Sunnuntai, 11.04.2010

Blogi, sunnuntaina 11.04.2010

Eilisen dramattinen onnettomuus Länsi-Venäjällä pysäytti jälleen. Lentokoneen maahansyöksyssä sai surmansa Puolan presidentti ja suuri joukko maan poliittistajohtoa. Tapahtuma pysäytti myös koko Puolan ja toivotaan, että maa toipuu tapauksesta vakaasti eteenpäin. Tällaiset onnettomuudet laittavat aina miettimään tämän elämän yllätyksellisyyttä. Arvaamattomuutta.

Tänään me suuntaamme Leppäniemen kartanoon. Siellä avataan ainutlaatuinen erikoisliike Kartanoputiikki Punainen Tupa. Vanha 1900-luvun alun työväenasuintalo saa näin uuden tehtävän ja uskon, että paikka nousee yhdeksi suosikki kohteeksi Lopella. Minulla kunnia avata paikka virallisesti tänään kello 12.00. Palaan paikkaan ja päivään tänään kuvin ja sanoin vielä illalla, mutta tässä jo nyt paikan nettisivut: Kartanoputiikki Punainen Tupa. Mutta nyt aamun Hämeen Sanomien ja Helsingin Sanomien pariin ja sitten matkaan.

….

Leppäniemen kartanon miljööseen kokoontui tänään yli 200 vierasta juhlistamaan uuden designkaupan Kartanoputiikki Punaisen Tuvan avajaisia. Matti Vaskelaisen suunnittelema putiikki on rakennettu yli 100 vuotta vanhaan työväen asuintaloon pieteetillä ja täytyy todella todeta, että kaikki oli viimeisen päälle. Jukka Rintalan upea oma kartanoshoppi ja omina kammareinaan mm. Joseph Ribkoff, Swiss Lady, Kinderit, House of Elliott, Rosafox, La Alpaca, Cashmere ja Kello ja Fonnesberg. Vierasryhmiä mm. Lopen matkailun ja erityisesti Marskin Majan yhteistyönä on jo varattu useita ja kuulemma luvassa monenlaisia ohjelmallisiakin iltoja kesän tullen. Tänäänkin päivä täynnä toinen toistaan upeampia juttuja mm. Jukka Rintalan livesuunnitteluhetket yhdessä Helena Paavolan musiikin kanssa sekä kartanon henkeen sopivasta musiikista vastanneiden Play Girls -johdolla. Leena Sarvenin juontavat muotinäytökset olivat korkeaan Rintalan tasoa ja mallit kauas lähes voisi sanoa metsän keskelle oli tuotu Helsingin parhaista mallijoukoista. Niin ja tarjoilut luonnollisesti Marskin Majan Majan Herrojen käsialaa ja se kruunasikin päivän. Mutta suurimmat kiitokset tästä kuuluu talonväelle Virpi ja Yrjö Kassarille ja kiitoksen voi jo varmasti sanoa koko kuntammekin puolesta. Paikasta tulee varmasti yksi matkailukesän hittikohteista. Mediaakin eilen Helsingistä lähes 20 eri lehteä paikalla ja monta suurempaa juttua jo sovittuna kevääseen ja kesään muotialan ykköslehtiin. Paikasta siis puhutaan. Mukavaa posiitiivista kuhinaa siis Loppemme sydämessä. Hyvä niin.

Mutta nyt kello jo 18.23 ja juuri kotiin. Ilta kun on vapaa niin otan suunnaksi Pekkalan mökin. Ajattelin kaivon tyhjentää ja laittaa kevät tuuletukseen ja jos hieman pihojakin jo katselisi kohti kevättä.

….

