Sunnuntai, 10.03.2013

Blogi, sunnuntaina 10.03.2013

Kuluneen viikon aikana olen joitain kertoja syönyt erilaisissa tilaisuuksissa. Osassa suomalaisen ruuan selvittäminen on ollut mahdotonta ja silloin olen jättänyt syömättä. Mutta hyviäkin esimerkkejä löytyy. Kaksi eri tilaisuutta tällä viikolla oli Hartwalla Areenalla. Tiistaina Valtion Liikuntaneuvoston kokoukseen menin sinne ilmoittamatta erityisruokavaliostani, mutta homma järjestyi. Salaatti vaihtui kotimaiseen ja ulkomainen kana jätettiin pois. Palvelu hyvää.

Perjantaina sitten osallistuin kutsuvieraana Nuorten Hyväksi -gaalaillalliselle. Ajattelin, että nyt laitan etukäteen tietoa toiveistani ja sähköpostia aamulla Hartwall Areenalle. Restelistä vastattiin muutamaa tuntia myöhemmin, että ”kiitos yhteydenotosta. Kokkimme on suunnitellut teille illaksi vain suomalaisista ruuista koostuvan menun”. Sähköposti sai hymyn huulille ja tuntee, että jossain hommat toimii. Illalla sitten ennen gaalaa vielä hovimestarin kanssa paikan päällä juttelin ja kiittelin. Hän kertoi paikan vastaavan olevan intohimoinen lähiruuan ja hyvän ruuan ystävä ja sanoi, että heille kunnia-asia, että hommat luistaa. Ja luistikin. Nyt sanon, että palvelu oli erinomaista. Ja ruokakin. Alkuruoka, pääruoka ja jälkiruokakin olivat kaikki suomalaisista raaka-aineista ja siis täydellisesti muuta kuin illan normaali-illallinen. Suomalaisen ruuan eteen oli siis nähty todellakin vaivaa.

Tässä pari erinomaista esimerkkiä viikon varrelta ja itseasiassa vielä voisin nostaa esille Salpausselän kisojekin ruokatarjoilun. Hyvin löytyi suomalaista suuhun pantavaa ja täydellä vatsalla kisojen seuraaminen oli kaksinverroin kivempaa. Suuri kiitos siis myös Lahteen hyvästä palvelusta.

Mutta on näitä surullisiakin esimerkkejä. Ehkä eniten minua surettaa se, että maamme eduskunnassa ei käytetä suomalaisia raaka-aineita. Liha ja peruna ja juurekset kyllä pääsääntöisesti olleet ainakin näinä viikkoina suomalaista, mutta surullinen on ollut salaattipöytä. Toisena päivänä kurkku oli sentään suomalaista ja toisena punajuuri. Sai sentään jotain siitäkin pöydästä lautaselle, mutta tomaatit, salaatit ja kaikki muu rahdattu kauempaa ulkomailta parlamentin pöytään. Enkä tällä nyt tarkoita, että meillä pitäisi olla jotain erityiskohtelua. Ja muistutan, että maksamme Eduskunnan Amica-ruokalassa ihan normaalisti ruoastamme, mutta sitä toivoisin, että tällaisissa asioissa eduskunta voisi näyttää esimerkkiä. Onhan se surullista, että samaan aikaan kun istuntosalissa puolustamme suomalaista maataloutta ja ruuantuotantoa ja puhumme hyvästä suomalaisesta ruuasta niin talon ruokalassa meille tarjotaan kaikkea muuta.

No lihakohu paisuu entisestään. Nyt Euroopasta uutisia, että homeista ja vanhentunutta ruokaa laitetaan uuteen käyttöön? Homeet pestään pois ja vanhentuneet paketit avataan ja liha sitten seuraavaan ruokaan tai einekseen. On tämä hurjaksi mennyt. Ja tänään tuli uutinen, että Ikean ruuissa lisää sotkuja. Onneksi ei kuitenaakn suomalaisissa tuotteissa siis ruuissa mitkä tehdään suomalaisista raaka-aineista ja suomalaisissa tehtaissa. Hyvän suomalaisen ruuan maine siis vain paranee kun Euroopan ruokaskandaali syvenee.

