Maanantai, 11.07.2011

Blogi, maanantaina 11.07.2011

Ratsastusviikko. Tänään se alkaa. Näinä päivinä tulee siis kuluneeksi jo kymmenen vuotta siitä kun ensimmäisen kerran suunnistin ratsutallille ja ensimmäisen kerran lapsuuden ponitalutusten jälkeen kipusin hevosen selkään. Uljaan Nectarin kanssa tämän harrastuksen aloitin ja se vei todellakin mukanaan. Joka viikko päästävä ratsaille ja tällä viikolla joka päivä. Viikonloppuna sitten kisamme ja katsotaan mitä taas olemme oppineet. thDERBY-viikko alkaa siis näin aamuratsastuksella.

Tänään olen hieman kalenteriin sopinut muutakin. Iltapäivällä sovittuna yksi yritysvierailu Riihimäelle ja sitten pari tapaamista Hämeenlinnaan. Kasasin ne tähän maanantaille niin loppuviikkoon saa pelkkiä hevostelu- ja lomapäiviä sitten.

….

Olipahan ratsastustunti tänään. Siis todella vaikea avaus tälle viikolle. Mutta toivotaan, että todellakin surkea avaus lupailisi parempaa loppuviikkoa kohden. Huomenna jatkamme taas aamusta vääntämistä ja jos vaikka hieman tuo hellekin helpottaisi. Ainakin tänään Homeros tuntui jokseenkin kiukkuiselta maneesissa. Ehkä syynä helle ja ehkä minä selässä. Mene ja tiedä. Mutta huomenna paremmalla onnella.

Tänään oli yksi kesän yritysvierailuista. Riihimäellä kävimme hieman asioita läpi erään ulkomaankaupankin kannalta tärkeä yrityksen kanssa. Toivotaan, että asioita saadaan eteenpäin silläkin saralla ja sitten illansuu ja ilta Hämeenlinnassa. Yksi tapaaminen sovitettuna sinne ja sitten hieman aikaa nauttia yhdestä maamme upeimmasta kesäkaupungistakin. Ja itseasiassa hyvin monipuolisestakin kesäkaupungista kun ajattelee hienoa ja elävää kaunista tori- ja Reska-aluetta kaupungin keskustassa ja toisaalta vettä, Aulankoa, Aulangon puistometsää uusine joutsenpoikineen ja sitten toisella puolella kaupunkia legendaarinen ja elinvoimainen Ahveniston Moottorirata. On siinä yhteen kaupunkiin tarjontaa laidasta laitaan ja kaikki jotenkin niin kesää. Ja niin myös mainio kesäteatteri, joka aina kesän vakiokohteita.

Mielenkiinnolla olemme saaneet seurata nyt myös EU:n talouskriisin etenemistä. Täytyy todella toivoa, että vielä täysin kokematon valtiovarainministeri Jutta Urpilainen pärjää kovassa seurassa. Hänelle ja hänen työlleen ja tehtävälle on tärkeää antaa nyt kaikki tuki. Urpilaisella ei ole mahdollisuutta epäonnistua ja paine on siis todellakin kova. Olemme halunneet selkeät pelisäännöt EU:n talous- ja kriisipolitiikkaan alusta asti ja ensimmäisten ruohikkopalojen pikasammutuksen jälkeen nyt on se aika laittaa asioita kuntoon kunnolla ja pidemmälläkin jänteellä. Olemme alusta asti halunneet ja korostaneet myös pankkien, sijoittaijien ja maiden vastuuta ja nyt saimme hallitusohjelmaan selkeän kirjauksen, että ”voimme harkita mukanaoloa tulevissa EU:n tukipaketeissa VAIN jos niihin saadaan vakuudet”. Tämä ehdoton ja tiukka kirjaus ja siitä Urpilaisen on nyt pidettävä kiinni Brysselissä. Mallimme rakentuisi uudenlaisen Kreikan omaisuudenhoitoyhtiön varaan eli lainoituksen vakuudeksi maat saisivat tämän yhtiön osakkeita ja sitä kautta omaisuutta. Tuki siis tässä työssä Urpilaiselle.

Huomenna myös saamme lisätietoa Euroopasta, kun pankkivalvonta julkistaa lähes sadan eurooppalaisen pankin stressitestien tulokset. Ennakkoarvioissa on pelätty ainakin kymmenen pankin reputtavan testeissä ja pahimmissa skenaarioissa luku on ollut paljon suurempikin ja mukana pankkeja aina Saksaa myöten ja luonnollisesti Kreikan ja ainakin Espanjankin pankkeja. Pelko on myös se, että testeissä reputtaisi ainakin muutama italialainenkin pankki ja loisi entisestään epävarmuutta nyt kuohuvaan maahan. Niin ja kai Portugalikin joissakin keskusteluissa ollut esillä.

Aikanaan Jyrki Kataisen vahvan vaatimuksen jälkeen syntyneiden pankkien stressitestien tuloksia siis odotamme hieman pelonkin sekaisin tuntein. Toivotaan parasta. Testeissä muuten nyt otettu askelia eteenkin päin eli nyt ne eivät enää vain informaatiota antavia vaan reputtaneet pankit joutuvat samantien myös toimiin tilanteensa korjaamiseksi. Puhutaan ns. varautumissuunnitelmasta jossa pankin on etsittävä lisäpääomaa markkinoilta tai sitten pankin ”kotimaan” on tultava apuun.

Katsotaan mitä huominen tuo tullessaan. Hyvältä ei näytä. Ei todellakaan.

 

 

Kommentit