Perjantai, 08.10.2010

Blogi, perjantaina 08.10.2010

Haluan kiittää teitä kaikkia viesteistä ja osanosoista. Ne ovat antaneet voimaa tähänkin aamuun. Kiitos teille kaikille. Mutta elämä jatkuu ja niin sen pitääkin jatkua. Suru on osa elämää ja se saa meistä itsekunkin nöyräksi. Mutta kiitollisuus tänäänkin päällimmäisenä.

….

Ympäristövaliokunnan kokous jo takana. Tänään kävimme läpi lisäesityksiämme ensi vuoden talousarvioon. Saamme lausunnon ensi viikolla valmiiksi ja palaan silloin painotuksiimme ja mm. niihin kysymyksiin jotka itse vielä tässä vaiheessa eduskuntakäsittelyssä nostin lisäesityksinä budjettiin. Toivon, että ne myös saamme lopulliseen versioon sitten mukaan.

Samaa työtä tehdään nyt siis kaikissa eri elämänaloja koskettelevissa valiokunnissa. Olen tässä viime päivinä jumpannut lisärahaa budjettiin myös liikennehankkeisiin. Toivon todella, että ensi vuoden valtion budjettiin löydettäisiin vielä eduskuntakäsittelyssä määrärahalisäys valtatie 2:sen peruskorjauksien loppuunsaattamiseksi ja itse uskon, että nyt siis eduskuntakäsittelyssä olevaan talousarvioesitykseen voitaisiin löytää puuttuvat rahat loppuvuoden aikana ja urakka voitaisiin tehdä ensi vuonna..

Tietähän parannettiin 2008 ja 2009, mutta tällöin tielle jäi korjaamaton osuus Karkkila-Humppila –välille ja se olisi nyt syytä hoitaa kuntoon. Tämä tieosuus muuten ajanmukaisella ja valtatietasoisella tiellä on nyt pullonkaula jossa nopeusrajoitus on edelleen tienkunnon takia 80 km/h. Korjauksen jälkeen koko yhteysväli olisi yhtenäinen valtatie palvelutasoltaan. Valtatie 2 toimii päätieyhteytenä pääkaupunkiseudulta Lounais-Hämeeseen ja Satakuntaan sekä osiin Pirkanmaata ja Pohjanmaata. Tien merkitystä korostaa myös se, että Helsingin ja Porin väliltä puuttuu suora ratayhteys. Tällä tiellä on aivan oleellinen merkitys koko tienvarren elinkeinoelämälle, mutta myös työmatkaliikenteelle ja ei pidä unohtaa myöskään satamien tarpeita Raumassa, Porissa ja Helsingissä tuonti- ja vientikuljetusten näkökulmasta. Näiden kiireellisimpien toimenpiteiden kustannusarvio on 10 miljoonaa euroa. Parantamishankkeen tiesuunnitelma on juuri valmistunut. Tuolla rahalla voitaisiin kakkostien puuttuva osuus leventää nyt 10 metriin ja rakentaa tarvittavat liittymät ja tien reunaympäristöt sekä hirviaitoja.

Samalla esillä myös kantatie 54:n perusparantaminen. Sen en usko vielä nousevan ensi vuoden budjettiin, mutta toivottavasti saamme sen myös hankkeisiin tuleville vuosille.

Jatketaan siis työtä.

….

Nyt sivistysvaliokuntaan ja sielläkin esillä ensi vuoden budjetti.

….

Kello 19.19 ja kotona. Huominen puhe Forssan Kokoomuksen 90-vuotisjuhlaan on valmis ja nyt vapaailta. Sivistysvaliokunnassa kävimme myös valmistavaa keskustelua ensi vuoden budjetista eli lausunnot alkavat näin pikku hiljaa valmistua. Niiden sisältöön saan siis palata vasta sitten kun ne valmiita ja vahvistettuja. Mutta voin luvata, että jotain uutta ja erilaista sivistäkin tulossa. Täysistunto tänään totutun lyhyt ja sitten iltapäivällä kävimme hakemassa tädin kotiin. Yksi sivu elämässä kääntyy näin.

Tänään se sitten taas nähtiin. Keskusta irtaantui yhtäkkiä peruskoulun tuntijaon uudistamisesta. Linjasimme jo hallitusohjelmaan, että taito- ja taideaineita halutaan lisätä ja myös koululiikunnan määrää. Huolemme oli vielä 2007 keväällä yhteinen lastemme ja nuortemme kunnosta, mutta myös siitä, että vaikka kouluissamme opitaan hyvin niin siellä myös viihdytään huonosti. Nyt keskusta ainakin varapuheenjohtajansa toimesta irtaantui näistä tavoitteista ja sanoi ei liikunnan ja taito- ja taideaineiden lisäykselle. Uskomatonta.

Toki ymmärrän tämän hyvin kun on katsellut keskustaministereiden omaa sekoilua. Näyttää siltä, että katsetta yritetään kääntää pois mm. ympäristöministeri Paula Lehtomäen jääräpäisyydestä ja haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen väkisin runnomisesta tai jääviyskysymyksistä. Tänään täysistunnossa kun kuunteli välikysymystä Lehtomäelle kuuluvasta haja-asutusalueiden jätevesiasetuksesta niin ensimmäisen kerran mietin, että nyt olisi paikka kyllä toimia. En tule itse luonnollisestikaan äänestämään hallitukselle epäluottamusta – ei tämä sellainen asia ole – mutta kyllä sellainen, että ympäristöministerin olisi syytä ryhtyä toimiin tai sitten jonkun muun. Tässä sekoilussa olisi keskustan eduskuntaryhmälle tai heidän varapuheenjohtajallee paljon osuvampi paikka toimia ja todeta, että nyt tämä ihmisten huiputus saa loppua. Välikysymyskeskustelusta tulee kiivas ja syystäkin. En tule itsekään säästelemään. Tavoite eli lähivesien ja juomavesien suojelu on hyvä ja kannatettava, mutta muuten asetus on pahasti metsässä ja sillä ei saavuteta alkuperäisiä tavoitteita.Valitettavasti.

Nyt haja-asutusalueiden jätevesisekoilu pitäisi viheltää poikki. Jatkoaika ja muut kosmeettiset muutokset eivät itse ongelmaa korjaa. Nyt tarvitaan aikaa tutkituttaa puolueettomasti laitteiden toimivuudet ja laittaa myös tiedotus kuntoon. Myös jätevesiasetuksen vaatimuksia olisi syytä kertaalleen tarkastella. Oma neuvoni onkin nyt ollut kaikille, että nyt ei kannata tehdä mitään. Kannattaa odottaa rauhassa. Mutta ongelma onkin uusien talojen rakentajat. He eivät voi odottaa ja se tässä se suurin ongelma onkin.

Huomenna sitten Riihimäelle Lasinkoululle Aleksinmarkkinoille ja iltapäivällä juhlimaan 90-vuotiasta Forssan Kokoomusta.

 

Kommentit