Maanantai, 12.04.2010

Blogi, maanantaina 12.04.2010

Heti alkuun päivän mainos: Eli tänään iltapäivällä kello 14-15 olen peruspalveluministeri Paula Risikon kanssa Kokoomus Kuuntelee -kiertueella Hämeenlinnan Reskalla. Paikalla myös paikallisia kokoomustekijöitä. Tervetuloa mukaan!

Mutta sitä ennen jo monenlaista ohjelmaa. Kotikuntamme Lopen asiat työllistävät nyt heti aamusta ja myös sitten illasta valtuuston kokouksen merkeissä. Tänään valtuustomme ottaa mm. kantaa siihen miten Lopen sosiaali- ja terveyspuolen palvelut hoidetaan jatkossa. Yritämmekö hoitaa kaiken itse vai yhdistämmekö Sote-asioissa voimia seutukunnallamme. Oma kantani selkeä ja varma. Itse en millään pysty uskomaan, että 8000 asukkaan kunta voisi kaikesta yksin selvitä ja siksi minä kannatan yhteistyötä. Mutta muitakin isoja asioita valtuustossa tänään esillä ja tuo esityslista löytyy myös netistä www.loppi.fi-sivuilta ja mielelläni kysymyksiin vastailen ja myös ajatuksia ja palautetta otan vastaan. Muut valtuutetut yhteystietoineen löytyy täältä Lopen luottamushenkilöt.

Mutta aikamoinen kohu on nousemassa nyt SDP:n Kimmo Kiljusen ulkomaanmatkoista. Viikonloppu Uuden Suomen -verkkolehti kertoi ihmeellisistä matkakoukeroista ja nyt samaa kirjoittaa kaikki muutkin lehdet. Surullisinta tässä on tuo toteamus, että “Näinhän on tehty 14 vuotta!” eli maan tavasta on kysymys. Kohu itseasiassa syntyi jo Suomen Kuvalehden jutusta, jossa eduskunnan pääsihteeri ihmetteli tilannetta toteamalla, että ”tällainen sivuluisu” viralliselta virkamatkalta on vähintäänkin outoa. Uutisten mukaan kyseiset matkustusvarat on myönnetty nimenomaan IPU-kokousta varten ja ainakaan eduskunnan hallinnon mukaan niitä ei voi käyttää muuhun matkailuun. Ja päivän Iltalehden mukaan lisälaskua on tullut jo ainakin tuhat euroa. Ja vielä erikoisemmaksi tilanteen teki se, että kyseisen kansanedustajan vapautus eduskuntatyöstä eli työmatka päättyi muiden suomalaisedustajien tavoin jo lauantaina eli 3. huhtikuuta ja matka jatkui kuitenkin vielä nyt viikonloppunakin. Asian selvittely oli alkanut eduskunnassa jo viime viikolla ja toivotaan, että tämäkin sotku nyt selvitetään huolella ja pikaisesti ja tarkennetaan pelisäännöt kuntoon. Se on ainakin minusta päivän selvää, että työmatkat päättää aina vain ja ainoastaan työantaja eikä näin siis jokainen kansanedustaja itse.

Mutta nyt töiden pariin. Tänään siis makuntapäivä mikä menee lehtihaastattelussa ja kuvauksissa, sitten Hämeenlinnan Kokoomus Kuuntelee -tilaisuudessa ja ilta vielä Lopen kunnanvaltuustoa johtaen.

…..

Tänään aamulla lehtikuvaus ja haastattelu siis Lopella. Aihe jätettäköön vielä salaisuudeksi ja lehtikin. Palataan siihen kun lehti julki. Mutta sitten Hämeenlinnaan ja siellä kevään ensimmäinen Politiikan Tuuletustunti. Paikalla myös peruspalveluministerimme Paula Risikko ja upeassa auringonpaisteessa myös hienosti väkeä. Hyvää tuuletusta monesta ajankohtaisesta aiheesta mm. hätäkeskusuudistuksesta, kuntien kouluasioista ja myös ydinvoimastakin. Itse olen hämmentyneenä seurannut tuota hätäkeskuspäätöksentekoa. Perustelut joilla hallitus teki ratkaisun alueiden karsimisesta tulevaan ei ole oikein vakuuttanut ja tätä kautta ei myöskään aluejako eikä varsinkaan valitut toimipaikat. On erikoista, että juuri 2000-luvun alussa Hämeenlinnaan rakennettiin ajanmukaiset tilat hätäkeskusta varten ja nyt sitten ne jätettäisiin tyhjilleen vuokran kuitenkin juostessa vuosia vielä sen jälkeen. Toivotaan, että siirtymäaikoja voitaisiin vielä pidentään ja pohtia myös sitä millaisilla alueilla hätäkeskukset tulevaisuudessa toimivat. En tiedä ollenkaan onko nyt päätetty aluejako se oikea ja sitä tänäänkin kritisoitiin erittäin hyvin perusteluin.

