Maanantai, 13.11.2006

Blogi, maanantaina 13.11.2006

Seurakuntavaalit jatkuvat tänään osassa seurakuntia vielä toisen päivän. Tänään siis ehtii vielä monessa paikassa äänestämään. Minä hoidin tuon velvollisuuden jo eilen, mutta jos Sinä et vielä ehtinyt niin tänään monessa paikassa vaalipaikat ovat auki vielä aamusta iltaan. Lopelle 10-18. Sitten näemme illan mittaan miten vaalit edenneet.

Tänään aamusta menen kaventamaan muutaman hyllyn uudelle kodillemme vaatehuoneeseen ja sitten päivällä toimistolle töihin. Iltapäivällä olen sopinut kello 15.00 jälkeenpari tapaamista kunta-asioista ja kello 16.30 aloitamme valtuustoillan omalla ryhmäkokouksella. Kello 18.00 varsinainen valtuusto ja sen jälkeen eilen kertomani kaikille avoin valtuuston kyselytunti.

Vaalit puhuttavat päivä päivältä enemmän. Minullekin aika tyypillinen keskustelun avaus on alkaa puhua kampanjastamme tai jotain muuta politiikasta. Osa sitten toteaakin… ”Niin anteeksi, että nyt täällä tätä aloin puhua”. Ei siinä ole mitään anteeksi pyydeltävää. Erittäin mielelläni asioista puhun ja ennen kaikkea kuuntelen. Tuo kuuntelemisen taito tahtoo tämän päivän politiikassa niin kovin helpolla unohtua ja itse olen yrittänyt sitä korostaa. Haluani kuulla mielpiteitä ja ideoita – ruiskukkia ja risujakin otan vastaan 🙂 Eli jatkossakin – tulkaa rohkeasti puhumaan – neuvomaan ja kyselemään.

Keskusta-oikeisto hallitusyhteistyö saa kannatusta myös keskustan piirissä. Pääministeri Matti Vanhasen erityisavustajana toimiva – puolueensa puoluesihteeriksikin pyrkinyt Mikko Alkio mielii hallitusyhteistyöhön Kokoomuksen kanssa. Lueskelin tuossa perjantain Kauppalehteä kun käteeni sain ja siinä jutussa Alkio totesi olevansa erityisen tyytyväinen siitä, että suurin osa kokoomusvaikuttajista arvioi keskustan mieluisimmaksi hallituskumppanikseen. Alkio totesi: ”Tiesin, että tuon suuntaista ajattelua on ollut ilmassa, mutta olin yllättynyt, että keskustaoikeisto -yhteistyön suosio on näin korkea.”

….

Aamulla menin alkuperäisistä suunnitelmista poiketen suoraan uudelle kodille. Laitoin tänään kaverini kanssa vaatehuoneen komerot paikalleen ja kun avuksi kaverin sain niin päätettiin hoitaa homma heti alta pois. Illalla kodin pitäisi saada vedet ja sitten enää muutama sähkötyö ja kaikki valmista. Ne ammattimiesten hommia eli annetaan heidän hoitaa ne.

Tämän päivän Helsingin Sanomat käsittelivät Hämeen vaalipiirin kansanedustajaehdokastilannetta. Lehdessä vielä arvuuteltiin Risto Aution mukaan lähtöä Keskustan listalle. Kuulin asian jo reilu viikko sitten ja nyt olenkin ihmetellyt miksi asiaa ei virallisesti ole uutisoitu lainikaan? Onkohan mutkia matkassa?

Hesarin uutisessa veikkailtiin, että vihreiden Kirsi Ojansuu ja toinen demarinaisista olisi putoajan paikalla maalisvaaleissa. Meille lehti lupaili lisäpaikkaa ja vahvaksi nimeksi istuvien rinnalle nostettiin Hämeenlinnan Sari Rautio. Hän olisikin mainio nainen läpimenijäksi osaava, taitava ja fiksu. Niin mitä lehti sanoi minusta? No ei mitään. Täytyy siis yllättää 🙂

Tänään sain työasiat hyvin tehtyä. Vielä yksi teidote moottoriurheilun saralta lehdistölle jakoon ja sitten pukua päälle ja illan kokouskierteeseen. Ennen ryhmäkokoustamme lupasin vielä tavata hyvän ystäväni koskien muutamaa tulossa olevaa tapahtumaa. Eli nyt nopeasti iltapäivälehdet ja sitten menoksi. Tervetuloa muuten seuraamaan valtuuston kokousta ja kyselytuntiakin.

