Sunnuntai, 17.02.2008

Blogi, sunnuntaina 17.02.2008

Tämän päivän Hufvudstadsbladet nostaa esille asian josta kouluissa on kuiskittu ja kylillä puhuttu joskus hiljempaa ja joskus äänekkäämmin. Lehti kertoo, että jopa puolissa maamme kouluista on kosteusvaurioita ja näin myös homeongelmia. Kun koulurakennuksia on kaiken kaikkiaan kuutisentuhatta niin näistä vakavista kosteus- ja homevaurioista kärsii peräti viidennes eli 1200 koulua. Ongelmia on sekä hoidon, että rakentamisen puolella. Oikeastaan sama se – meiden vuosien hoitamattomuuteen meidän on vaikea puuttua, mutta siihen voi ja on puututtava, että homekouluissa ei työtä tarvitse tehdä lasten, nuorten eikä opettajienkaan.

Lehdessä todettiin, että kosteusvahinkojen korjaus voisi maksaa jopa miljardeja, mutta onneksi myös se, että korjaamatta jättäminen puolestaan voisi näkyä pitkällä aikavälillä kansalaistemme terveydessä hengityselinsairauksina. Ei siis aihetta leikkiin. Toivon kaikilta aktiivisuutta asian kanssa. Terveydellä ei saa leikkiä.

Olen myös kuullut tilanteista joissa homeen pelätään vievän valitusten ja suuren saneeraushinnan myötä kyläkoulun ja näin ollen asiaa katsotaan läpisormien jopa kodeissakin. Itse olen näissä asioissa aina ollut ehdoton ja vaatinut pikaisesti asioiden korjaamista. Onneksi oma kuntamme on ainakin toistaiseksi isoilta ongelmilta välttynyt. Tai oikeastaan oma vanha lapsuuteni puukoulu meni nopeasti tästä syystä maantasalle ja Kirkonkylä sai kymmennenvuotta sitten uuden nyt jo laajennetunkin koulurakennuksen. Ja sitten B-koulussamme on ollut joita ongelmia kosteuden kanssa, mutta ne on hoidettu ja nyt hoidetaan koko talo uusiksi. Todella iso kiusa tuo kosteus ja on siitä erilaisia esimerkkejä meiltä muitakin – onneksi pienempiä. Mutta usein ne hyviä esimerkkejä siitä, että vuosittainen hoito ja huolto tulee tehdä kunnolla.

Uutiset kertoivat eilen, että Kosovo julistautuu tänään itsenäiseksi. Nyt Kosovon presidentti Fatmir Sejdiu on vahvistanut asian ja pääkaupungissa Pristinassa pakkassäässä on juhlinta jo alkanut. Tilanne on tiukka sillä Serbia on todennut, että se aikoo julistaa itsenäistymisen laittomaksi ja tätä on tukemassa ainakin Venäjä. Nopeitakin tunnustuksia on luvassa ja varmasti etujoukoissa USA ja sitten huomenna jos kaikki etenee suunnitellusti ja hallitusti niin moni maa seuraa perässä. Myös Suomi on varautunut nopeaan tunnustamiseen. Seurataan tilannetta.

….

Mielenkiintoinen päivä takana. Alkavan viikon juttuja taustoitettu ja yksi palaverikin, mutta aikaa myös itselle. Se aika käytettiin Pekkalan mökillä. Hieman puuhommia ja auringosta ja linnunlaulusta nauttimista. Olikin oikein upea päivä – selkeästi kevättä jo ilmassa. Näyttää siis pahasti siltä, että yksi vuodenaika jää nyt väliin. Toivottavasti kuitenkin vain poikkeuksena. Mutta ehkä se herättää meitä ajattelemaan ja turvaamaan neljää vuoden aikaa myös omilla teoillamme.

Huomenna tiukkapäivä ja sen ympärillä tänään myös tehtävää. Ja vielä hetki siihen, mutta päivällä saimme myös vahvistuksen sitten Kosovon itsenäistymiseen. Valitettaviakin asioita on kuulunut, kun uutiset kertoivat juuri asian aiheuttaneen levottomuuksiakin. Toivotaan, että kaikki tasaantuun ja rauhoittuu ja alue tarvitsee nyt kaiken mahdollisen tuen.

Henkinen tuki on myös tärkeää ja huomenna ulkoministeri Ilkka Kanerva ilmoittanee maamme tunnustavan Kosovon itsenäisyyden. Asia esillä huomenna ulkoministerikokouksessa Brysselissä ja mielenkiintoista nähdä miten tunnustamisrumba lähtee liikkeelle. Toisenlaisiakin tuntoja on, mutta enemmistö lienee tunnustamisen kannalla.

Kommentit