Lauantai, 09.10.2010

Blogi, lauantaina 09.10.2010

Meillä Hämeessä kokoomuksella onkin pitkät perinteet ja juuret syvällä hämäläisessä maassa. Itseasiassa puolueemme moni toimintatapa sai alkunsa juuri täälä Sydän-Hämeestä. Piirijärjestömme toiminta alkoikin lähes välittömästi puolueemme Kansallinen Kokoomus rp:n perustamisen jälkeen. Jo heti puolueen perustamisen jälkeen siis vuodesta 1918 alkaen Kokoomuksen puoluetoiminta on ollut Hämeessä järjestäytyneellä ja vahvalla pohjalla, ja Etelä-Hämeen Kansallisliitto hyväksyttiin puolueen ensimmäiseksi piiriliitoksi 25.8.1920. Maininnan arvoista on sekin, että Hämeen esityksestä syntyi 90 vuotta sitten myös Kokoomuksen järjestötoiminnan yksi tämänkin päivän peruskivistä, yhdistysten ja piirien välinen yhteistyö ja itseasiassa myös työnjako.

Perustavassa kokouksessa Hämeenlinnassa oli läsnä 13 osanottajaa 11 kansallisseurasta, muun muassa Urjalasta, Lopelta, Sääksmäeltä, Hämeenlinnasta, Janakkalasta, Kalvolasta, Forssasta, Hämeenlinnan maalaiskunnasta ja Vanajan kansallisseurasta. Tänään juhlivasta Forssasta Etelä-Hämeen kansallisliittoa oli mukana perustamassa kirjuri J.V. Helin. Toiminta-alueemme on siis vuosien saatossa hiukan muuttunut, mutta aatteen voima on pysynyt. Hämeessä on oltu aktiivisia puolueen alkuaskeleista lähtien. Kansallisen Kokoomuspuolueen toukokuussa 1920 lähettämästä kirjeestä selviää, että Etelä-Hämeessä oli tuolloin eniten Kansallisseuroja, 28 kappaletta, kun niitä koko maassa oli 163.

Tänään 90 vuotta myöhemmin Hämeen Kokoomukseen kuuluu 51 kokoomusyhdistystä, joista 5 on naisten liiton yhdistyksiä, 10 nuorten liiton yhdistyksiä ja 1 opiskelijaliitto Tuhatkunnan yhdistys. Hämeen Kokoomus on näkyvä yhteiskunnallinen vaikuttaja, jonka järjestöväki toimii aktiivisesti ja innostuneesti Kokoomuksen arvojen puolesta. Tänään saamme juhlia siis 90-vuotista toimintaa Forssan seudulla. Alue ei ole ollut puolueemme suurimman kannatuksen alueita, mutta juuri tällaisilta alueilta ovat nousseet vahvimmat arvopoliitikkomme Jyrki Kataisen johdolla.

….

Tällä viikolla yksi isoista keskustelunaiheista on ollut Nobelin palkintojensaajat. Pitkään jännitimme myös sitä saako Sofi Oksanen kirjallisuuden Nobelin. Ei vielä, mutta uskon, että tulevaisuudessa kun hänen kirjansa maailmaa valloittavat niin hän yksi vahvoista suosikeista.

Puhuttavimman eli Nobelin rauhanpalkinnon sai loppuviikosta kiinalainen toisinajatteli Liu Xiaobo, joka palkittiin työstä ihmisoikeuksien ja rauhan hyväksi. Liu istuu paraikaa kiinalaisessa vankilassa 11 vuoden tuomiota demokratiatavoitteidensa takia. 2009 hänet tuomittiin vankeutuun sananvapautta ja monipuoluevaaleja vaativan Peruskirja 08-manifestin kirjoittamisesta. Palkinto aiheuttikin kovan vastustuksen Kiinassa. Kiinalaisten mukaan palkinnon antaminen Liulle rikkoo palkinnon pitkiä periaatteita ja he kuvailivat palkitsemista ”törkeäksi”. Itseasiassa Liu itse ei vielä tiedä palkinnonsaamisesta ja katsotaan koska hän edes sen saa tietää. Paine kuitenkin miehen vapauttamiseksi kasvaa ja niin pitääkin. Sananvapaus pitää olla sellainen arvo jo itsessään, että siihen on kaikkialla oltava oikeus. Toivotaan, että maailman maat yhtenä rintamana ryhtyy toimiin Liun vapauttamiseksi ja sitä kautta sanavapauksen turvaamiseksi myös kiinanlaisissa maissa.

