Sunnuntai, 10.07.2011

Blogi, sunnuntaina 10.07.2011

Jo on aikakin. Voi hyvin todeta. Nimittäin vihdoin ja viimein maassamme ollaan puuttumassa ihmisten oikeustajun mukaan liian lieviin seksuaalirikollisten rangaistuksiin. Kiitos tästä myönteisestä rangaistuksen tiukentamisviestistä kuuluu tuoreelle oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille. Uusilta ministereiltä siis hyviäkin avauksia esimerkiksi vasemmistoliiton liikenneministeri Merja Kyllösen ruuhkamaksuintoilun sijaan. No onneksi se hölmöily tyrmättiin kokoomuksen taholta heti ja tiukkasanaisesti ja Kyllönenkin veti esityksiään takaisin. Eli niin se juna kulkee.

Mutta tänään halusin kiitosta antaa RKP:n ministeri Henrikssonille. On hienoa, että vihdoin joku oikeusministeri kuulee kansalaisten mielipidettä. Viime kaudella vihreä oikeusministeri Tuija Brax jo runnoi läpi esimerkiksi täysin ihmisten oikeustajun vastaisen sakonmuuntorangaistuksen poiston ja sen jälkeen kauppojen varkaudet ja näpistykset räjähtivät käsiin kun edessä ei enää ollut periaatteessa varattomalle minkäänlaista rangaistusta. Tai toisena samaa vihreää rangaistuspolitiikkaa kuvaava ratkaisu siirtyä vankilarangaistusten sijaan jalkapantavalvontaan. Ei sitäkään kovinkaan moni suomalainen oikein ymmärtänyt ja hyväksynyt.

Nyt tuore oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on kuitenkin ottamassa uuden otteen kriminaalipolitiikkaankin. Itse olen hänen kanssaan samaa mieltä, että tarkennus ja tiukennus tarvetta on ja monessa. Rangaistusten rikoksista pitää olla sellaisia, että me suomalaiset koemme ne oikeudenmukaisiksi.

Tässä nyt ensimmäisenä ollaan puuttumassa siihen miten maassamme usein lähes silkkihansikkain on kohdeltu seksuaalirikollisia.

Hesarissa yleisönosastolla aihe nousi jälleen esiin kun lehti julkaisi raiskauksen uhrin kirjoituksen. Uhri kirjoitti lehdessä mm. että maamme ”seksuaalirikoslainsäädäntö kaipaa kipeästi perinpohjaista uudistamista, jos sillä halutaan oikeasti suojella seksuaalirikollisten uhreja eikä tekijöitä”.

Hei aika kovaa tekstiä ja valitettavasti totta. Juttu kannattaa todellakin lukea jos ette sitä vielä ole lukeneet. Mutta hyvä, että tämä kirjoitus jälleen kerran ravistelee ja herättelee keskustelua ja toivottavasti näitä vihreitä hyssyttelijöitäkin.

Tai tapaus joka ainakin minua järkytti. Muistatte varmasti tapauksen jossa keski-ikäinen poliisi houkutteli poliisin virkamerkillä nuoren tytön kotiinsa ja ja raiskasi tämän harvinaisen röyhkeällä tavalla. Mies juotti tytön humalaa ja raiskasi kahdesti ja kuvasi raiskattua tyttöä. Hei ja mikä oli tuomio poliisimiehelle. Käräjäoikeus tuomitsi 2 ehdollista siis EHDOLLISTA vankeutta raiskauksesta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä.

Tai Helsingin käräjäoikeus tuomitsi puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen 40-vuotiaan miehen, joka käytti useasti seksuaalisesti hyväkseen 13-vuotiasta kehitysvammaista tyttöä. EHDOLLINEN rangaistus.

Itse olen sitä mieltä, että raiskausta seuraavan rangaistuksen tulee aina olla ehdoton. Ja kyllä minä pidän varsin lievänä sitäkin rangaistusta jo lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä voi päästä vain yhden vuoden vankeudella. Haarukka nimittäin nykylaissa lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä on yhdestä kymmeneen vuotta vankeutta. Eikö haarukka ole varsin suuri ja ainakin lehtien juttujen perusteella tuntuu siltä, että haarukan äläpää on yläpäätä yleisemmin käytössä. Törkeän raiskauksen haarukka on 2-10 vuotta ja raiskauksen 1-6 vuotta. Ja sellaisen ”ihan tavallisen raiskauksen” alle kahden vuoden tuomio voidaan antaa myös ehdollisena. 

