Sunnuntai, 14.08.2011

Blogi, sunnuntaina 14.08.2011

Tavattavissa vaalien välissäkin. Olen noudattanut tätä kollegani Pertti Salolaisen antamaa ohjetta läpi vuosien ja niin nyt vaalien jälkeisenäkin kesänä. En edes muista kuinka monet markkinat ja kesätapahtumat sekä teatterit on tänäkin suvena kesäohjelmaan kuulunut. Mutta niinhän se menee kun niitä ei työksi tunne niin niistä nauttii eikä laske. Hienoja tapahtumia Suomen ja Hämeen suvi pulollaan.

Tänään sitten vuorossa Hämeenlinnan Elomessut. Olen Kokoomuksen teltalla paikalla klo 12-14 eli tervetuloa sinne piipahtamaan. Nyt Kotkassa aamupalalle ja sitten kohti Hämettä ja Hämeenlinnaa.

Mukana päivä tänään Hämeenlinnan Elomessuilla. Matka Kotkasta kotikonnuille taittui aamuvarhaisella hyvin kun muuta liikennettä ei ollut juuri lainkaan ja hetken ehdin myös itse messuihinkin tutustua. Sitten vajaan kolme tuntia Hämeenlinnan Kokoomuksen teltalla ja väkeä ja juttukavereita riitti. On hieno huomata, että vuosi vuodelta yhä enemmän ihmiset tulevat tapaamaan ja juttelemaan. Ehkä se on merkki siitä, että jotain on tässä oikeinkin tehty. Monta hyvää keskustelua ja useampi kutsukin matkassa sain sitten suunnata kotiinpäin. Tästä on hyvä jatkaa.

Huomenna aloitamme Lopen kunnanhallituksen kanssa syksyn rupeaman. Itse olen jo kunta-asioita oikeastaan hoidellut aikalailla aktiivisesti tässä heinäkuun viimeiseltä viikolta asti ja monia asioita on taustatyönä viety nyt eteenpäin. Huomenna sitten mm. saamme eteenpäin Hausjärven ja Lopen uuden perusturvakuntayhtymän perustamisen. Se siis syntyy vanhasta Riihimäen Seudun Terveyskeskuskuntayhtymästä, mutta nyt Riihimäen kaupunki jää kuntayhtymästä pois. Uuden kuntayhtymän väestöpohja tullee olemaan noin 17 100 asukasta ja kahdenkymmenen tuhannen asukkaankin raja on meillä kohtuullisella työllä saavutettavissa. Silloin täyttäisimme PARAS-lainsäädännön nykyvaatimukset. Nyt haemme valtioneuvostolta jatkoaikaa väestöpohjan täyttämiseksi. Mutta katsotaan nyt mitä kuntauudistukseen tullee kun uusi hallitus syksyllä työhönsä tarttuu. Itse toivon, että sen jälkeen saisimme palattua myös yhteiseen pöytää Riihimäen kaupungin kanssa ja ehkä myös Janakkalankin kanssa ja voisimme hoitaa näitä asioita aidolla asumisen ja työssäkäynnin alueella yhdessä. Katsotaan toteutuuko toiveeni vai miten tässä etenemme. Nyt kuitenkin asioita on pakko valmistella nykylain mukaan ja sen vuoksi nyt perustamme tämän uuden HALO-kuntayhtymän. Isoista asioista on kyse ja minusta nyt tärkeintä, että saamme laadukkaita palveluita jatkossakin. Niitä varten tätä työtä tehdään.

On myös valitettavaa, että tämä tilanne nyt laittaa osaltaan jäihin myös Riihimäen seudun yhteispäivystyksen. Suunnitelmat menivät niin pahasti uusiksi Riihimäen vetäydyttyä terveyskeskusyhteistyöstä, että meidän on syytä nyt katsoa huolella miten pystymme palvelut turvaamaan tälläkin saralla ja järkevällä kustannuksella.

Isona asiana huomenna tulemme käsittelemään myös alueellisen nuorten työpajatoiminnan käynnistämistä Lopella. Hanke on valtavan suuri ja erittäin tärkeä. Nyt näyttää siltä, että saamme tämänkin asian kuntoon ja työn käyntiin. Työ on osa ns. etsivää nuorisotyötä. Kun homma saadaan käyntiin niin saamme Lopelle oman 12 nuoren työpajayksikön entisiin neuvolan tiloihin. Näin saamme nuorisolain vaatimukset meidänkin alueelle kuntoon ja ennen muuta nuorille tekemistä ja väylää eteenpäin. Iso yhteistyöhanke koko seutukunnan kesken ja sammalaista tekemistä toivoisin siis tuohon sosiaali- ja terveystoimeenkin vielä.

Huomenna kunnanhallituksessa saamme jälleen myös tuoreimmat talousluvut kuntamme osalta. Myönteinen kehitys on jatkunut ja nyt puolivälin krouvissa näyttää siltä, että onnistumme taloutemme kanssa hyvin. Olemme siis pystyneet parantamaan juoksua vielä viime vuodestakin ja yhtenä tärkeänä tekijänä siinä mm. se, että kuntamme työttömyys on koko Hämeen alueella alhaisimmalla tasolla. Lopen työttömyysaste on nyt 5,8 prosenttia eli 1,1 prosenttia alhaisempi kuin viime vuonna. Kanta-Hämeen työttömyysaste kun vastaavasti on vielä 9,0 prosenttia ja koko maan 9,2 prosenttia. Ja samaan aikaan myös kuntamme on kasvanut nopeimmin Hämeen kunnista eli myönteisiä merkkejä ilmassa, vaikka tilanne onkin herkkä monessa mielessä.

Mutta jotain hieman harmillistakin huomisessa kokouksessa esillä. Kormu-Launonen -osayleiskaavasta on jätetty muutama valitus ja ne nyt jarruttavat ison kaavan loppuunsaamista. Tämä siis tarkoittaa sitä, että mm. Kormun alueen uusia tontteja ei myyntiin vielä saada vaan kaavan käsittely jatkuu ja huomenna annamme valituksista kunnan lausunnot hallinto-oikeudelle. Katsotaan mitä muutoksia kaavaan vielä tulee vai tuleeko. Mutta valitusten käsittely nyt joka tapauksessa vie oman aikansa.

Muutamia muitakin asioita listalla. Lopen kunnanhallituksen lista löytyy kokonaisuudessaan netistä: www.loppi.fi. Jos sieltä kysymyksiä mieleen tulee niin minuun voi olla hyvin huomenna yhteydessä iltapäivästä.

 

 

 

Kommentit