Nobel komitea ei tällä kertaa siis yllättänyt. Liu oli yksi vahvimmista ennakkosuosikeista ja minusta hyvä ja rohkea valinta. Kiinan painotuksen alla olisi ollut Nobelin periaatteiden vastaista nöyristellä ja olen komitean kanssa hyvin samaa mieltä myös siitä, että ”ihmisoikeuksien ja rauhan välillä on tiivis yhteys”. Nobel-komitea kiitti ja jopa ylisti Liuta väkivallattomasta ja pitkäkstä taistelusta ihmisoikeuksien puolesta Kiinassa. Toivotaan, että tämä tunnus avaa silmiä yhä lisää.

….

Nyt kuitenkin aamusta Riihimäelle Aleksinmarkkinoille Lasinkoululle. Iltapäivä sitten forssalaisten kanssa juhlien.

….

Kello 18.35 ja juuri kotiin. Aamupäivän nautimme Aleksinmarkkinoista Riihimäellä. Sää suosi jälleen kerran ja väkeä mukavasti liikkeellä. Kotiin tuli aikamoinen kasa eri luokkien pöydistä ostettuja leivonnaisia ja kaikkea muutakin pientä ja kivaa. Paljon siis tuttuja ja mukavia juttuja.

Riihimäeltä sitten Forssan ja kokoomuslaisten kanssa juhlimaan. Forssalaiset olivat tehneet upean juhlan Tehtaankoululle. Kävin onnittelemassa Hämeen Kokoomuksen puolesta juhlivaa yhdistystämme ja pidimme myös pienen tervehdyspuheen. Tänään puheessani keskityi kokoomuksessa tärkeimpään eli arvoihin. Minusta on tärkeää aina säännöllisesti terävöittää ja muistuttaa itsekutakin siitä mistä toimintamme lähtee ja kumpuaa. On itseasiassa lähtenyt jo yli 90 vuotta ja Forssassakin nyt tasan 90 vuotta.

Totesinkin, että juuri tällaisilta alueilta missä perinteisesti kokoomus ei ole ollut suurin puolue, kuten Forssa, ja missä kokoomuslaisia arvoja ei ole ollut aina helpoin puolustaa ja elää kokoomuslaisena syntyy ja kasvaa vahvimmat aatepolitiikot. Hyvänä esimerkkinä vastaavalta alueelta kasvanut opheenjohtajamme Jyrki Katainen.

Mutta totesin samalla, että yleisestikin tänään kokoomus on aiempaa vahvemmin arvopuolue. Näin se on toki aika ollut.  Olemme aArvopuolue – emme siis jonkun ihmisryhmän etupuolue muita vastaan. Puolueemme on koko sen historian ajan pyrkinyt vaikuttamaan yhteiskuntamme kehitykseen ja jokaisen ihmisen hyvinvointiin omasta mielestämme kestävimpien ja oikeiden arvojen pohjalta. Ja meitä on aina kannatettu – niin 90 vuoden historian aikana kuin tänäänkin nimenomaan edustamiemme periaatteiden takia, ei eturyhmille annettujen lupausten vuoksi. Toimitamme on nojannut aina vahvoihin arvoihin. Ne eivät ole muuttuneet vuosien saatossa. Meillä arvot: vapaus ja vastuu, mahdollisuuksien tasa-arvo, sivistys, kannustavuus, suvaitsevaisuus ja välittäminen määrittävät toimintaamme tänään ja huomenna. Ja tämän vuoksi meillä onkin ollut aina johdonmukainen linja.

Samalla halusin erittäin vahvasti kiittää paikallisia toimijoita. Nimittäin arvopuolue ei voi edustaa arvojaan ja toimia ilman vahvaa järjestöä. Forssassa Forssan kokoomuslaiset antavat kasvot kokoomuslaisille ajatuksille ja arvoille. Ja näin sen pitää olla. Ja mikä parasta näillä arvoilla on kysyntää, näitä arvoja tarvitaan ja näitä on ilo edustaa!

Vielä kerran onnea forssalaisille ja Forssan Kokoomukselle. Jatkamme tästä eteenpäin.

 

 

 

Kommentit