Sunnuntai, 12.11.2006

Blogi, sunnuntaina 12.11.2006

Hyvää Isänpäivää kaikille Isille ja Isoisille! Ja tänäänhän isänpäivämatkalla on hyvä poiketa myös äänestämässä seurakuntavaaleissa. Tänään äänestää voi aina noin kello 12:sta ilta kuuteen ja huomenna maanantainakin monessa seurakunnasa kymmenestä kuuteen. Seurakuntavaaleissa usein äänestysprosentit jäävät kovin alhaisiksi, mutta yritetään nyt kaikki ehtiä äänestämään. Tärkeitä asioita seurakunnissakin tulossa käsittelyyn lähivuosina. Haasteemme on siis yhteinen.

Isänpäivää juhlitaan Suomessa jo lähes 60 kertaa. Isänpäivän viettäminen sai alkunsa aikanaan USA:ssa ja vuonna 1949 ruotsalaiset kauppiaat ehdottivat päivää juhlittavaksi kaikissa Pohjoismaissa. Siitä asti kasvavassa määrin Isänpäivää on juhlittu myös Suomessa ja hyvin muistan miten tärkeä päivä se oli lapsena itsellenikin ja sitä se on edelleenkin. Koulussa aina oli tärkeää päästä tekemään isänpäiväkortit, mutta puutöissä usein myös varsinainen itse käsintehty lahja. Työtä tehtiin kovalla tahdilla ja aina meinasi tulla kiire – oli sitten kyseessä lintulauta, löyhykauha tai joku muu Isälle sopiva nikkarointi. Minulle näistä ajoista Liukkosen Sepon opissa jäi niin hyvät muistot, että jatkoin samaa tapaa itse opettajana myöhemmin silloin muuten saman Sepon kolleganakin muutaman vuoden. Olivat hienoja aikoja. Sepolta sain oppia vielä silloinkin paljon taitoja ja juttuja ja sellaista vuosien vahvaa kokemuksen tuomaa näkemystä. Meistä tuli itseasiassa näinä vuosina Sepon kanssa hyvät ystävät – entisestä opettajasta ja oppilaasta. Olen niistä ajoista kiitollinen.

Niin hieman vielä Isänpäivästä. Eilenhän sitten palkittiin ensimmäinen Vuoden Isä kaikkien Vuoden Isien joukosta. Palkinnon sai oululainen psykiatri ja perheterapeutti Hannu Säävälä, joka on perehtynyt lapsiperheiden arkeen työssään terapeuttina ja pedagogina. Onnea Säävälälle, mutta myös kaikille muiden Isille – Vuoden Isille! 🙂

Nyt hieman eilisiä lehtiä mitkä jäivät hieman heikolle luvulle ja sitten kirkon kautta äänestämään.

Erityisen tyytyväisenä otin vastaan tänään aamulla uutisen, missä Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus esitti Yrittäjiä mukaan TUPO-pöytään. Tällä hetkellähän tupopöydässä istuu työnantajista vain vähemmistö Elinkeinoelämän keskusjärjestön edustamana. Yrittäjäjärjestöllähän on nimittäin enemmän yrityksiä jäsenenään kuin Elinkeinoelämän keskusjärjestöllä.

Aiheellisesti Järventaus pitääkn erittäin vakavana demokratiavajeena sitä, että yrittäjäjärjestöllä ei ole roolia sopimusneuvotteluissa. Järventaus totesi mm: ”Haluamme mennä mukaan tupoon muuttaaksemme sitä.” Suomen Yrittäjät haluaisivat lisätä paikallista sopimista niin, että sen tulee olla mahdollista tarvittaessa.

Muistan joskus, että Yrittäjien roolia TUPO-pöydässä on pidätty mahdottomana mm. siksi, että Yrittäjäjärjestöllä ei ole työehtosopimuksia. Järventaus kumoaa tämän kannan toteamalla, ett’ hänen mielestä estettä Yrittäjien osallistumiselle ei ole, koska he edustavat yleissitovaa kenttää.

