Sunnuntai, 08.11.2009

Blogi, sunnuntaina 08.11.2009

Oikein hyvää Isänpäivää kaikille blogini isälukijoille ja erityisesti hyvää Isänpäivää omalle Isälleni.

Perheiden asiat ja myös erityisesti isienkin asiat ovat tällä hallituskaudella nousseet aivan uudenlaiseen arvostukseen. Aiemminhan olemme jo pariin kertaan korottaneet lapsilisiä painottaen yksinhuoltajaperheitä ja monilapsisia perheitä ja erittäin suurena asiana olemme tehneet päätöksen siitä, että lapsilisät tullaan sitomaan indeksiin. Eli tulevaisuudessa nekin tulevat nousemaan hintojen yms. nousuja seuraillen. Mutta me haluamme myös eduskunnassa vahvistaa erityisesti isien roolia lapsen syntymänkin aikaan. Haluamme nyt tehtävillä muutoksilla lisätä isien hoitovastuuta lapsistaan. Esimerkkinä voisi todeta vaikkapa sen, että kun viime vuonna 2008 maassamme noin 60 000 lasta niin isäkuukauden käytti vajaat 9 000 isää. No nyt olemme pidentämässä isyyslomaa kahdella viikolla. Nykymallissahan isät ovat oikeutettuja kahden viikon ylimääräiseen isyyslomaan silloin kun he käyttävät vanhempainvapaan kaksi viimeistä viikkoa. Nyt tässä vuodenvaihteessa voimaan tulevassa uudistuksessa tätä ylimääräistä isyyslomaa ollaan pidentämässä kahdella viikolla. Eli käytännössä isäkuukausi on pitenemässä siis kuuteen viikkoon. Tässä jotain hyvinkin ajankohtaista perheistä ja isistä.

Lueskelin tuossa aamulla tuoretta Hesarin HS-Gallupin tutkimusta nykyisten puoluejohtajien asemista omissa tehtävissään. Helsingin Sanomat uutisoi kaikkia puheenjohtajia koskevan uutisen paljon puhuvasti: ”Sdp:n Urpilaiselle ei kannatusta edes omilta” ja ”Suurimmalla oppositiopuolueella Sdp:llä on johtajuusongelma”. Näin varmasti voikin todeta tuosta tutkimuksesta ja sen tuloksista.

Mielenkiintoinen on myös keskustan johtajatilanne. Matti Vanhasen asema näyttää vahvalta asiasta päättävien eli keskustalaisten keskuudessa. Mutta samaan aikaan keskustan johtajakisassa koko kansan suosikki onkin Paula Lehtomäki. Ensi vuodesta tulleekin keskustankin piirissä erittäin mielenkiintoinen. Itse uskon, että jo kevät ennen heidän puoluekokousta tullee tarjoamaan otsikoita keskeisissäkin tehtävissä.

Meillä on myös puoluekokous ensi kesäkuussa. Kaksivuotiskausi on päättymässä ja kokoonnumme nyt Jyväskylään valitsemaan puoluejohtoamme ja tekemään linjaratkaisuja kohti vuoden 2011 eduskuntavaaleja. Hesarin tutkimus vahvistaa sen, että johtajapelistä ei meidän puolueessa otsikoita tule saamaan. Jyrkin asema on erittäin vahva ja erittäin ansaittukin ja itse uskon, että hänen jatkonsa on yhtä yksimielinen kuin Sauli Niinistön tämän päiväinen valinta Suomen Palloliiton johtoon. Eli haastajia ei ilmaannu ja valinta on Niinistön tapaan yksimielinen.

Mutta tuo Hesarin tutkimus voi enteillä sitä, että demarien puoluekokouksessa muutoksia tulisikin. HS:n mukaan enää vain kolmannes Sdp:n tukijoistakin kannattaa Jutta Urpilaista jatkokaudella ja kaikkien suomalaisten keskuudessa hänen asemansa vielä paljon heikompi. Tutkimuksen mukaan vain neljännes suomalaisista pitää Urpilaista hyvänä vaihtoehtona Sdp:n seuraavaksi puheenjohtajaksi ja vahvemmiksi demarijohtajiksi nousevatkin Eero Heinäluoma ja Erkki Tuomioja. Heinäluoman paluusta onkin kuiskittu jo jonkin aikaa käytävilläkin. Ehkä tätä tilannetta kuvaa tutkija Jaana Kuusipalon tutkimusta koskeva lausunto jossa hän toteaa Urpilaisesta, että ”Istuvan puheenjohtajan arvovaltatappio gallupissa ei liene enää yllätys. Eero Heinäluomahan on viime aikoina esiintynyt usein puolueen edustajana mediassa”.

Tuon tutkimuksen syvempi tarkastelu kertoo samaa eli Heinäluoman kannatus puolueen johtoon on erittäin vahva ja hän olisi selkeä ykkösjohtaja puolueessaan. Urpilaisen kanssa SDP:n kannattajien keskuudessa tasoissa ovat sitten Tuomioja ja myös Filatov ja Guzenina-Richardson. Eli seuraava puolivuotinen tullee olemaan erittäin mielenkiintoinen niin keskustan kuin ennen muuta demarien kohdalla ja sitä mielenkiintoa lisää sekin, että Urpilaisen asema on heikentynyt selvästi viime kesästä. Samaan aikaan Heinäluoman kannatus SDP:n piireissä on noussut selvästi. Ja jotain kertoo sekin, että nuorten ja opiskelijoiden suosikki demarien johtoon ei olekaan nuori Urpilainen vaan kokenut Tuomioja.

Jos elämme niin näemme.

Mutta nyt siis Sadun vanhemmille Isänpäivälounaalle. Nautitaan tästä isienpäivästä vaikka hieman nuhruista tuo keli onkin.

….

Isänpäivä meni todellakin vauhdilla. Oli mukava nauttia päivästä kaikessa rauhassa ja sitten illalla vielä mökkivierailun ja iltakahvien jälkeen katsella upea ottelu EM-lätkästä, kun Suomi rökitti oikein kunnolla rakasta länsinaapuriamme. Hieno päätös turnaukselle, jonka ainoaksi notkahdukseksi jäi tuo torstain Venäjä-pelin voiton hukkaaminen todella helpolla. Mutta toivotaan, että siitä otetaan opiksi ja edessä upea jääkiekkovuosi 2010 Olympialaisten ja MM-lätkäkin parissa. Mutta nyt jo kello niin paljon, että vielä lyhyt tsekkaus viimeisiin juttuihin huomista kunnanhallitusta silmällä pitäen ja sitten nukkumaan.

Kommentit