Sunnuntai, 10.02.2008

Blogi, sunnuntaina 10.02.2008

Järkivihreydessä on järkeä. Eilen puoluevaltuustossamme puheenjohtaja ja valtiovarainministerimme Jyrki Katainen puhui varsin pitkään energiakysymyksistä. Katainen nosti esille EU:n maallemme asettamat päästövähennykset ja katsoi sitä miten tähän pääsemme. Katainen lanseerasi järkivihreyden jonka tosin itse tunnistin heti. Kyse vihreydestä joka lähtee uusiutuvan energian käytöstä, mutta vain tehokkuuden näkökulmasta – ei siis maatalouden- työllisyys- tai aluepoliittisista lähtökohdista. Kyse siis nimenomaan aitoon haasteeseen vastaamisesta suoraan eikä välillisesti johonkin muuhun. Lopputulemma on nimittäin aina se, että me suomalaiset itse maksamme laskun päästöjen vähentämisestä – joko energianhinnan kallistumisena tai veroina valtion investointitukien kautta tai jopa molempina.

Järkivihreys tarkoittaa myös sitä, että emme suoraan sanoa ei ydin- ja vesivoiman lisärakentamiselle, tuulivoimalle, jätteenpoltolle, turvevoimalle, metsähakkeelle tai energian säästämiselle. Tällaiselle Ei-liikkeelle ei Kataisen mukaan ole varaan. Ainoa ei jonka me kokoomuslaiset yhdessä sanomme on Ei fossiilisten polttoaineiden käytön lisäämiselle ja energian tuhlaamiselle.

Mutta sitten on tärkeää pitää kiinni yhdessä sovituista malleista. Katainen totesikin, ettei esimerkiksi Vuotoksen allasta rakenneta tämän hallituksen aikana. Juuri näin. Olemme hallituksessa yhdessä ja yhteiset pelisäännöt pitää tuntea. Olemme yhdessä sopineet vihreille tärkeän kirjauksen ja sitä pitää kunnioittaa. Tästä pisteet jälleen Kataiselle. Yhden uuden ydinvoimalan rakentamislupaan Katainen eilen uskoi, mutta ei ottanut kantaa riittääkö se maalleemme. Samalla hän kannatti ydinvoiman ottamista EU:ssa ns. päästöttömäksi energianlähteeksi.

Juuri näin – maamme tarvitsee ehdottomasto Järkivihreyttä ja sitä näyttää löytyvän tältä hallitukselta hyvin. Haaste on yhteinen hallitukselle, mutta ennen kaikkea yhteinen meille kaikille suomalaisille. Isoja linjoja ratkaistaan poliittisesti, mutta meistä jokainen voi itse päättää sen mitä energiaa käyttää tai ainakin heti tänään jo sen kuinka paljon. Se on haasteemme lapsiltamme.

Tänään ulkoilupäivä. Meidät Riihimäen seudun kansanedustajat Päivi Räsänen, Risto Autio ja minut on tänään kutsuttu Riihimäen Metsästysmuseolle Talvikki-päivään. Mutta nyt aamulla aikaa – kodille.

….

STT meni pahan kerran vanhanaikaiseen. Eero Heinäluoman pitäessä puhettaa puhelin piippasi ja STT ilmoitti, että Heinäluoma pyrkii toiselle kaudella (STT 15:03). Hetken päästä tuli tyhjä viesti allekirjoittajana vain STT 15:06. Eikä aikaakaan kun STT lähetti kissankokoisin kirjaimmin KORJAUS: Eero Heinäluoma ei sittenkään lähde ehdolle SDP:n puheenjohtajaksi (STT 15:10) Heinäluoma oli puheessaan ensin kertonut omasta innostaan ja halustaan jatkaa. Mutta hetken päästä kertoi kantavansa vastuu eduskuntavaalien tappiosta ja eroavansa. Nyt täytyy myöntää, että en oikein tiedä mitä sanoisin. Ehkä suoraselkäisyyttä vai liekö vastuunpakoilua? Itse uskon, että lopullinen taakka Heinäluomalle syntyi jäsenäänestyksen torppaamisesta. Heinäluomahan esti lukuisten kansanedustajien ja kenttäväen toivoman neuvoa-antavan jäsenäänestyksen. Puoluehallituksessa kumileimattu päätös ei kuitenkaan lopettanut keskustelua ja uskon sen ajaneen Heinäluoman umpikujaa, jonka tulos tänään kuultiin.

