Sunnuntai, 08.08.2010

Blogi, sunnuntaina 08.08.2010

KESÄRUNDIMME Hämeessä jatkuu siis tänäänkin. Siellä meillä ei siis ole omaa telttaa tai muutakaan pistettä vaan olemme vain mukana tapahtuman tunnelmissa. Mutta hihasta saa toki tulla nyppäämään ja juttusille. Nautitaan upeasta tapahtumasta. Iltapäivällä sitten vielä Lopen Räyskälän Roadracing SM-viikonlopun loppuhuipennukseen mukaan eli mukana päivä siis luvassa. 

Eilinen kiertueemme oli kertakaikkisen onnistunut. Tapasimme valtavasti väkeä ja paljon hyviä keskusteluja, mutta iloinen olin myös siitä miten mm. Forssasta tukiryhmääni liittyi muutama uusi tekijä ja myös Tammelasta. Tekijöitä ja puuhaajia hyvät kampanjat aina kaipaavat. Itseasiassa tekijöistä hyvä kampanja tulee. Mutta eduskuntavaaleihin vielä matkaa ja töitä paljon ennen sitä, mutta kiva, että intoa ja halua tehdä löytyy ympäri koko vaalipiirimme.

Aamun Hesari julkaisi jälleen uuden presidenttigallupin. Odotetusti eduskunnan puhemies Sauli Niinistö on täysin ylivoimainen suosikki maamme seuraavaksi presidentiksi. Niinistö keräisi ensimmäisellä kierroksella nyt 43 prosenttia äänistä. Kakkoseksi nousee minustakin myös erinomainen ehdokas Olli Rehn, mutta hänenkin kannatus jää vain 10 prosenttiin ja kolmantena Timo Soini 9 prosentin kannatuksella. Soini siis noussut nyt ohi SDP:n, jonka presidentinvaalinimistä Mitro Repo, Jutta Urpilainen, Kari Rajamäki, Ilkka Kantola ykköseksi nousee kuitenkin vanha Eero Heinäluoma. Heinäluoman kannatus vaivaiset 6 prosenttia eli ei lähellekään edes oman puolueensa tukijat ole hänen takana. Suomen gallup toteutti tämän tuoreimman tutkimuksen nyt heinäkuussa puhelinhaastatteluina. Tulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Mutta matkaa pressanvaaleihin on vielä eduskuntavaalejakin enemmän ja varmasti tilanne tasoittuu kun puolueet aikanaan nimeävät ovat ehdokkaansa. Kisasta tulee aivan varmasti mielenkiintoinen ja uskoisin, että alkuasetelmista huolimatta, myös tiukka. Sen sitten aikanaan näemme.

Mutta nyt aamupalaa ja sitten Lounais-Hämettä kohden. Yön ukkossade jo ohi ja aurinko paistaa. Tulee kuuma päivä.

….

Kello 19.55 ja juuri saunasta tupaan. Kiertuepäivä jälleen takana. Ben Zyskowiczin ja minun Kesärundi on edennyt näin jo nyt ympäri Kanta-Hämettä ja ensi viikonloppuna jatkamme Päijät-Hämeeseen. Kiertuepäiviä vielä monta edessä ja vastaanotto on ollut huikea. En edes uskalla veikata kuinka monta vanhanajan 24 kuvan rullaan olisi Benistä jo näiden päivien aikana otettu. Kaikki haluavat juttusille ja lähes kaikki räpsivät kuvia. Osa kauempaa osa niin, että herra saa ottaa kuvan rouvasta ja Benistä. Hauskoja hetkiä monta. Mutta onhan tällaisessa maaseutumatkailussa tietenkin umpistadilaiselle opittavaakin tai kestämistä. Kuulemma huussiin ei meinaa tottua 🙂

Mutta tänään siis Kesärundimme jatkui Lounais-Hämeessä toista päivää. Eilisten Forssan Holjien jälkeen tänään olimme mukana Tammelassa Hakkapeliitta-tapahtumassa. Tuttu tapahtuma ja paljon väkeä liikkeellä. Tänään emme varsinaisesti kampanjoineet, mutta monta juttutuokiota kuitenkin päivään mahtui ja monista eri aiheista. Ja paljon myös tuttujakin nauttimassa keskiajan tunnelmasta. Jos ei teille vielä tuttu tapahtuma niin suosittelen ehdottomasti ensi vuoden kalenteriin mahduttamaan. Hauskaa nähtävää ja ohjelmaa koko perheelle ja paljon myös kotiin vietävääkin. 