Jos rangaistusasteikkoa käytetään niin kuin juttujen perusteella näytetään käytettävän niin silloin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hilata minimirangaistuksien rajaa ylöspäin. Syksyllä meidän pitäisi saada faktatietoa toteutuneista rangaistuksista ja sen jälkeen on oikeusministeri Henrikssonin toimittava.

Hesarin yleisönosastolla raiskauksen uhri kirjoitti kokevansa, että nykyinen ehdollinen vankeusrangaistus raiskaajalle on loukkaus raiskauksen uhria kohtaan. ”Törkeää vähättelyä sitä tuskaa kohtaan, jota raiskaus minulle aiheutti”.

Annan kaiken tuen oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille jos hän nyt viimeinkin on se oikeusministeri joka uskaltaa ja haluaa muuttaa maamme seksuaalirikollisten rangaistuksia. Henriksson mainitsi jo, että mahdollista voisi olla se, että kaikkiin ehdollisiin vankeustuomioihin sisältyisi jatkossa aina ehdotton vankeusrangaistusosuus. Henriksson totesi, että tämä uudistus koskisi kaikkia rikoksia eli ei vain seksuaalirikoksia. Minä kannustankin Henrikssoni tekemään uudistuksen niin, että seksuaalirikoksista tuomitaan tulevaisuudessa aina ehdoton vankeusrangaistus.

Viime vuonna raiskaukset lisääntyivät yli 150 edellisvuoteen verrattuna. Raiskausilmoituksia kertyi siis vuonna 2010 joka päivä reilu kaksi. Ja hei tämä tilasto pitää sisällään vain ne raiskaukset jotka tulevat poliisin tietoon. Viime vuonna poliisille ilmoitettiin kaikkiaan 822 raiskausrikosta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana keskiarvo vuotta kohden on ollut 625 ja ilmoitusten määrä nousee koko ajan. Onko raiskausten määrä myös kasvussa vai vain ilmoitusten määrä sitä emme tiedä, mutta jotain tälle pitää tehdä.

Ja samaan aikaan lasten seksuaalisten hyväksikäyttötapausten määrät ovat kasvussa. Ja hei miksi puhutaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Miksi jo tällä termillä halutaan jotenkin hyssytellä asiaa. Puhuttaisiin oikein lasten raiskauksista. Hyssyttelyn aika on ohi.

Oikeusministerin toimia jään odottamaan ja tulen tukemaan niitä jos ja kun suunta on tiukempi linja kautta linjan.

Vakavalla aiheella avasin tämän aamun. Jos teillä ajatuksia ja mielipiteitä asiaan niin mielelläni otan vastaan. Keskustelun on jatkuttava ja paineen kohti oikeustajunmukaisia rangaistuksia on lisäännyttävä.

Tällaisissa aiheissa uuteen päivään.

Kello 22.39 ja upea hellepäivä jälleen takana. Tänään oikeastaan sellainen täydellinen vapaapäivä. Nautimme vain järven rauhasta uiden ja syöden. Illalla kun hetken yksin niin piipahdin Kalamyllyllä. Kantatie 54:n varressa vanha perinteikäs lohipaikka joka on saanut viime vuosina aivan mahtavan uuden elämän myös perinteisten kädentaitojen muodossa. Isäntä Seppä Kalahan on loihtinut vaikka mitä myymälään ja lisäksi paljon muidenkin kädentaitajien töitä myynnissä. Tänään matkaani lähti lohileivän ja kahvin jälkeen Leppikallion Lillin upea uusi Lopen Kukka -koru. Kalamyllyllä vietettiin eilen myös Elettiin sitä ennenkin -perinnetapahtumaa ja paljon oli väkeä ollut liikkeellä. Hienoja helmiä Suomen suvessa.

Mutta huomenna sitten minun akkujen lataus -viikko alkaa. Koko viikko ratsastusta hyvien ystävien kanssa. Ja viikko huipentuu sitten lauantaina IX thDERBYyn. Eli kisaamme jälleen ja katsomme mitä olemme oppineet. Kisa nyt siis yhdeksännen kerran ja se merkki siitä, että samalla tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä kun kipusin ensimmäisen kerran hevosen selkään. Nectarilla aloitin ja huomenna valmistaudun kisaan upealla Homeroksella. Hieno viikko edessä.

 

Kommentit