Itse todellakin toivoisin, että Yrittäjäosapuolen ääni saataisiin kuulumaan ja faktahan on että yrittäjien määrä tulee kasvamaan kokonaisuutena, mutta myös kuntapuolen palveluiden tuottajana. Tällöin yhteisten tavoitteiden asettaminen olisi vähintäänkin tärkeää. Yrittäjäksi ryhtyminen pitäisi saada houkuttelevaksi vaihtoehdoksi ja samalla myös turvallisemmaksi vaihtoehdoksi. Tähän asiaan tulen palaamaan kampanjassamme.

Nyt äänestysmatkaan…

Kello 13.15 ja juuri kotiin äänestysmatkalla. Kirkossa olikin väkeä kivasti ja oli mukava saada viereen oma kultainen kummityttö Venla. Hymyilytti kummisetää, kun veisasimme virsiä niin Venla lauloi täydellä sydämellä. Sanat vieraita ja vielä ei lukeminen onnistu, mutta tunnelma pysyi ja ainakin sanojen loput arvasi loistavasti. Tai oikeastaan hieman osaa tyttö jo lukeakin. Messu -sana tuli mesun jälkeen pian ihan oikein ja hyvin muutama muukin sana löytyi. Hienosti eskarilaiselta! Kohta menee Urpot ja Turpotkin jo hyvin itse iltasaduksi.

Kirkonmenojen jälkeen saimme kirkkokahvit ja kello 11.45 aloitettiin varsinainen äänestys. Meidän ryhmä ja ehdokkaamme oli hyvin edustettuina ja mukava huomata. Toivotaan, että ääniä tulee hyvin ja saamme kirkkovaltuustoon hyvän kasvavan joukon asioita hoitamaan. Jännitetään nyt huomisiltaan.

Nyt Isänpäivälahja matkaan ja vanhemmilleni syömään. Satu kävi aamulla jo vetämässä vauvauinnit ja kohta hänkin yhteiseen ruokapöytään. Illalla ajattelimme aloitella jo uuden kodin sistumista. Se on juttu mistä pidän.

Isänpäivä mennyt lepposissa tunnelmissa. Juuri tulimme takaisin mökille vanhemmiltani Isänpäivälounaalta ja kuudelta sovimme menevämme siivomaan Viertolanrinteelle uutta kotiamme. Sellainen kiva ilta edessä ja mikäs on siivotessa, kun muutto lähestyy.

Kello 21.20 ja juuri takaisin mökille. Kävimme vielä isoisien ja Pekka-enon haudoilla kotimatkalla. Ilta meni siis uudella kodilla siivoustöissä. Makuuhuone alkaa pikkuhiljaa hahmottua ja keittiö sai pöydän sen sellaista. Huomenna työpäivä ja illalla sitten valtuuston kokous. Valtuustossa samoja asioita mitä täälläkin jo käsittelin kunnanhallituskäsittelyn vaiheessa eli veroasiat, kuntaliitosselvitykseen mukaan lähteminen ja koiraverosta kunnanhallitus nyt esittää että siitä olisi aika luopua. Perusturvan lisämääräraha hakemus tulee varmasti myös aiheuttamaan keskustelua.

Lisäksi valtuuston kokouksen jälkeen pidämme perinteisen valtuuston kyselytunnin. Etukäteen tehtyjä kysymyksiä on muutamia ja erityisesti odotan vastausta oman valtuustoryhmämme tekemään kysymykseen koskien Lopen eri vanhusten hoivayksiköiden hoivasuhteista ja terveyskeskuksemme lääkäritilanteesta. Ryhmämme on näistä asioista erityisen huolissaan ja toivomme että nämä vastaukset ja lisäkysymyksemme antavat aineksia asioiden eteenpäin viemiseksi. Mielenkiinnolla siis odotan kokouksia.

Kommentit