Lauantai, 07.11.2009

Blogi, lauantaina 07.11.2009

Eilinen Nenäpäivän keräys tuotti valtakunnallisesti hyväntekeväisyyteen yli miljoona euroa. Tapahtuma alkaa saada oikeanlaisia mittasuhteita ja huomiota vaikkakin eilinen illan tv-show olikin osittain iso pettymys. Ohjelmassa yritettiin tehdä hauskaa viihdettä sketsein, mutta ei kyllä oikein onnistuttu. Takuuvarmat Kummelit ja Simo Frangen toimivat, mutta muuten ei oikein osattu. Mauttomia vitsejä ja surkeaa tilannekomiikkaa. Valitettavasti. Ja törkeimpänä minusta stand up-koomikon todella mauton joukkoraiskaus”vitsi”. En edes tiedä voiko tuollaisesta vitsi sanaa edes käyttää. Kuulemma esitykseen ja sen sisältöön oli saatu hyväksyntä etukäteen. Pahan kerran petti Ylen arvostelukyky.

Mutta pääasia eli hyväntekeväisyyskeräys meni hienosti ja niin tv:ssä kuion radiossakin kuulimme toinen toistaan upeammista lahjoituksista. Yli miljoona euroa siis kokoon ja kehitysmaiden naisten ja lasten auttamiseksi. Mukana yleisesti hienossa kampanjassa Ylen Hyvä Säätiön kanssa Suomen Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu, Suomen UNICEF, Pelastakaa Lapset, Plan Suomi Säätiö, Suomen Lähetysseura, Fida International, Solidaarisuus ja SASK.

Myös minun sivuille tulossa vielä muutama kuva kunhan ne saadaan sopivaan tiedostomuotoon. Kiitokset siis kaikille minunkin eteenpäin laittamaan haasteeseen vastanneille.

….

Tällä viikolla pidetyt yliopistojen edustajistovaalit menivät kutakuinkin odotetusti. Sitoutumattomien ryhmä oli yliopistojen hengen mukaan suurin ja myös odotetusti suurin puolueista oli näissäkin vaaleissa kokoomus. Mutta merkille pantavaa tuloksissa oli minusta se, että – voisi sanoa nuorten keskuudessa – kokoomuksen suurimmaksi uhkaajaksi ja haastajaksi on nousemassa ja jo noussutkin Vihreät. Samaan aikaan keskustapuolue ja SDP jäävät kauaksi taakse nuorten parissa. Keskusta ja SDP ovat siis nuorten opiskelijoiden keskuudessa pikkupuolueita ja esimerkiksi SDP kannatus kokoomukseen verrattuna oli reilusti alle puolet.

Mutta mielenkiintoinen oli myös se, että kovassa nosteessa vielä keväällä olleet perussuomalaiset hyytyivät nyt näissä vaaleissa täydellisesti. Soinin lähdettyä Eurooppaan puolue on jäänyt jollain tavalla tuuliajolle ja se näkyy eduskunnassakin kärjen tylsistymisenä. Arhinmäki on ottanut opposition ykkösjohtajan tittelin ja se kävi helposti Soinin lähdettyä eduskunnasta. Mutta siis opiskelijoiden keskuudessa persut eivät saaneet edustajistoihin nyt yhtään edustajaansa. Trendi on siis kääntynyt. Myös kovalla metakalla puoluekentälle yrittänyt Piraattipuolue koki jo toisen murskatappion. Ensin nollatulos Loviisan kuntavaaleissa ja nyt nollapaikkaa myös opiskelijoiden keskuudessa. Jotain tuokin kertoo.

Itse uskonkin, että tulevaisuudessa juuri Vihreät tulevat olemaan kova haastaja valtakunnallisissakin vaaleissa. Tämä trendi on näkynyt suurissa kaupungeissa jo jonkin aikaa ja myös nuorten keskuudessa opiskelijapolitiikassa – niin kuin nämäkin vaalit nyt jälleen vahvistivat. Oma veikkaukseni on, että kolmen suuren joukossa tai kolmen kärjessä yhden puolueen nimi voi jatkossa vaihtua. Katsotaan osuuko veikkaukseni oikeaan.

