Lauantai, 09.02.2008

Blogi, lauantaina 09.02.2008

Äärimmäisen valitettava uutinen tuli tänään, kun liimapuutuotantoa Kemijärvelle suunnitteleva Anaika Group ilmoitti, että hankkeen saama vastustus saattaa nyt ainakin lykätä tehtaan aloitusta. Asia ratkee ensi keskiviikkona, mutta täytyy todella toivoa, että hanke etenisi sillä se tarjoaisi todella monelle nyt ahtaassa paikassa olevalle ihmiselle töitä – tietenkin vain siinä tapauksessa, että itse töitä haluaa. Tässä on nyt sellaisia vaaroja ilmassa, että täytyy toivoa, että järki voittaa. On varmasti myös tosiasia, että Anaika Groupille on ottajia monessa muussa kunnassa, jos se ei kemijärveläisille kelpaa. Uskoisin, että valtaosalle kelpaa ja se kannattaisi nyt selkeästi tuoda esille.

Näyttää myös erittäin hyvältä, että ajamamme kulttuurisetelin käyttöoikeus teatterin ja elokuvien rinnalla voisi ulottua myös urheilutapahtumiin. Tänään nimittäin kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin liittyi kannattamaan esitystämme. Kyse siis jo aiemmin käytössä olleen liikuntasetelin tapaisesta kulttuurisetelistä. Tällaisella verottomalla setelillä työnantaja voisi tukea työntekijöidensä kulttuuriharrastuksia ja urheilua. Myös maksimiraja nousisi nykykäytännön 200 eurosta samalla 400 euroon. Kiitos Wallinille jälleen hyvästä kannanotosta tärkeässä asiassa. Asian pitäisi itseasiassa edetä hyvinkin ripeällä tahdilla. Tätä asiaa kommentoi jo tällä viikolla täällä aiemminkin mm. liikuntasetelin urheilulajien suhteen. Itse tein ehdotuksen, että urheilulajeja ei enää jatkossa jaettaisi perinteisiin eli hyväksyttäviin ja muihin ei liikuntasetelin toimintapiiriin kuuluviin. Jako ollut teennäinen ja epäoikeudenmukainen. Esitykseni on saanut varsin hyvää kannatusta ja myös Valtion Liikuntaneuvosto asettui sen kannalle yksimielisesti.

Tänään menen itse Helsingissä puolueemme Puoluevaltuuston kokoukseen. En ole varsinainen jäsen puoluevaltuustossa, mutta pyrin mahdollisuuksien mukaan aika kokouksiin osallistumaan. Ne erittäin tärkeitä paikkoja puolueemme linjauksille ja meille kansanedustajille.

Kello 17.20 ja nyt jo ehdin piipahtaa myös Pekkalan mökilläkin. Linnuilla vielä ruokaa siellä ja paikat saivat jäädä odottamaan. Toivottavasti vielä ennen talven loppua pääsiis yhden lumiviikonlopun sielläkin viettämään. Nyt ei sellaiseen keliä eikä aikaakaan. Aamulla siis hain Riihimäeltä Ylipekan Sadun ja suuntasimme sitten Helsinkiin eduskunnan Pikkuparlamenttiin Puoluevaltuuston kokoukseen. Kokous alkoi puheenjohtaja Sari Sarkomaan avaussanoilla poliittisesta tilanteesta ja jatkui sitten puolueemme puheenjohtajan Jyrki Kataisen laajemmalla katsauksella. Jyrki läpi laajasti ajankohtaisia asioita ja sen perään erittäin hyvä ja pitkäkin keskustelu valtuuston ja meidän kansanedustajien kesken poliittisesta tilanteesta. Henki hyvä täälläkin ja into näyttää olevan kohdallaan ympäri maan. Jyrki otti puheessaan minusta varsin aiheellisesti esille tuon valtion omistajaohjauksen hyvin samassa hengessä mitä minä täällä eilen kävin läpi. Totesi, että malli on ollut pitkään käytössä ja yhdessä hyväksytty hallituksissa missä ollut mukana vuoroin keskusta, SDP, vasemmistoliitto ja nyt kokoomus ja vihreätkin. Eli populismiin ei kauheasti ole varaa. Jyrki peräänkuuluttukin oppositiolta avauksia työpaikkojen synnyttämiseksi. Juuri näin.

Samalla myös kollegani Mäkelän Jukka kertoi lähtevänsä tavoittelemaan puoluevaltuuston puheenjohtajan paikkaa. Sari Sarkomaahan on ilmoittanut luopuvan tehtävästä nyt kesäkuussa Tampereella. Uskon, että Jukka hyvä vaihtoehto tälle paikalle – voisin hyvin tukea loppuun astikin – vaikka toivonkin hyvää kisaa ainakin muutaman nimen kesken. Katsotaan ketä peliin lähtee.

Paluumatkalla kuulin, että eduskunnan varapuhemies Johannes Koskinen oli kovin sanoin arvostellut sinivihreää tai hänelle porvarihallitusta Riihimäellä. Kuulemma omistajapolitiikka on retuperällä ja muutenkin kaikki menee metsää. Toivoi, että tämän hallituksen tie jäisi vain maksimissaan neljään vuoteen. Minä uskon toisin. Näyttää siltä, että nyt keskustan ja meidän välillä on voitettu menneiden vuosien haasteet ja yhteistyö näyttää pelaavan joka tasolla hallituksessa ja myös eduskunnassa. Minä uskon, että tulevaisuudessa tällä yhteistyöllä on annettavaa vielä enemmänkin, kun saamme muutamat asiat järjestykseen. Sen aika korjaa.

Nyt kuitenkin jännittämään Jari-Matti Latvalan menoa MTV3:lta. JM on vetänyt erittäin vakuuttavasti eilisestä lähtien vaativissa olosuhteissa ja toivon todella, että ensimmäisen voiton aika on nyt. Kaikki näyttää hyvältä ja täällä pystyssä peukalot ja varpaat.

Kommentit