Maanantai, 11.10.2010

Blogi, maanantaina 11.10.2010

Viikon yksi mielenkiintoinen keskustelunaihe tulee olemaan perusopetuksen tuntijaon ja tavoitteiden uudistaminen. Olemme kokoomuksessa lähteneet siitä, että peruskouluihin tarvitaan lisää liikuntatunteja sekä lisää tunteja taito- ja taideaineisiin. Tämä myös kirjattiin hallitusohjelmaan keväällä 2007 ja tavoitteena nimenomaan parantaa ja puuttua siihen, että kouluissa ei viihdytä. Vaikka Pisa-tutkimukset antavat erinomaisia oppismistuloksia niin samaan aikaan pahointi ja viihtyvyys kouluissa on laskenut. Yhtälö on ollut ja on edelleen kestämätön.

Viime viikolla kepun varapuheenjohtajat yhtäkkiä totesivatkin, että peruskoulussamme ei ole uudistamistarvetta. Ei siis tarvetta koululiikunnan lisäämiselle eikä myöskään taito- ja taideaineiden lisäämiselle. Veto oli toivottavasti vain puhtaasti vaalitaktinen ja pelinpolitiikkaa. Näin uskonkin olevan. Uudistusta pohtineen työryhmän esitys on saanut nimittäin pieniltä osin aikaan äänekästäkin kritiikkiä ja minustakin osittain aivan aiheesta. Mutta syytä olisi nytkin muistaa, että esitys on vain ja ainoastaan laaja-alaisen työryhmän esitys jossa mukana oli kuntakenttä, opettajat ja myös kaikki suuret puolueet keskustan johdolla. Sinänsä työryhmänkin esitys oli jo kompromissi, jonka mukana ollut SDP:nkin hyväksyi muutamia pieniä tarkennuksia lukuunottamatta. Näitä tarkennuksia työryhmä esitykseen paraikaa tehdään noin 200 lausunnon pohjalta ja itse olen vakuuttunut, että uudistuksesta saadaan erinomainen ja se vie kouluamme oikeaan suuntaan 2020-luvulle.

Keskustan vaalitaktiikasta on siis nokittelussa vain kyse. Kun omien ministereiden asiat ovat pahasti solmussa mm. Lehtomäen kohdalla osakeomistusten ja jääviyksen valossa sekä pahasti epäonnistuneen haja-asutusalueen jätevesiasetuksen kanssa niin jotain nokiteltavaa oli löydettävä muualtakin. On vain todella surullista, että tämä pelinpolitiikka tehdään nyt lasten ehdoilla ja ummistetaan silmät epäkohdilta mitä tämän päivän peruskoulussa on. Vuonna 2003 taito- ja taideaineet ajettiin alas ja koululiikuntaa vähennettiin ja sen tulokset on nyt kaikkien hyvin tiedossa – myös keskustalaisten.

Itse siis kannatan ehdottomasti edelleen peruskoulun tuntijaon ja tavoitteiden korjaamista ja päivittämistä 2020-luvulle. Itse haluan peruskouluihimme lisää käsillä tekemistä ja tekemistä yleensäkin ja se vaatii lisäpanostuksia taito- ja taideaineisiin ja koululiikuntaan. Haluan myös lisää valinnaisuutta mm. kieltenopiskeluun ja sellaisen koulun jossa kaikilla on mahdollisuus oppia joka päivä jotain uutta. Emme saa sulkea silmiä tukipetusta ja erityistä tukea tarvitsevilta lapsilta ja nuorilta, mutta emme saa myöskään unohtaa lahjakkaita oppilaita – emme yhtäkään oppilasta. Siksi meidän on syytä uudistaa koululaitostamme niin, että se on tulevaisuudessakin maailman paras koulu oppimistuloksiltaan mutta myös viihtyvyydeltään. Niin että koulumme kasvattavat tasapainoisia ja osaavia nuoria yhteiskuntaamme pärjäämään.

Keskustelu aiheesta jatkuu tällä viikolla myös eduskunnassa. Tulen itse pitämään kokoomuksen eduskuntaryhmän virallisen ryhmäpuheen aiheesta keskiviikkona iltapäivällä. Palaamme siis silloin viimeistään aiheeseen.

….

Tänään suuntaan nyt aamusta jälleen Hämeenlinnaan. Eilen sain mieluisan tiedon kun 2011-eduskuntavaalikampanjamme sai aivan loistavan vetäjän tukiryhmälleen ja myös toisen mielenkiintoisen nimenomaan mukaan. Tänään jatkamme hieman tämänkin aiheen parissa. Myös seminaarimme luennoitsijat ovat selvillä ja moni asia etenee. Mutta nyt siis Hämeenlinnaan ja siellä puoliltapäivin sitten Vanajanlinnalle Hämeen Kokoomuksen asioihin ja iltapäivä Riihimäellä talousaluetoimikunnan kokouksessa.

….

Aikamoinen päivä. Puhelin ollut kuumana monta kertaa niin ministeriön kuin eduskuntaryhmänkin suuntaan. Montaa asiaa tässä jumpattu eteenpäin ja tuloksiakin saatu aikaan. Palaverejä sitten puheluiden väleissä ensin Hämeenlinnassa ja Vanajanlinnassa ja sitten Riihimäellä. Riksussa myös Hyvinkää-Riihimäen talousaluetoimikunnan kokous missä isoimpana asiana esillä tänään linjaukset alueemme nuorten työpajatoiminnan kehittämiseksi ja yhtenäistämiseksi. Erittäin perusteellinen valmistelutyö takana ja nyt yhteinen tahto myös edetä asiassa. Aihe jonka parissa ei koskaan liikaa töitä tehdä. Nyt kuitenkin kirjoitustöiden pariin. Kello jo 15.34 ja kotona, mutta vielä tunti ainakin menee tässä monitorin kanssa. Jos vaikka illalla ehtisin ratsaille.

….

Kello 20.49 ja ehdin sinne ratsaillekin. Se on vaan niin mun juttu. Homeros tänään erinomaisessa kunnossa ja hieno tunti muutenkin. Tuntuu jotenkin, että paristot ovat itselläkin taas täynnä virtaa kohti uutta eduskuntaviikkoa. Huomenna aamusta Hämeen kansanedustajien kuukausipalveri jo ennen valiokuntia ja täysi päivä sen jälkeen. Illalla sitten jakamaan Riihimäen vuoden Naisyrittäjäpalkintoa. Keskiviikkona sitten pidän tuon eduskuntaryhmämme ryhmäpuheenvuoron peruskoulun uudistamisesta. Sitä tänään jumpattu monenkin kanssa ja linjattu. Hyvä siitä tulee. Uskon.

Kommentit