Tänään tarkoitus mennä Isänpäivä lounaalle vanhemmilleni ja sitten illansuussa Hausjärven Oittiin katsomaan Risto Aution käsikirjoittamaan nuorisomusikaalia Samixeja. Tarkoitus Hausjärvellä tavata myös hieman ystäviä tälläkin ”retkellä”.

….

Karjala-turnauksen pariin kohta, mutta muutama sananen päivästä. Päivällä siis kävimme vanhemmillani etukäteen Isänpäivälounaalla ja lahjaksi pulkka. Ehkä sille tarvetta pian. Sieltä sitten Hausjärven Oittiin ja Aution Riston vieraaksi seuraamaan jo kuudetta yläkoulun ja lukion musiikkinäytelmää. Nyt aiheena meidän ihmisten erilaisuus ja sen kestäminen, sietäminen ja hyväksyminen. Samixet osui kyllä naulankantaan. Ripan ja hänen tyttärensä Rosan teksti oli puhutteleva ja toimiva ja Jukka Palosen johdolla bändi veti homman läpi mallikkaasti. Omaksi suosikiksi kovasta ja tasavahvasta joukosta nousi Höpönä esiintynyt Ruusa Aalto ja erityisesti hänen koskettava ja taidokas vetonsa Toni Wirtasen ja Apulannan Viisaus ei asu meistä -biisistä. Sai kylmät väreet kuten myös muutama muu todella koskettava ja liikuttava kohtaus.

Satakunta nuorta yläkoulusta ja lukiosta ahkeroi Urheilutalolla mihin oli rakennettu liikuntasaliin täysiteatteri nousevine katsomoineen ja eritasoissa olevine näyttämöineen. Hyrialta oli hankittu upea valaistus ja kaikki oli viimeisen päälle. Niin ja vanhemmat tietenkin mukana yhteistyössä kahviossa, narikkaa hoitamassa ja parkkialueella. Aikamoinen taidonnäyte ja upea musiikkinäytelmä ja varmasti nuorille todellinen oppimisjuttu, joka kantaa varmasti hedelmää. Kiitokset koko väelle kutsusta. Oli ilo saada olla mukana. Nautimme Sadun kanssa todellakin.

Hymyilen kuuntelin tänään uutisia Vihreiden puoluehallituksesta. Vihreät ovat nyt ottaneet kovasti erikoisen linjan ainakin eduskunnassa. Olen pettynyt ja hämmentynyt tuollaiseen toimintaan. Ja vähintäänkin yhtä hämmentävää on vihreiden energiapolitiikka ja sen kestämättömyys – kauniisiin puheisiin nojautuva energiapolitiikka. Tänään vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki jatkoi samalla linjalla ja ilmoitti, että vihreät vastustavat ydinvoimaloita, mutta samaan hengenvetoon ilmoitti, että vaikka lupa annettaisiin kolmellekin voimalla niin hallituksessa pysytään. Vihreille hallituksessa oleminen näyttääkin olevan tärkeämpää kuin mikään muu. Tuo retoriikka tuulivoimasta ydinvoiman korvaajana on aivan kestämätöntä ja nyt pitäisi päästä jo faktoihin.

Me kannatamme kokoomuksessa juuri yhtäpaljon panostuksia uusiutuvaan energiaan kuin vihreät. Ja yhtä paljon päästövähennyksiä. Mutta me tiedämme, että vain näillä ei maamme selviä. Me tarvitsemme lisäksi ydinvoimaa jo yksin korvaamaan yhden ydinvoimalan verran nyt Venäjältä tuotavaa ydinsähköä. On täysin älytöntä tuoda ydinsähköä Venäjältä ja se tullee ainakin korvata omalla tuotannolla. Meidän on myös taattava se, että meidän suomalaisten sähkölasku on jatkossakin kohtuullinen ja sitä emme yksin tuulivoimalla voi tehdä. Me tarvitsemme edullista ja kilpailukykyistä perusenergiaa tuulivoiman, vesivoiman ja bioenergian rinnalla. Se on vain yksinkertaisesti fakta. Toivotaan, että tässä keskustelussa päästäisiin pian tosiasioihin tuollaisen vihreän unelmahötön sijaan.

Kommentit