No nyt ainakin peli saa uusi kierroksia ja takit kääntyvät. Juuri hetki sitten tuli viesti, että ainakin Jutta Urpilainen harkitsee joo palttoonsa kääntöä. Hänhän jo kerran ilmoitti, ettei asetu ehdolle puheenjohtajaksi. Jutta olisi kyllä hyvä ja kova haastaja ja toisi puoluettaan jo aimoaskelee oikeaan suuntaan – ainakin 2000-luvulle. Toinen harkitsija on kuulemma Tarja Filatov – hänkin jo kertaalleen kieltäytynyt. Seurataan mielenkiinnolla.

Tämän päivän toinen kova uutinen oli tieto Ruotsista. Jari-Matti Latvala ajoi uransa ensimmäiseen voittoon rallin MM-sarjassa. JM on nyt kaikkien aikojen nuorin MM-osakilpailun voittaja ja millä ajolla. Ikää Jari-Matilla on 22 vuotta ja 313 päivää. Ja muuten aikaisempi ennätys oli sellaisen legendan nimissä kuin Henri Toivonen.

Tässä tuo kaikkien aikojen nuorimpien lista MM-voittajista. Lähde MTV3. Aika tuollainen Suomi painotteinen 🙂 :

1. Jari-Matti Latvala, Suomi, 22 vuotta 313 päivää – 2008 Ruotsin MM-ralli
2. Henri Toivonen, Suomi, 24 vuotta 86 päivää – 1980 RAC-ralli
3. Markku Alén, Suomi, 24 vuotta 156 päivää – 1975 Portugalin MM-ralli
4. François Duval, Belgia, 24 vuotta 359 päivää – 2005 Australian MM-ralli
5. Colin McRae, Iso-Britannia, 25 vuotta 2 päivää – 1993 Uuden-Seelannin MM-ralli
6. Timo Salonen, Suomi, 25 vuotta 345 päivää – 1977 Kanadan MM-ralli
7. Juha Kankkunen, Suomi, 25 vuotta 352 päivää – 1985 Safari-ralli
8. Fulvio Bacchelli, Italia, 26 vuotta 69 päivää – 1977 Uuden-Seelannin MM-ralli
9. Mikko Hirvonen, Suomi 26 vuotta 89 päivää – 2006 Australian MM-ralli
10. Stig Blomqvist, Ruotsi, 26 vuotta 203 päivää – 1973 Ruotsin MM-ralli

Mutta mitä siis omaan päivääni. Aamusta ensin kotona ja sitten puolilta päivin Riihimäelle Metsästys- ja Lasimuseolle Talvikki-tapahtumaan. Meidät alueemme kansanedustajat oli kutsuttu mukaan omien kuntien luottamus- tai virkamiesten kanssa ja päivä tarjosikin todella hauskan leikkimielisen talvikisailun meille. Omaksi parikseni sain hallintojohtajamme Karoliina Viitasen ja tässäkin synkkäsi ja mehän nappasimme voiton ennen Hausjärveä ja Riihimäkeä. Alunperin kuuluttaja Kalervo Viitanen lupaili, että voittaja kunta saa sitten nimen joskus mahdollisesti tulevalle suurkunnalle, mutta palkintojenjaossa joutuivat jo sanoja syömään. Niinpä. Kiitokset järjestäjille upeasta koko perheen tapahtumasta jossa väkeä riitti ja minua erityisesti lämmitti se, että alueemme kaikki kolme kuntaa oli vahvasti mukana tapahtumaa tekemässä yrittäjien ja yhdistysten kanssa. Eli näin se alueemme toimii monessa jutussa jo yhtenä.

Talvikista sitten menimme Sadun kanssa hieman ulkoilemaan mökille ja illalla sitten ajattelimme vielä mennä kannustamaan laakalaisia Riihimäen Istuinkivelle. Nyt huomisten papereiden pariin kuitenkin.

Kommentit