Kello 20.43 ja juuri kotiin valtuustosta. Juuri puuvajasta pellettiä hakiessamme sain mieluisan puhelinsoiton. Nylundin Riitta soitti ja kertoi, että voitimme Lopen srk-vaalit. Pyhälammin Eeva oli ääniharava 54 äänellä ja saimme kaksi lisäpaikkaa. Läpi menivät Heikkilän Ritva, Auvisen Minna, Kerovuoren Pekka, Wikholmin Miikka, Tuomenojan Elina, Sillanpään Jaana, Hellstenin Jaana. Varalle nousivat Miettisen Ritva, Shipleyn Tove ja Maunulan Katja.

Erityisen iloinen olen Wikholmin Miikkan läpimenosta. Nuori armeijassa oleva edelleen kai voi puhua seurakuntanuoresta saatiin läpi. Todella lämmitti mieltä. Miikkasta olen saanut niin paljon hyvää palautetta ja kehuja, että saimme hänet mukaan. Nuortenkin mielipiteitä saadaan näin kuuluviin. Hienoa. Hymyilen edelleen.

Todella upea ryhmä saatiin kaiken kaikkiaan läpi, vaikka hyviä ehdokkaita jäi jälleen ulkopuolelle. Sellainen on pelin henki. Lämpimät onnittelut kaikille läpimenneille ja mukana vaaleissa olleille. Tästä on taas hyvä jatkaa eteenpäin.

Juuri soitteli myös meidän ääntenlaskennassa mukana olleet ja kertoivat, että äänestyprosentti olisi Lopella 15,49%. Hieman jäimme viime kertaisesta äänestysprosentin suhteen. Se on harmi.

….

No sitten valtuustoon. Ryhmäkokouksessa kävimme läpi ensin valtuustonlistan asiat ja myös kyselyntunnin juttuja. Samalla sivusimme jo hieman tuleviakin ensi vuoden asioita mm. henkilövaihdosten osalta. Valtuustossa asiat etenivät hyvässä hengessä. Hyviä – mietittyjä ja perusteltuja puheenvuoroja usealta eri valtuutetulta. Huomasi, että asiat ovat puhuttaneet paljon. Veroprosentti nousee nyt sitten 0,5 prosentilla. Muuta vaihtoehtoa ei ollut ja kyllä vasemmistopuolelta hieman henki muutamilta valtuutetuilta tahtoa jopa korkeampaankin korotukseen. Ehdotuksia ei kuitenkaan tullut.

Meidän ryhmä teki valtuutettu Antti Rusin johdolla kaksi ryhmäaloitetta. Haluamme korjattavan hieman omaishoitajien tilannetta tai oikeastaan ne palautettavan entiselleen ja toisessa aloitteessa esitämme hankinta-alan asiantuntijan palkkaamisen harkitsemista kuntaamme. Antti Rusin pitämässä aloitepuheenvuorossa korotamme mm. sitä, että ”Suurin kunnassa rahaa käyttävä toimiala on hankintatoimi.” ”Kuntaan ostetaan alustavan talousarvioesityksen mukaan tavaroita ja palveluja vuonna 2007 lähes 22 meur. Tästä noin puolet ostetaan kuntayhtymiltä, mutta jäljelle jää vieläkin n. 11 meur ostettavaa joten jokainen hankinnoissa säästetty prosentti pienentää kunnan menoja 110 000 eur. Hankintojen hoitaminen oman toimen ohella ei voi olla yhtä tehokasta kuin päätoimisesti hoidettuna ja näin voidaan olettaa, että keskittämällä hankinnat ammattilaiselle säästetään sekä henkilötyövuosia työpanosta, että merkittävästi selvää rahaa.” Mielestäni hyvä aloite. Siitä kiitokset Antille ja uskon, että asia herättää kiinnostusta kunnassa.

