukaan vieraaksemme asuntoministeri Jan Vapaavuoren. Hyvinkään lounaan jälkeen menemme vielä Jannen kanssa tutustumaan Riihimäen uuteen kehittyvään asemanseutuun jossa siis tuo palo tuhosi keskeneräistä Matkakeskusta pari viikkoa sitten. Onneksi vahingot pelättyä pienemmät.

Vielä aivan lopuksi on pakko vielä ainakin kertaalleen palata tuohon vaalirahoitukseen. Tänäänkin aihe oli illansuussa esillä ja täytyy kyllä on tyytyväinen, että tuo paine myös vasemmiston vaalirahoituksen julkistamiseksi kasvaa. Ymmärrän hyvin, että monet ay-liikkeisiin kuuluvat myös mielellään tietävät minne heidän maksunsa ohjataan ja ketä mahdollisesti yksittäisiäkin ehdokkaita niillä tuetaan. Nimittäin ei taida sellaista ammattiyhdistystä löytyä jonka riveissä olisi vain jonkun tietyn puolueen tai aatesuunnan väkeä ja siksikin tuo avoimuus olisi tärkeää. Uskon myös itse siihen, että myös vasemmistolle on tullut enemmän yritysrahaa kuin tuon Heinäluoman hyväksi käytetty raha ja Päivi Lipposen julkaisema rahoitus. Uskooko joku, että se olisi tuossa?

Vielä tuohon aiempaan palatakseni, muistan vielä hyvin miten yksi tukijani ja presidentinvaaleissa Niinistö tukilistalla mukana ollut SAK:lainen joutui työmaallaan tukalaan paikkaan – lähes puhutteluun-, kun tukikin kokoomuslaista. Aikalailla erikoinen juttu 2000-luvun Suomessa?

Mutta ehkä vielä alkavalla viikolla alkaa tuo vasemmistonkin vaalirahoitusvyyhti selkiintyä. Olisi jo aika…

Aivan lopuksi ajatukset vielä tänään vietettävän Kaatuneitten muistopäivän myötä sotiemme aikana henkensä antaneisiin. Samalla myös on jälleen kerran yksi mahdollisuus sanoa kiitos.

Kommentit