Myös Hämeenlinnan OKL -kysymys käy kuumana. Sain tänään tiedon, että Tampereen Yliopiston suunnitelmia perustellaan mm. sillä, ”toiminnan keskittämisestä olisi laadullista hyötyä. Opiskelijat pääsisivät osaksi yliopistoyhteisöä ja voisivat valita sivuaineita nykyistä laajemmin. Opettajat ja tutkijat taas pääsisivät monitieteiseen tutkimusyhteisöön.” Mutta samaisessa rehtorin tiedotteessa on todettu, että ”taloudellisia syitä asian taustalla ei ole” ja että ”ajatus siirrosta ei ole lähtenyt liikkeellle OKL:n tai siellä toimivien taholta, vaan rehtoriston toimesta tehtäessä yliopiston strategiaa ja neuvoteltaessa OPM:n kanssa yliopistojen profiileista ja painoaloista. Päätöksiä koulutuksen siirtämisestä Tampereelle ei tehdä Hämeenlinnan yksikössä, vaan asian ratkaisee Tampereen yliopiston johto”.

Eli asia on nyt yksin tamperelaisten käsissä. Itse toivon todella, että tuossa yliopiston johdossa olisi nyt näkemystä, osaamista ja kauas katseisuutta. Selvitys Hämeenlinnan OKL:stä puhuu aivan muuta kuin rehtorin perustelut.

Paikkaa opiskelijat kiittelevät ennen muuta sen maantieteellisesti erinomaisesta sijainnista, monipuolisista sivuaineopinnoista ja lyhyistä valmistumisajoista. Toivotaan, että Tampereella katsotaan mm. sitä miten tehokkaasti Hämeenlinnan OKL kouluttaa maamme parhaita opettajia. Ennen nyt tehtyä uudistusta Hämeenlinnan maisteriksivalmistusaika oli ka 4,5 vuotta, Jyväskylässä 5,5 vuotta, Turussa 5 vuotta, Helsingissä 6 vuotta ja Tampereella 5 vuotta. Voi vain kysyä mitä järkeä on tuhota paikka joka täyttää kaikki koulutuspoliittiset tavoitteemme mm. valmistumisaikojen lyhentämisestä, laadukkaista opiskelumahdollisuuksista jne. Ja kun rehtorinkaan mukaan kyse ei ole rahasta.

Asian parissa jatkamme tällä viikolla vielä työtä ja tarkoitus keskustella myös opetusministerin kanssa asiasta, vaikka tiedänkin, että päätöksen tekee vain yksin Tampereen Yliopiston hallitus. Ei voi olla niin, että yksi ylipisto voi toimia vastoin kaikkia koulutuspolitiikan keskeisiä tavoitteita. Siksi aiheesta on keskusteltava vielä myös ministerin kanssa.

Mutta sitten ilta Lopella. Ensin valtuustoryhmän pitkä kokous ja sen perään itse valtuusto. Lopella kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti THL:n esityksen sosiaali- ja terveystoimien yhdistämiseksi seutukunnallamme. Olin erittäin tyytyväinen, että meiltä näin vahva ja yksituumainen esitys eteenpäin. Nyt alkaa valtaisan iso työ ja siinä punnitaan alueemme tahto menestyä tulevaisuudessa. Itse uskon siihen. Muutenkin valtuusto hyvin yksimielinen esityksissä ja se kertoo hyvää kuntamme nykytilanteesta. Valtuustoaloitteissa ryhmämme esitti valtuutettu Karoliina Saaren johdolla, että Lopen kunta käynnistää parikymmentä vuotta vanhojen kyläkaavojen uudistamisen. Meidän ryhmässä vahva tahto turvata kylien elinvoimaisuus jatkossakin ja se vaatii sitä, että kylissä riittää asukkaita ja se taasen vaatii lisää hyviä tontteja myyntiin. Katsotaan jos asuntoministeri Jan Vapaavuoren johdolla tehty kyläkaavoitusuudistus voisi elävöittää jatkossa meidänkin kyliä ja esimerkiksi Joentaan kylän näkisin mielelläni kasvavan nauhana kohti Launosta ja siitä Kormun kautta Riihimäelle. Tällainen nauhamainen yhdyskuntarakenne olisi ainoa tapa saada aikaan kuntaamme toimivampaa julkista liikennettä ja hyvät kuntapalvelut muutenkin. Toivotaan, että kyläkaavaesityksemme etenee nyt määrätietoisesti eteenpäin. Pian pitäisi saada valmiiksi myös Kormu-Launonen-osayleiskaavoitus ja se jo tuo merkittävästi lisää tontteja tälle itäiselle alueellemme moottoritien ja Riihimäen rautatien läheisyyteen. Katsotaan jos asian saisimme eteenpäin jo tässä kevään ja kesän aikana.

Mutta nyt siis jo kotona ja kello hieman vaille puoli yhdeksän. Uutiset ja lehtiä ja nukkumaan. Huomenna eduskuntatyö jatkuu.

Kommentit