Samalla kuntamme päätti myös lähteä mukaan kuntaliitosselvitykseen Hyvinkään, Riihimäen ja Hausjärven kanssa. Meidän valtuutetuista Topenolla eli haja-asutusalueella asuva Kari Maunula teki hyvän ponsiesityksen. Maunula toivoi, että kuntaliitosta tehtäessä otetaan erityisesti huomioon talousalueen kaksi maaseutukuntaa ja niiden tarpeet ja tulevaisuus. Selvityksessä tulisi tuoda esille mm. se mitkä palvelut turvattaisiin maaseutupitäjissä mahdollisen suurkunnan aikana ja millainen rooli esimerkiksi taajamien ja yritysalueiden suhteen maaseutukunnilla uudessa suurkunnassa olisi. Uusi kuntahan oli noin 90 000 asukkaan kunta ja aiheellisesti täällä maaseutukunnassa olemme huolissamme mm. lasten- ja vanhustenhoito kysymyksistä, koulukysymyksistä, kirjastosta ja alueemme kehittymisestä. Itse lupaan näitä asioita pitää esillä, kun ensi vuonna asia etenee. Toisessa ponsiesityksessä keskustan valtuustoryhmä halusi jo nyt mukaan toiveen neuvoa-antavan kuntalaisäänestyksen järjestämisestä, jos selvitys vie kohti suurkuntaa. No edetään nyt maltilla ja tutkitaan ja tarkastellaan tilannetta. Hyvä henki tässäkin asiassa tärkeintä ja luottamus ja avoimuus.

Muistetaan kuunnella siis toisiamme!

Kyselytunnilla saimme vastaukset mm. hoivasuhteesta vanhustenhoidon Lopen ja Lopella toimivien terveyskeskus kuntayhtymän yksiköiden osalta. Tilanne näyttää karkeasti olevanj kohtuullinen, mutta yksittäiset hetket ilta- ja yövuoroissa huolettavat. Panostusta tarvitaan. Toisessa kysymyksessä valtuustoryhmämme kysyi Lopen terveyskeskuksen lääkäritilanteesta. Ryhmämme on aidosti ja todella huolestunut nykytilanteesta. Meitä ihmetyttää se, että miksi terkkarin kuntayhtymä ei asiaa kuntoon laita?? Nytkin vastauksessa luvattiin ”tehdä paras”. Valitettavasti se ei riitä, jos lääkäriä ei ole. Tällä hetkellä Lopen terveysasemalla on neljästä lääkäristä kolme ulkomaalaisia, joilla on kielen kanssa suuria vaikeuksia. Ymmärrän hyvin vanhusten ja muidenkin huolen siitä, että sairastapauksessa ei tule oikein ymmärretyksi. Toisaalta ymmärrän näitä lääkäreitäkin hyvin. En epäile heidän ammattitaitoaan tippakaan, mutta kieliongelma huolestuttaa. Minusta tilanne on yksinkertaisesti tällainen. Olemme mukana terveyskeskuksen kuntayhtymässä ostaaksemme kuntayhtymältä perusterveydenhoidon palvelut. Nämä palvelut on kuntayhtymän tehtävä turvata – tavalla tai toisella. Odotamme siis toimenpiteitä tilanteen tasa-arvoistamiseksi. Itse lupaan seurata tilannetta suurennuslasilla ja kuuntelen tässäkin kysymyksessä mielelläni käyttäjien mietteitä. Emme siis saa tyytyä toteamuksiin: ”Teemme parhaamme!”

Nyt vielä hieman tv:tä ja sitten nukkumaan. Huomenna aamulla toimistolle töihin ja sitten puolilta päivin Hämeenlinnaan Talous-seminaariin kuuntelemaan mm. pääjohtaja Erkki Liikasta. Tapaan samalla myös Iiron. Huomenna illalla sitten Lopen kokoomuksen syyskokous ja sen jälkeen Riihimäen valtuuston puheenjohtajan Kai Heimosen alustus keskustelulle Kunta- ja palvelurakennehankkeesta ja tuosta kuntaliitosselvityksestä. Heimosen osuus alkaa kello 19.30 ja silloinkin voi vielä mukaan tulla ja tilaisuus avoin yli puoluerajojen ja kuntarajojen 🙂

Kommentit