Sunnuntai, 17.06.2007

Blogi, sunnuntaina 17.06.2007

Tuore selvitys paljastaa, että valtaosa YLE Uutisten tekemän kyselyyn osallistuneista kunnista kannattaa kesämökkiläisten palvelujen ja oikeuksien parantamista. Itse kuulun samaan ryhmään ja olen usein toivonut, että vapaa-ajanasukkaiden asemaa tulisi vahvistaa, mutta myös vastuuta korostaa. Itse en puhu itse asukkaan vastuun korostamisesta tässä vaan siitä, että vapaa-ajanasukkaan kotikunta olisi osaltaan mukana kustannustenjaossa. Tällaisessa mallissa osa pitkään vapaa-ajanasunnollaan asuva maksaisi osan veroistaan kakkosasunnon kuntaan. Tämä mahdollistaisi vapaa-ajanasukkaille tai kahden kunnan asukkaille nykyistä laajemmat terveyspalvelut.

Kaksoiskuntalaisuus olisi minusta kokeilun arvoinen vaihtoehto. Asiassa voisi hyvin edetä niin, että kokeiltaisiin muutamissa kunnissa miten järjestelmä toimisi. Esimerkiksi yhtenä Etelä-Suomen vilkkaimpana vapaa-ajanasuntokuntana 3200 vapaa-ajanasunnollaan Loppi voisi olla yksi hyvä kokeilukunta.

Halukkuutta vapaa-ajan asukkaittensa olojen ja oikeuksien parantamiseen selvitys osoitti oikeastaan jokaisessa 17 suurimmassa vapaa-ajankunnassa. Eniten mietitytti luonnollisesti kysymys: kuka maksaisi mökkiasukkaista koituvat kustannukset? Kaksoiskuntalaisuus ratkaisisi tämän ongelman.

Kaiken kaikkiaan maassamme on noin puoli miljoonaa kesämökkiä. Maanlaajuisesti niin myös meillä Lopella moni mökkiläinen on harmitellut sitä, että ei ole saanut terveyspalveluja muissa kuin kiireellisissä ongelmissa ja myös muita palveluita moni haluaisi käyttää joustavammin kakkoskunnassaan.

On minustakin kohtuuton, että kesämökkiläinen voi esimerkiksi joutua ajamaan satoja kilometrejä pelkän hammassäryn takia? Vai miten on.

Tänään vietämme serkkuni pojan Miikan rippijuhlaa. Kello nyt hieman yli kahdeksan ja kymmeneksi Lopen kirkkoon.

….

Nostalgisia tunnelmia tänään Lopen kirkosssa. Serkun pojan rippipappi Ilkka Juote oli myös minun rippipappina ja tämän jälkeen vuosien ajan toimin isoisena ja myös opettajana lähinnä Ilkan mutta myös muiden pappien rippileireillä. Opettavaista aikaa. Tänään kirkossa Ilkka-pappi toi selkeitä viestejä myös minulle. Tutut asiat meidän leiriltä vilahtelivat puheessa ja Ile oli tavanomaisen hurmaava. Aina aito ja aina oma itsensä. Myös seurakuntamme uusi kirkkohetta Tuomas Hynynen oli mukana Jumalanpalveluksessa. Hynynen on Suomen nuorin kirkkoherra, mutta jo ensi metreillä hänestä on kuulunut vain ja ainoastaan hyvää palautetta.

Veimme Sadun kanssa Miikalle lahjaksi eduskunnasta hopeisen Leijona korun ja kravattipidikkeen. Leijona sopii Miikalle mainiosti. Hän on yksi ikäryhmänsä lahjakkaimmista jääkiekkoilijoista ja nyt kun tie Riihimäen Nikkareista vie Hämeenlinnan Pallokerhoo ottaa nuoren miehen ura hienon askeleen eteenpäin. Leijona joskus kertoo toivottavasti muustakin.

Juhlissa kuluikin sitten mukavasti koko päivä. Illansuussa vielä muutamaksi tunniksi mökille pihahommiin. Hermolepoa siis.

Kommentit