Sunnuntai, 10.10.2010

Blogi, sunnuntaina 10.10.2010

Paljon tuntoja puolesta ja vastaan herättänyt uusi ampuma-aselaki on edennyt nyt eduskunnassa. Hallintovaliokunta on käsitellyt esitystä ja tehnyt siihen joitakin korjauksia. Hyvä niin. Seurojen pakkojäsenyydestä luovutaan ja jatkossa siis ampuma-asekouluttajan antama todistus aktiivisesta harrastuksesta riittää. Suunniteltua kahden vuoden jäsenyyttä ampumaseuraan ei siis vaadita. Myös hyvinkin kyseenalaisista kotitarkastuksista jopa ilman syytä luovutaan. Uutena lakiin tulee lääkäreille määrättävä velvoite ilmoittaa poliisille, jos aseluvan omistaja tai hakija on sopimaton pitämään asetta. Mallia tähän on otettu nykyisestä varsin hyvin toimivasta lääkärien ilmoitusvelvollisuudesta liittyen ajokortteihin. Ajokorttien suhteenhan lääkärin on jo pitkään pitänyt ilmoittaa poliisille, jos hän havaitsee, että potilas ei ole enää kyvykäs ajamaan autoa. Uskon siis itse tämän toimivan myös aseiden suhteen.

Surullisten ja traagisten koulusurmatapausten jälkeen liikkeelle lähtenyt uudistustyö on näin etenemsässä. Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien jälkeen maassamme vaadittiin laajasti jopa käsiaseiden täydellistä kieltämistä. Siihen ei nyt mennä, mutta aseiden saatavuutta tiukennetaan. Luvan pistoolin tai revolverin pitämiseen voi tulevaisuudessa saada vasta 20 vuoden iässä. Nyt ikäraja on 18 vuotta. Tällä hetkellä maassamme on noin 250 000 käsiasetta. Puoliautomaattipistooleja on 200 000. Ampumaurheiluliiton arvion mukaan heidän jäsenillään puoliautomaattisia käsiaseita on runsaat 50 000.

Ampuma-aselaki siis etenee nyt näin. Toivon vielä teiltä palautetta lain viimeisiin muutoksiin. Tiedän, että teissä blogini aktiivilukijoissa on useita metsästäjiä ja kilpa-ampujia ja myös mielelläni vielä kuulen teiltä kommentit lain nykymuotoilusta. Laittakaapa palautetta timo.heinonen (a) eduskunta.fi.

Hallintovaliokunta toteaa mietinnössään: ”Hallintovaliokunta korostaa, ettei säädettävällä lailla ole tarkoitus perusteettomasti tai epäasiallisella tavalla puuttua tai rajoittaa esimerkiksi Suomessa laajalti harjoitettua metsästystä tai ampumaurheilua ja -harrastusta.”

Eihän näin nyt käy?

Tässä tuo hallintovaliokunnan mietintö kokonaisuudessaan: http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/havm_16_2010_p.shtml

….

Myös luonnonsuojelulaki etenee eduskunnassa. Muutamia korjauksia sekin vaatiin edelleen. Eli myös siihen liittyen otan mielelläni arjenkäyttäjien mielipiteitä vastaan.

Laki on meillä ympäristövaliokunnassa edelleen käsittelyssä. Itse koen erittäin tärkeäksi, että alueiden laajentuessa ja uusien alueiden syntyessä voimme lainsäädännössä turvata myös ihmisten ja luonnon yhteiselon. Tämä minusta tarkoittaa mm. sitä, että liikenneturvallisuuden vuoksi pääkaupunkiseudun yhtenäisemmillä metsäalueilla on voitava tehokkaasti rajoittaa hirvieläinkantoja luonnonsuojelualueillakin esimerkiksi Sipoonkorvessa ja Nuuksiossa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tapahtuu jo nyt nykyiselläänkin vuosittain noin 300 hirvieläinonnettomuutta ja niistä valtaosa nimenomaan luonnonsuojelualueiden vaikutuspiirissä olevilla teillä. Näiltä osin laki vaatii vielä korjauksia ja tarkennuksia.

….

Tänään sunnuntaina Hämeenlinnaan. Päivä siellä hieman tulevaisuutta pohtien. Katsotaan ja palataan.

….

Hei valtavasti kiitoksia päivän palauteannista. Hyviä ajatuksia ja mielipiteitä kumpaankin esille nostamaani ajankohtaiseen aiheeseen ja muutama puhelinsoittokin. Jatkamme siis työtä aiheen parissa ja toivottavasti saamme ensi viikolla vielä näihin jotain uutta aikaiseksi. Päivä kuitenkin tänään Hämeenlinnassa. Aamusta ensin tulevan vaalikampanjamme pariin ja hieman sitä iltapäivästäkin. Monta asiaa eteenpäin. Sitten iltapäivällä vielä samoja teemoja ja aiheita Riihimäellä ja nyt ilta ystävien kanssa. Huomenna sitten Hyvinkää-Riihimäen talousaluetoimikunnan kokouksessa ja itseasiassa sitä ennen jo Hämeenlinnaankin. Hämeen Kokoomuksen asiat silloin agendalla. Mutta nyt iltaan ja pyhään.

 

 

 

 

 

Kommentit