Maanantai, 11.02.2008

Blogi, maanantaina 11.02.2008

Eilinen Eero Heinäluoman lataama uutispommi on puhuttanut paljon. Politiikkaa ja sen taustoja työkseen seuraava ”Setä Arkadia” Timo Haapala kirjoitti eilen MTV3:sen blogissaan ”Päätös herättää ihmetystä. Mitä on tapahtunut? Vielä viime päivinäkin – loppuun saakka – Heinäluoma suunnitteli täydellä voimalla puheenjohtajakampanjaansa ja kertoi siitä vielä perjantaina piiripuheenjohtajille. Kalkkiviivoilla on tapahtunut jotakin ällistyttävää, jonka tietää vain Heinäluoma itse, ehkä vaimo myös.” On mielenkiintoista joskus ehkä kuulla mitä tapahtui – vai tapahtuiko mitään. Pitikö Heinäluoma vain yksinkertaisesti päätöksensä salassa vai muuttuiko se viime metreillä? Itse uskon jälkimmäiseen.

Hymyilytti tuo Haapalan blogi tälläkin kertaa. Mm. tämä pohdinta puheenjohtajaehdokkaista: ”Sitten on kasa hassun hauskoja setiä, joita ei ikinä valita, mutta jotka niin saattavat itse luulla. Varpuhemies Johannes Koskinen, kansanedustaja Kimmo Kiljunen ja kansanedustaja Jouko Skinnari.”

Kannattaa lukea koko juttu Maikkarin netistä http://blogit.mtv3.fi/setaarkadia/

Mutta sitten tähän päivää…. siis ihan tämä sanonta ilman sarvia ja hampaita – tänään päivä alkaa pian Hämeenlinnassa. Kokoonnumme muutaman hämäläisen kansanedustajan kanssa keskustelemaan aluehallinnon uudistuksesta. Maakuntahallituksemmehan otti jo asiaan kantaa ja tämä nyt pohjana Hämeenlinnassa tänään. Oma näkemykseni lähtee siitä, että ei pohdita ensin alueita ja rajoja vaan katsotaan nyt rauhassa tämä aluehallinnon uudistus tehtävien kautta. Ne ratkaisevat minusta lopulta sen millainen uusjaosta tulee. Itse uskon, että ainakin alueellisesti suurempi. En usko hetkeäkään, että asia jäisi yhden kunnan siirtymiseen johonkin tai yhden seutukunnan siirtymiseen toisaalle. Tätä en usko. Uskon, että pakkaa avataan enemmän. Siksi en itse suostu liputtamaan perinteisen asetelman ”Riihimäki Uudellemaalle tai Hyvinkää Hämeeseen” kummankan näkökulman puolesta. Itse uskon, että perinteisten maakuntaliittojen ja maakuntarajojen aika on pian ohi ja tilalle saadaan aluekehittämisliitot. Uskon siihen, että nämä kunnat ovat samassa aluekehitysalueessa – ja en usko, että se on Uusimaa eikä Hämekään. Mutta katsotaan.

Tässä jutussa on tärkeää nyt huolehtia minusta siitä, että emme eri uudistuksilla vain pirstaloi eri toimintojamme. Esimerkiksi toisen asteen ammattillista koulustusta ollaan laittamassa kuntiemme toimesta, mutta myös OPM:n suosituksesta yhteen Hyvinkää-Riihimäen alueella. Samaan aikaan tietojeni mukaan ammattikorkeiden uudistuksessa ei esillä olekaan malli HAMK ja Laurea. Vaan Laurea suuntautuisikin etelään ja HAMK yhdistyisi Lahden kanssa. Sitten meidän palo- ja pelastustoimi on jo erialueilla jne. Nyt pitää pohtia hetki.

Mutta loppujen lopuksi se on selvää, että nyt kun hallituksemme on uudistamassa siis laajemminkin aluehallintoamme niin uskon, että tämän myötä aluehallinnon rooli tullee nousemaan niille siirtyvien lääninhallitusten tehtävien myötä. Mutta samaan aikaan pitää tarkastella TE-keskuskysymys ja myös vaalipiirijakokin. Tehdä asia oikein. Niin oikein kun sen nyt voi tehdä. Ei palasina sinne tänne vaan kunnolla yhdessä pohtien.

Tänään tätä työtä siis teemme Hämeenlinnassa ja saman aiheen sivussa olemme myös sen jälkeen Riihimäen seutukunnan kolmen kunnan kanssa kun istumme pöytään puhumaan mm. vanhustenhoidosta, ammattikoulutuksesta jne. Palasia isommassa jutussa.

….

Kello 15.47 ja juuti hetki sitten kotiin. Aamusta Hämeenlinnaan Hämeen Sanomien ja Hämeen liiton järjestämään keskustelutilaisuuteen koskien tuota aluehallinnon uudistamista. Saimme erittäin perusteellisen selvityksen asian nykytilasta pääsihteeri Tapio Välinorolta ja kävimme hyvän keskustelun asiaan liittyvistä eri näkökulmista ja eri palveluista. Toin tuon oman näkökantani esille ja sen kanssa hyvin yhtenevä Hämeenliiton hallituksenkin kanta oli keskustelussa hyvin vahvasti esillä muutenkin. Kasvukäytävät ja sormiajattelu tulisi siis pitää valmistelussa päälimmäisenä ja unohtaa vanhat maakuntarajat ja luoda aivan uutta.

Hämeenlinnasta sitten Riihimäelle lounaalle ja seutukuntamme PARAS-hankkeen ohjausryhmän kokoukseen. Suurimpana keskusteluaiheena esillä valmistunut työryhmäraportti koskien vanhustenhuollon ja perusterveydenhuollon laittamista hallinnollisesti uuden kuntayhtymän alaisuuteen. Moniammatillinen 14 henkinen työryhmä esitti, että paras malli olisi koko sosiaalitoimien ja perusterveydenhuollon yhdistäminen, mutta he katsoivat sen tässä vaiheessa mahdottomaksi. Sen sijaan ryhmä muutamaa eriävää mielipidettä lukuunottamatta esitti, että yhteinen uusi kuntayhtymä olisi paras malli ja tavoiteltava malli. Tänään asia jätettiin pöydälle keskustelun jälkeen ja näin annamme nyt kunnille ja poliittisille ryhmille aikaa keskustella asiasta. Näyttää siltä, että Hausjärvellä ja Lopella on valmiutta asiassa edetä, mutta Riihimäki haluaa vielä käydä keskustelua asiasta. Haluan tässäkin nyt vielä todeta, että puitelaki ei meistä yhtäkään kuntaa pakota mitään vanhustenhuollon suhteen tekemään. On väärin väittää, että Lopen ja Hausjärven on pakko tehdä jotain lain pakottamana. Se ei ole lakiin kirjattu – voi olla, että joskus kirjausta tähän suuntaa tiukennetaan, mutta nyt näin ei ole. Sen sijaan on syytä miettiä miten tulevaisuudessa pärjäämme – itse kukin. Ammattitaitoisen työvoiman saatavuus tulee olemaan entistä haasteellisempaa, erikoisosaaminen ja tilaratkaisut suuria ja väestön ikärakenteen muutos sellainen mitä emme varmasti vielä osaa edes oikein ymmärtää. Tästä näkökulmasta ehkä asiaa syytä lähestyä. Itse olen sitä mieltä, että näistä kunnista jokainen onnistuu tässä haasteessa parhaiten yhdessä. Nyt kuitenkin aikalisä.

Kommentit