Tammelasta sitten jatkoi kotikuntaani Lopelle ja Räyskälään. Riihimäen Kahvakopla isännöi jokavuotiseen tapaan siellä tänä viikonloppuna roadracingin SM-viikonloppua ja helteessä sielläkin tunnelma kuin Monzassa konsanaan. Varsinaisen kunnanpuheen piti päivällä avajaisissa kuntamme myös motorsporthenkinen Jämsään nyt lähtevä kunnanjohtaja Ilkka Salminen, mutta ennen Grande Finalia halusivat myös minulta pienen puheenvuoron. No se sopi hyvin, sillä onhan Räyskälä sen historia ja myös tulevaisuus todella lähellä sydäntäni. Nyt alueelle suunnitellaan jälleen montaa suurta tapahtumaa ja suunnitteilla myös uusi päärakennus majoitus-ravintola-kauppatiloineen. Toivotaan, että toteutuvat ja saamme alueesta vielä nykyistäkin monikäyttöisemmän tapahtumakeskuksen. Alueelle synnytettiin juuri keväällä uusi kehittämisyhtiö ja itse uskon vakaasti, että Räyskälän kasvu jatkuu. Tämäkin päivä enteili jälleen sellaista.

Mutta nyt kunnanhallituksen asioiden pariin. Huomenna siis kesätauko kunnan osalta päättyy ja työt jatkuvat. Kunnassa ei kuitenkaan ole kesälläkään levätty laakereilla ja muutamia asioita olemme kesälläkin eteenpäin vieneet. Huomenna onkin kh:n listalla jälleen myös yritystonttikauppaa ja muuta sellaista jotka kertovat valoisasta tulevaisuudesta. 

Seuraamme myös edelleen kuukausittain kuntamme taloustilannetta. Haluamme olla todellakin tarkkaan selvillä siitä missä mennään ja valmiina myös viime vuoden tapaan mahdollisiin korjausliikkeisiin. Nyt sellaiseen ei kuitenkaan näyttäisi olevan tarvetta ja toivottavasti ei tulekaan. Heinäkuun verotilitys on 7,2 % parempi kuin vuonna 2009 ja kunnallisveron osalta tilitys on 7,6 % parempi, mutta yhteisöveron osalta 0,7 % heikompi kuin viime vuonna. Tosin verrattaessa yhteisöveron tilitysten kehittymistä alkuvuoteen tulee huomioida kuitenkin se, että viime vuonna kuntaryhmän jako-osuutta korotettiin kesäkuun tilityksestä lukien ja vuosivertailu tämän johdosta on tasaantunut.

Tammi-heinäkuun ajalta on kunnallisveroa tilitetty 0,6 % vähemmän ja yhteisöveroa 8,3 % enemmän kuin viime vuonna. Kiinteistöveron merkitys on tässä vaiheessa vähäinen. Kokonaisuutena tammi-heinäkuussa on verotuloja kertynyt 0,2 % vähemmän kuin viime vuonna. Mutta olemme tähän varautuneet ja talousarviossa verotulokehitys on ennakoitu alkuvuoden toteutumaa heikommaksi, joten nykynäkymin verotuloarvio toteutuu, joskin arviointiin yhä liittyy epävarmuustekijöitä. Talousarvion toteutumavertailun mukaan tammi-kesäkuussa toimintatuottojen toteutuma oli 49,8 % ja toimintakulujen toteutuma 49,7 %. Verotuloja kertyi vastaavana ajanjaksona 51,7 % ja valtionosuuksia 52,0 % budjetoidusta. Kun myös rahoituserien toteutuminen on ollut hyvä, on talousarvio alkuvuoden perusteella toteutumassa kokonaisuutena hyvin. Viime vuoteen verrattuna alkuvuoden tulos on siis meillä Lopella selvästi parempi, mutta tulee muistaa, että viime vuonna talouskehitystä korjaavat toimenpiteet kohdistuivat vasta vuoden jälkimmäiselle puoliskolle, joten vuosivertailu tulee tasaantumaan.

Hämeen ELY-keskuksen julkaiseman kesäkuun työllisyyskatsauksen mukaan Lopen työttömyysaste oli 6,7 %, joka on Kanta- ja Päijät-Hämeen alueen kunnista alhaisin. Työttömyys lisääntyi toukokuuhun verrattuna 0,5 %, mutta oli 0,9 % alhaisempi kuin viime vuoden kesäkuussa. Pitkäaikaistyöttömiä oli maaliskuussa 47 ja alle 25-vuotiaita työttömiä 31. ELY-keskuksen koko toimialueella työttömyysaste oli kesäkuussa 11,6 %, jossa on kasvua edellisvuoteen 0,4 %. Riihimäen TE-toimiston alueella työttömyysaste oli maaliskuussa 9,4 % ja koko maassa 10,0 %. Hämeen liitolta saadun ennakkotiedon mukaan Lopen kunnan väestönlisäys on tammi-kesäkuun aikana ollut 59 henkeä eli 0,72 % ja sen mukaan asukasluku kesäkuun lopussa oli 8.303.

Kommentit