Lihan alkuperämerkintöjä pitää siis vahvistaa ja itse toivon, että nämä sotkut nyt edesauttavat tätä työtämme ja haluamme. Kaikkiin tuotteisiin pitää saada mahdollisimman pian ruuan alkuperämerkinnät eikä vain lihan tai maidon osalta vaan kaikkien raaka-aineiden osalta. Leipähän se meidän kaikista surullisin tuote suomalaisuuden valossa on. Katsokaapa vaikka kaupassa. Ette löydä helpolla leipää jossa olisi Joutsenlippu eli suomalaisen ruuan takuumerkki. Vaikka leipä siis Suomessa leivottaisiinkin niin jauhot tulevat tiesmistä. Ja kuulin tuossa hurjan jutun miten yksikin viljakuorma oli ollut täynnä eläviä koppakuoriaisia ja muita. No onneksi pressujen avaaminen talvipakkasella oli liikkeen saanut pysähtymään ja taas maistui ”suomalainen” leipä.

Toinen viikko ”Vain suomalaista ruokaa” -kampanjasta menossa. Ja täytyy sanoa, että olo on hyvä ettei jopa erinomainen. Ja ruoka maukasta ja turvallista. Kokeile sinäkin vaikkapa tämä alkava viikko. Meitä on mukana nyt jo yli 2200 syömässä vain suomalaista ruokaa ainakin kahden viikon ajan.

Tänään ruuaksi hyvää suomalaista poroa suoraan Eeva-Maria Maijalan perheen porotokasta. Potkapyörylät uunissa ja juuri perunat kiehumaan.

Kello 21.34 ja ajatuksia jo huomiseen. Huomenna aamusta Riihimäelle ja siellä Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Niinistön kanssa vierailulle päivällä sitten Sakolle. Tarkoituksena päästä tutustumaan uuteen rynnäkkökivääriin ja tietenkin minun tavoitteena, että maamme armeija hankkisi uudet rynkyt Suomesta ja niin että ne voitaisiin Riihimäellä kasata ja tehdä ainakin piiput. Se olisi huikea työmäärä lisää tänne meidän seutukunnalle ja tietenkin huoltovarmuuskysymyskin jos tämä osaaminen voitaisiin jatkossakin pitää maassamme. Hieno saada Jussi huomenna vieraaksi ja mennä yhdessä yli hallitus-oppositio-rajan tapaamaan Beretta-Sakon johtoa ja ehkä kokeilemaankin uutta rynkkyä.

Mutta tämä päivä mennyt upeassa talvisäässä. Hieman töitä ja enemmän vain aikaa ja oleilua. Loppijärven rannoilta löytyy se paikka missä minun mieleni parhaiten nollaantuu ja akut lataantuu. Tänäänkin tinteille yksi pönttö lisää ja makkaratulet Torkinmäen kupeessa. Aurinko paistoi ja lämmittikin jo upeasti. Elämän parhaita hetkiä isovanhempien ja lapsen kanssa vain nauttia.

Kiitos myös palautteesta liittyen tuohon raskaanliikenteen painorajonen nostosuunnitelmiin. Tänäänkin aihen esillä päivällä kun piipahdin Shellin Baarissa. Aihe siis todellakin puhuttamaan ja koskettaakin monia. Jos liikenneministeriön suunnitelmat toteutuvat niin pian on ”romurautaa” paljon tarjolla ja vaihtoo ei mene vain rekat ja perävaunut vaan myös lastauskalusto ja osa lastaus tai oikeastaan purkupihoistakin. Ja menisi myös sadat sillat, mutta niihin ei varmasti tästä maasta rahaa löydy. Tukkirekat ja hakeautot siis kiertäkööt muualta kun ei siltojen alta enää mahdu eikä mahduta edes Kehäteilläkään. Aivan hullu suunnitelma mikä pahimmillaan vielä menee jääräpäisyyttä maaliin. Teemme kaiken ettei. Aiheesta siis lisää mm. tuolla sivujeni Uutiset-osastolla. Pidän teidät ajantasalla missä tässä mennään ja mennäänkö todenteolla ojaa kohden.

 

Kommentit