Sunnuntai, 17.12.2006

Blogi, sunnuntaina 17.12.2006

Tänään saimme jälleen tuoreimmat tiedot puolueiden kannatuksista. SDP:n kannatus on nyt laskenut ja keskustan noussut. Nämä kaksi hallituspuoluetta ovatkin nyt oikeastaan aivan tasoissa Helsingin Sanomien tuoreen kyselyn mukaan. SDP:n kannattajiksi ilmoittautuu nyt 23,9 ja keskustan 23,7 prosenttia vastaajista. Kannatuserot mahtuvat tutkimuksen virhemarginaaliin. Kokoomuksenki kannatus mahtuu vielä samaan ryppääseen 21,8 prosentilla eli suurimman puolueen tittelistä tulee mielenkiintoinen kamppailu.

….

Uutiset kertoivat tänään myös, että Lopen tapaan yhä useampi kunta aikoo maksaa ensi vuonna lapsiperheille niin sanottua kuntalisää eli kunnallista kotihoidontukea. ”Syynä on puute päivähoitopaikoista ja samalla tarve säästää päivähoidon menoista. Lapsen hoitaminen kunnallisessa päivähoidossa on jo kolme kertaa kalliimpaa kuin kotona hoitaminen” todettiin tänään MTV3:sen uutisissa aamulla.

Meillä Lopella asia lähti liikkeelle meidän kokoomuslaisen valtuustoryhmän aloitteesta. Mutta voin sanoa, että työ määrärahan saamiseksi budjettiin oli kova. En edes muista kuinka monta kertaa määräraha jo ehdittiin poistaa ensi vuoden budjetista ja saa nähdä tuleeko vielä valtuustossakin maanantaina sellaisia esityksiä. Toivottavasti ei, sillä olen nyt ymmärtänyt, että asialla on vahva tuki takana.

Toisaalta kunnanjohtajan viimeinen esitys ensi vuoden budjetiksikaan ei pitänyt lopulta ns. Loppi-lisää sisällään, mutta kunnanhallitus hyvän ja pitkän keskustelun jälkeen päätti esittää valtuustolle määrärahaa ja kolmen vuoden kokeilua – lopulta yksimielisesti. Pelisäännöt on tarkoitus valmistella asialle ensi vuoden alkupuoliskolla ja toiminta käynnistyy sitten ensi syksynä. Tästä olen enemmän kuin tyytyväinen, jos tämä nyt loppuun asti näin kestää.

Näitä ns. kuntalisiä on nyt alettu maksaa siksi, että lapsen hoitaminen kotona äitiysloman jälkeen ei ole helppoa, jos tukena on vain Kelan kotihoidontuki ja toisaalta kotona tapahtuva hoito on hyvin inhimillinen vaihtoehto perheille kiireen keskellä, jos siihen suodaan mahdollisuus.

Uutiset kertoi, että esimerkiksi Kruunupyyssä aletaan maksaa Lopen tapaan oman kunnan lisaän tulevana vuonna. MTV3:sen mukaan muutama vuosi sitten Pohjanmaallakin kunnallista kotihoidontukea maksettiin vain muutamassa kaupungissa, mutta nyt valtuustot ovat päättäneet jo parikymmentä uutta kuntalisää aivan pienissäkin kunnissa. Kyse ei siis ole pelkästä hyvästä tahdosta, sillä kotihoidon edullisuus kunnan päivähoitoon verrattuna on ilmiselvää: kunnallinen päivähoito maksaa jo kolme kertaa enemmän kuin kotihoito.

Mutta voin hyvin kertoa, että kyllä toiset ovat kovasti sitä mieltä, että kuntalisän maksamin on tuhlausta ja lisämenoa kunnalle. En sitten tiedä millaiseen poliittiseen aatemaailmaan tällainen käsitys perustuu. On toki totta, että säännöt kuntalisän maksamiseen pitää on selkeät ja sellaiset, että ne eivät jätä mahdollisuuksia tietynlaiselle pelaamiselle. Esimerkiksi perheen toisella vanhemmalla ei saa olla työstä tulevia ansiotuloja kuntalisän maksamisen ajalta ja kuntalisän saamisen ehtona pitää olla se, että koti hoitaa kaikki perheen lapset kotona ei siis vain alle kolme vuotiaita. Tässä muutamia sellaisia asioita mitkä minusta pitää ottaa huomioon, kun sääntöjä kuntalisän maksamiselle meillä Lopellakin nyt aletaan tehdä.

