Maanantai, 19.05.2008

Blogi, maanantaina 19.05.2008

Vielä tänään saimme herätä luonnon keskeltä. Loppijärvi lähes peilityyni ja näin ikkunan takaa katseltuna sääkin näyttää kovin hienolta. Juuri tuossa kävin hieman kastelemassa marjapensaita niin kyllä siellä tuntui kaikelta muulta kuin kesältä. Nyt kuitenkin kello 8.05 ja kohta työviikon pariin.

Tänään saamme vieraaksemme Hyvinkää-Riihimäen talousalueelle asuntoministeri Jan Vapaavuoren. Janne oli jo mukana aikanaan eduskuntavaalikampanjani Vanajanlinnan Oikea suunta -seminaarissa ja hyvä yhteistyö on jatkunut. Tänään sain Jannen vieraaksemme Kauppakamarin uuteen Business-lounastapahtumaan ja samaan päivään sovimme vielä vierailun iltapäivällä Riihimäelle. Aikanaan oli puhetta Riihimäen matkakeskuksesta ja yleensäkin kehittyvästä asemanseudusta ja jo silloin Jannen kanssa puhuimme, että se täytyy ottaa vierailukohteeksi. Hyvä rako kalenterista löytyikin ja näin saimme nämä kaksi juttua yhdistettyä. Teemana tänään oikeastaan koko päivän hieman provosoiva otsikko: ”Onko Hyvinkää-Riihimäen talousalueella roolia metropolipolitiikassa?”.

Itse olen vakuuttunut, että tarvitsemme näitä kehysalueita myös kehittyvässä Suomessa ja silloin tällaiset matkakeskushankkeet ovat omiaa eheyttämään yhdyskuntarakennetta ja tarjoamaan saattoliikenteelle ja raideliikenteelle solmukohdan. Olen myös itse vakuuttunut siitä, että tarvitsemme näitä alueita myös asuntokäyttöön ja myös muuhun käyttöön, jos haluamme että hyvä talouskehitys maassamme jatkuu. Silloin on tärkeää, että saamme kaavoitukseen mm. rajat ylittävää yhteistyötä ja suunnitelmallisuutta. Näistä varmaan tänäänkin puhumme.

Mielenkiinnolla lueskelin tuossa myös Hämeen Sanomista Janakkalan kunnan luottamushenkilöorganisaation uudistamisesta. Meillä Lopellahan tehdään vastaavaa selvitystyötä ja tarkoitus olisi saada mahdolliset muutosesitykset aikaan kesän aikana ja lopulta vahvistettua niin, että uudella mallilla voitaisiin mennä ensi vuoden alusta uuden valtuustokauden alusta.

Janakkalassa ollaan yhdistämässä kolme sivistystoimen lautakuntaa ja siirtämässä liikunta-asioita tekniselle lautakunnalle. Tuo aika mielenkiintoinen paikka liikunta-asioille, kun kyseessä kuitenkin paljon muutakin kuin teknistä urheilupaikkarakentamista tai -kunnossapitoa ja -ylläpitoa. Lehdestä en aivan selvyyteen päässyt perusteista, mutta ne täytyy nyt kaivaa esille. Ihan uteliaisuutta ja jos vaikka siinä on aidosti ideaakin. On nimittäin totta, että tuo kunnossapitohan taitaa jo olla oikeastaan kaikkialla teklan hommia. Tutkitaan ja pohditaan. Muuten Hämeenlinnashan näin on jo ollut. Janakkalassa uuteen sivistyslautakuntaan olisi tulossa vahat koulutuslautakunta, kirjasto- ja kulttuurilautakunta ja sitten nuorisoasiat nuoriso- ja liikuntalautakunnasta.

Meillä Lopella tehdään vastaavia selvityksiä nyt. Ne vielä niin kesken, että niistä ei paljoa kerrottavaa. Tavoite kuitenkin tehdä sellainen motivoiva ja toimiva luottamushenkilöorganisaatio. Uudistuksia voisi tulla meillä myös teknisentoimen alueelle. Katsotaan nyt ja pohditaan omaakin kenttää. Keskustelulle varmasti jää aikaa.

