Jussi Niinistön kanssa vierailulle Sakolle: Voisiko Puolustusvoimien seuraavatkin rynnäkkökiväärit tehdä Suomessa?

Blogi, maanantaina 11.03.2013

Tänään luvassa mielenkiintoinen vierailu. Perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö nosti jokin aika sittene esille armeijamme tulevan rynnäkkökiväärihankinnan. Itse olin samasta aiheesta pitänyt ääntä ja kantanut huolta ja Niinistön esitykselle oli helppo antaa täysi tuki yli hallitus-oppositiorajankin. Ja eihän tällaisissa puolustuspoliittisissa kysymyksissä sellaisia rajoja pidä edes ollakaan vaan maanpuolustustuksen tulee olla kaikkien suomalaisten yhteinen asia. Ja en itse muutenkaan sellaista vastakkainasettelua oikein politiikassa ymmärrä. Jos hyvä esitys tulee mistä tahansa puolueesta tai taholta tahansa niin olen valmis kannattamaan ja tukemaan. Liian usein nimittäin ammutaan alas toisesta puolueesta tulleet esitykset ennen kuin niitä on ehditty edes lukea loppuun.

Puolustusvoimillamme on edessä nimittäin lähiaikoina uusien rynnäkkökiväärienkin hankinta. Edessä on myös satojen Pasien uusiminen, Miinalaiva Pohjanmaan korvaaminen, ja lukuisia telakuorma-autoja, viestijärjestelmiä, tuhansia kertasinkoja jne. Voidaan hyvin puhua pääasiassa kylmän sodan ajalta olevan materiaalin ja kaluston massavanhentumisesta. Mutta nyt tänään keskitymme rynnäkkökivääreihin. Nykyinen Kalashnikov AK47:n perustalle suunniteltu oma RK62:mme täytti siis hetki sitten 50 vuotta. Aseita valmistettiin Valmetin ja Sakon toimesta sotilaiden ns. henkilökohtaiseksi aseiksi, jalkaväkijoukkojen perusaseeksi. Asetta toki päivitettiin ja viimeisimmäksi jäi RK 95 TP, missä TP tarkoittaa taittoperää. Perusta siinäkin legendaarinen RK62. Puolustusvoimien käytössä olevan rynnäkkökiväärin perusmalli RK 62 säilyy käyttökelpoisena vuoteen 2035 saakka. Uusia aseita siis tarvitaan pian ja hankintapäätös vielä sitäkin aiemmin. Viimeistää päätös uuden aseen hankkimisesta on tehtävä 2020-luvun alkupuolella. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan uusia aseita tullee jo Puolustusvoimien joidenkin joukkoyksiköiden käyttöön tällä vuosikymmenellä. Rynnäkkökiväärien uusiminen tulee maksamaan satoja miljoonia euroja. 

RK62 on kaliiperiltään 7.62 ja nyt ainakin huhuissa on keskusteltu siitäkin, että tulleeko seuraava aseemme olemaan 5.56 kaliiperiä eli ns. Nato-yhteensopiva. Minusta nykyisessä 7,62 kaliiperissä pysyminen on perusteltua mm. maamme metsäisyyden, mutta myös nykymateriaalin hyödyntämisen näkökulmasta.

Itse olen vakuuttunut, että niin halutessamme Puolustusvoimien tulevatkin rynnäkkökiväärit voitaisiin valmistaa Suomessa. Uudet rynnäkkökiväärit voitaisiin ainakin koota ja osavalmistaa Suomessa.

Tänään menemme katsomaan miten Riihimäen Sakon tehdas tehtävään soveltuisi. Sakolla on yhdessä omistajansa Berettan kanssa valmis ase niin meidän nykyiseen 7.62 kaliiperiin kuin Nato-kaliperiinkin jo olemassa. Ja uskon, että Sakon Riihimäen tehtaalla olisi mahdollista valmistaa uusien rynnäkkökiväärien ainakin piiput ja vastata myös niiden kokoamisesta. Ehkä enemmästäkin.

Riihimäeltä löytyy tähän jo nyt korkea osaaminen ja käytännössä kaikki tarvittava. Ja ennen hankintaa ehditään vielä hyvin vahvistamaan myös suomalaistehtaan osaamista. On hyvä, että keskustelu asiasta on nyt avattu.

Tänään aiheen parissa siis päivä Sakolla yhdessä Jussi Niinistön kanssa.

Kello 16.00 ja kotona hetki. Täytyy sanoa, että harvoin on näin onnistuneita vierailuja kuin tämänpäiväinen Jussin kanssa Riihimäen Sakolle. Monipuolinen ja tuhti ohjelma ja paljon nähtiin ja kuultiin ja päästiin myös kokeilemaan. Sakon emoyhtiön Beretta Arx 160 nykyisellä meilläkin käytössäolevalla kaliiperillä 7.62×39 tuntuu aikalailla vahvalta vaihtoehdolta. Se voitaisiin tehdä meillä Suomessa suurelta osin ja tätä kautta työpaikka ja huoltovarmuuskysymyksetkin tulisi pohdittavaksi. Ja erinomaista aseessa myös tuo nykyinen kaliiperimme ja sen rinnalla samaan aseeseen vaihtopiipulla ja muilla saatava pienempi ns. Nato-standardin mukainen kaliiperi. Samassa paketissa siis molemmat. 

Pääsimme myös kokeilemaan uutta juuti valmistunutta kaliiperiä kyseisestä aseesta ja koeampumaradalla ammutut laukaukset osoittivat sen erittäin tarkaksi ja vakaaksi aseeksi. Ja käytössä Afganistanissa ja muuallakin sekä lisäksi koekäytössä on uusi 2020-luvun ase osoittautunut myös käyttövarmaksi muuttuvissa olosuhteissa kylmässä, kuumassa, kurassa, jäässä jne.

Pääasiamme eli uuden rynnäkkökivääriin tutustumisen lisäksi esillä myös laajasti Sakon ja koko Beretta-konsernin muu tilanne ja hieman ajankohtaiset aiheet ja haasteetkin. Mutta hyvältä näyttää se, että Sako näyttää alkuvuoden tilausten mukaan rikkovan viime vuotisen luodikkoennätyksensä 75 000 kappaletta jälleen tänä vuonna. Korkealle suomalaiselle osaamiselle on siis kysyntää ja kiinnostusta. Toivottavasti osaamme pitää siitä kiinni myös jatkossakin.

Nyt hetki aikaa ja hieman ruokaa ja sitten tapaamaan Hyvinkään Hyyppärään nuoria esteratsastajia. Hauska iltakin siis luvassa. 

 

Kommentit