Kuntalisien rahallinen arvo on koko maassa hyvin laaja. Lisää maksetaan 20-300 euroa. Kruunupyyn lisä tullee olemaan 150 euroa. Minusta se on vielä liian vähän lisätäkseen perheiden mahdollisuuksia hoitaa lapset kotonaan. Itse olen laskeskellut mm. asiaa vahvasti Lopella ajaneen valtuutettu Antti Rusin kanssa summia ja olemme tulleet siihen lopputulokseen, että summan tulee olla lähempänä tuota edellä esitetyn haarukan ylärajaa. Toisaalta kunnallinen päivähoitopaikka maksaa kunnallemme noin 1000 euroa kuukaudessa. Eikös tästä tule sitten säästöä? Ja lisäksi vähenevät investointitarpeet tai ainakin hieman tulevaisuuteen sirtyvät.

Mielenkiintoista on myös nähdä miten maamme työministeriö asiaa suhtautuu. Kotihoidon kuntalisäthän mahdollistavat yleensä vanhemman kotiinjäännin ja niinpä todennäköisesti kovaa hoitovapailta väkeä töihin hätistellyt työministeriö ei liene kuntalisien yleistymisestä kovinkaan innoissaan. Mutta minusta meidän pitää antaa perheille tämäkin mahdollisuus ja vaihtoehto kasvattaa lapsia kotonaan.

Mielenkiintoinen asia kaiken kaikkiaan ja toivotaan, että Lopellakin asia saadaan päätökseen maanantaina ryhmämme ajamassa muodossa. Toivotaan myös, että kunnanhallituksen nyt esittämään kolmen vuoden kokeiluun suhtautuisi kaikki sillä vakavuudella, että asia saataisiin toimimaan sen tavoitteiden mukaisesti lapsiperheiden hoitomahdollisuuksia lisäten.

….

Tänään meillä Sadun kanssa vapaapäivä. Jouluostoksia ja illalla hieman vielä valtuuston asioita. Nyt kuitenkin kaupoille. Illalla vielä hieman firmankin asioita huomisen editointipäivän suhteen.

….

Ostoksia, jääkiekkoa, tv-käsikirjoituksia ja valtuustoasioita. Siinä tämän päivän käsikirjoitus läpikäytynä. Alkuviikosta teemme kaksi viimeistä ohjelmaa tällä kaudella MTV3:lle. Ensin tuhti yli tunnin ohjelma MTV3 MAX:lle Enduron MM-kaudesta ja sen parhaista paloista ja sitten tiivis 24 minuutin kooste pääkanavalle Uuden vuoden aatoksi. Niiden parissa menee ainakin maanantai ja ehkä myös tiistain aamupäiväkin.

Huomenna siis Lopella valtuuston budjettikokous. Luvassa mielenkiintoinen kokous, mutta onneksi suurimmat kysymykset jo saatu selvitettyä hallituskäsittelyissä. Kokous alkaa jo kello 17.00 ja sitä ennen on tarjolla kaikille joulupuurot eli tervetuloa herkuttelemaan Lopen kunnantalolle ja seuraamaan sitten budjetin valtuustokäsittelyä.

Nylundin Riitan kanssa olimme tuossa yhteydessä huomisesta ja Rusin Antinkin kanssa viikonloppuna on asioita käyty läpi. Olemme hieman tehneet työnjakoa budjetin osalta.

Nyt jääkiekon maaottelua jatkamaan…. Ratkaisun hetket edessä.

….

Jääkiekossa Suomi hoiti pelin Ruotsia vastaan Euro Hoskey Tourin ottelussaan, mutta vielä mukavampaa oli katsoa Yleltä tänään kun Riihimäen Cocks pelasi uskomattoman pelin Suomen Cupin loppuottelussa. Cocks oli täysin omaa luokkaansa loppuottelussa ja peli oli itseasiassa jo ohi puoliajalla, kun riksulaiset johtivat peliä 18-6. Loppulukemat ei jättänyt Karjaan BK:lle selittelyn varaa – 39-19.

Oli upea katsoa peli televisiostakin, kun riksulaisjoukko kannusti aivan älyttömästi omiaan ja väkivahva joukkue esitteli parasta osaamistaa. Todella upeita kuvioita ja Karjaa sai kunnon opetuksen kauniista kuvioista.

Parasta Cocksia tarjosi kyllä koko joukkue, mutta erityisesti maalivahtipeli oli upeaa. Kaunista katseltavaa kun maalivahti pysäyttelee läpiajoja käsipallossa. Teemu Tanninen oli elementissään ja tottakai Antti Valo ja Jyri Welling. Tanninen taisi viimeistellä kymmenkunta maalia jos en ihan väärin laskenut.

Onnittelut Riihimäen Cocksille! Kohti Suomenmestaruutta!

Kommentit