Nyt kuitenkin Hyvinkäätä kohden.

….

Nyt jo taasen kotona. Kello 21.03 ja puolituntia sitten päivä pakettiin. Aikalailla vauhdikkaaksi muodostui tämäkin. Aamusta kirjoitustöiden jälkeen sitten Hyvinkäälle lounaalle. Hyvinkää-Riihimäen Kauppakamari aloitti tänään uuden businesslounaskäytännön ja olin mukana ideoimassa tapahtumaa melkein alusta lähtien lähinnä luennoitsijoiden suhteen. Aika mielenkiintoinen rumba sen ympärillä käytiinkin ulkoministeriä, MEP:ä josta tulikin sitten ulkoministeriä jne. Ainakin toistaiseksi Alexander Stubbin varaus businesslounaalle on voimassa ja aika loppuvuodesta ja täytyy toivoa, että pitääkin loppuun asti. Ensimmäisen kerran vieraaksi halusimme metropolipolitiikan ajankohtaisuuden takia asuntoministeri Jan Vapaavuoren ja Jannen kanssa aika löytyikin kuukauden väännön jälkeen toukokuulta. Tänään Hyvinkään Nordean sali oli täynnä talousalueemme johtajia – kunta- ja yritys – ja täytyy kyllä todeta, että mainio alku uudelle perinteelle. Kiitokset siitä Kauppakamarille ja tietysti ministerillemme. Itse pidän tällaisia tiiviitä tunnin parin juttuja parhaina ja tänään varmasti tämä myös yksi miksi väkeä niin hyvin liikkeellä. Janne piti reilun puolentunnin alustuksen metropolipolitiikasta ja sitten keskustelua ja hyvä lounas.

Aikanaan kun Wickströmin Annen kanssa Jannen pyyntöä suunnittelimme niin otsikko oli itsestään selvyys. Halusimme metropoliministeriltämme vastauksen siihen onko meidän talousalueella roolia metropolipolitiikassa. Vastaus oli hyvä – itseasiassa enemmän kuin hyvä. Janne totesi, että meidän alueemme on logistisesti jopa merkittävämpi metropolipoliitikan kannalta kuin moni kilometrillisesti lähempänä oleva kunta. Tämä hyvä viesti meille ja vahvistus sille, että olemme oikealle tiellä. Toivotaan, että tämä kasvukäytävä näkyy myös valtion panostuksissa ja sen takia Hyvinkään lounaan jälkeen siirryimmekin Riihimäelle tutustumaan kehittyvään asemanseutuun. Kaupunginväki ja YIT:n johtajat esittelivät meille jo valmistuneita juttuja Riihimäen asemanalueelta, mutta ennen muuta rakenteilla olevaa matkakeskusta ja myös tulevia suunnitelmia alueelle. Huikea hanke ja kun asuntotuotanto ja kulttuurin Voimala saadaan eteenpäin niin voi puhua todellisesti alueemme turbiinista. Aikamoinen piristysruiske koko seutukunnallemme. Itse halusin Jannelle esitellä ehdottomasti matkakeskuksen sillä se on juttu joka säteilee koko alueellemme ja erityisesti maaseutukuntiimme. Kun saattoliikenne tai oma-auto tuo matkakeskukseen jossa tilaa parkeerata helposti niin varmasti raideliikenne alkaa houkuttaa entistä enemmän.

Sitten jo päivä muutenkin purkissa. Tänään muutamia neuvotteluja kuntamme ajankohtaisista hankkeista ja suunnitelmista ja myös muutama puhelineuvonpito liittyen varapuheenjohtajakampanjaamme. Tänään myös sain tiedon, että Hausjärven Kokoomus on asettunut tuekseni puolueemme varapuheenjohtajaksi. Arovuoren Kyösti välitti medialle menneen tiedotteen minulle ja samalla hieman kävimme läpi myös Hausjärven kunnallisvaaliehdokastilannetta. Jatketaan sen eteen vielä työtä.

Kommentit