Mielenkiinnolla tänään seurailin uutisia Keskustan puheenjohtajakiertueen ensimmäisestä erästä. Näyttää siltä, että vastuullisuus tuossa nelikossa löytyy sen nuorimmista ehdokkaista eli Mari Kiviniemestä ja Timo Kaunistosta. Oli surullista kuunneltavaa miten kaksi hallituksen keskeistä ministeriä Pekkarinen ja Väyrynen venkoilivat irti hallituksen päätöksistä joita ovat itse olleet tukemassa ja tekemässä. Erikoista. Todellakin. Kiviniemelle siis ensimmäisen erän pisteet rehellisyydestä. Hän tentissä näytti Pekkariselle ja Väyryselle jopa ovea ulos hallituksesta jos ei sovittujen päätösten takana olla. Erittäin rohkeaa ja vastuullista toimintaa Kiviniemeltä. Samaa ei voi tälläkään kertaa sanoa pekkaroijasta ja Väyrysestä.

Mielenkiintoinen oli myös nelikon käymä keskustelu 2011 eduskuntavaalien jälkeisestä hallituspohjasta. Puheenjohtajaehdokkaat joutuivat kommentoimaan mm. kuvitteellista vaalitulosta, jossa demarit saisi vaaleissa 52 paikkaa, kokoomus 51 paikkaa, keskusta 48 paikkaa. Eduskunnassa olisi siis erittäin vahva ei-sosialistinen enemmistö. Kysymys kuului tulisiko silloin pääministeri suurimmasta puolueesta. Pekkarinen ja Väyrynen totesivat, että vain neuvottelujen ensimmäinen vetäjä tulisi isoimmasta puolueesta ja myös Kiviniemi totesi hallitusohjelmaneuvottelujen ratkaisevan. Eli keskustan nelikosta kaikki muut Kaunistoa lukuunottamatta irtaantuivat totutusta pääministerivaaliajattelusta. Mielenkiintoinen asetelma. En tosin itse sitä laittaisi lainkaan pahaksi vaikka nykyinen hallituspohja tuossa tilanteessa jatkaisikin. Mutta se toki tarkoittaisi vastuullista toimintaa ja mm. yhteistä näkemystä veropolitiikasta. Esimerkiksi työnverotuksen korotus into joka nyt keskustassa nostaa päätään kummastuttaa kyllä aikalailla. Mutta sen sijaan olen ollut erittäin tyytyväinen varsinkin uuden nuoremman polven tapaan toimia ja tehdä yhteistyötä eduskunnassa. Sitä minä arvostan.

Toisaalta SDP:n leiristä ei ole tullut miesmuistiin mitään uutta poliittista avausta. Kuka muistaa koska viimeksi? Maahanmuuttopolitiikassa Urpilainen lainasi perussuomalaisten vaaliohjelman ”Maassa maan tavalla”-henkeä ja eilisessä Hesarissa hän esitti uudistuksia yliopistojen valintajärjestelmään. Sekin tosin lainattua. Opetusministeri esitti juuri hetki sitten uudistuksia korkeakoulujen valintajärjestelmiin niin, että lukion merkitystä korostettaisiin nykyistä enemmän perinteisten pääsykokeiden rinnalla ja valinta voisi tapahtua laajempiin kokonaisuuksiin nykyisten tiukkojen hakupolkujen sijaan. Mutta jos vaikka kohta tulisi jo jotain uutta ja omaakin. Että täyttyisi edes kerran tuo tuttu häiden ohje alunkin osalta eli ”jotain uuttakin”. Tähän astihan Urpilaisen esitykset ovat noudatelleet vain lopun kaavaa eli ”jotain vanhaa ja jotain lainattua”.

Mutta nyt vielä illaksi huomisen kunnanvaltuuston asioiden pariin. Edessä erittäin mielenkiintoinen ja iso kokous ja sitä ennen vielä pitkä päivä. Aamusta isompi lehtihaastattelu ja kuvaukset sitä varten, sitten peruspalveluministeri Paula Risikon kanssa Kokoomus Kuuntelee -tilaisuus Hämeenlinnassa ja illaksi sitten takaisin Lopelle ja valtuustoa johtamaan.

Kommentit