Lauantai, 07.08.2010

Blogi, lauantaina 07.08.2010

Aikanaan rakkausvideoita laittomalla musiikilla kyhäillyt nykyinen demaripomo arvostelee ministereitämme kuntoilusta. Arvostelu menee yhtä pahasti metsää kuin Eero Heinäluoman kritiikki eduskunnan täysistunnossa kun mies intoutui arvostelemaan isyyslomaa viettänyttä Jyrki Kataista. Meille kokoomuksessa on kunnia-asia, että jokainen isä pitää isyyslomaa ja me haluamme myös kannustaa siihen ja luoda suomalaisesta yhteiskunnasta sellaista, että isyyslomaa ja vanhempainvapaaseen on ihan jokaisella mahdollisuudet. Mutta se on siis tässä nyt sivuseikka.

Mutta nyt siis Mikael Jungner hyökkää ministeriemme kimppuun ja syyttää heitä vapaa-ajan harrastuksistaan. Kuulemma vapaa-aikana lenkkeilyyn käytetty aika on pois työnteosta. Ehkäpä kannattaisi Jungnerin itsekin joskus lähteä Youtuben äärestä liikkeelle. Niin kuin urheiluhullu ulkoministerimme on motossaan todennut, niin ”tunti liikuntaa antaa kaksi tuntia lisää energiaa päivään”. Olen erittäin tyytyväinen, että meidän ministerit jo muutama vuosi sitten lähtivät näyttämään esimerkkiä kuntoilunkin kautta. Peruspalveluministeri Paula Risikko on siis kannustanut joukkojamme myös näyttämään esimerkkiä. 

Mutta Jungner sortuu surulliseen tyylittömyyteen. Ja onhan se valitettavaa jos politiikkaa pitää tehdä noin. Syyttämällä ihmisiä työnteon laiminlyönnistä heittämällä puolihuolimattomia väitteitä jotka koskevat itseasiassa oikeasti siis vapaa-aikaa. Itse toivon, että suomalaisessa yhteiskunnassa annamme kaikille isyysloman ja vanhempain vapaan tapaan myös mahdollisuudeen aitoon vapaa-aikaakin. Ei työnteosta saa missään tehtävässä tehdä sellaista, että ei illalla esimerkiksi olisi muka aikaa tai edes oikeutta kuntoiluu tai vaikkapa teatteriin. Vapaa-aikaan ja työn ja oman ajan erottamiseen pitää myös kannustaa ja jokaisen työpaikan pitää tehdä se mahdolliseksi myös sinä aikana kun kännykät ja sähköposti tekevät yhteydenpidon normaalia virka-aikaa joustavammaksi.

Ja kyllä lapsellista on Jungnerin samassa lehtijutussa käyttämä ”pojittelu” maamme ministereistä. Onkohan miehellä nyt oikeasti varaa ja näyttöjä tuollaiseen. Epäilen.

 …

 Mutta me jatkamme tänään omaa työtämme ja toivomme, että muutkin keskittyvät tekemiseen puhumisen ja mollaamisen ja perättömän mustamaalaamisen sijaan.

Kokoomus Kuuntelee –tänäkin viikonloppu monessa eri paikassa. Niin kuin vuosien ajan olemme toimineet. Emme siis vain vaalien alla kierrä. Tänään jatkamme myös Ben Zyskowiczin kanssa Hämeen Kesäkiertuettamme. Teemme tänä kesänä Benin kanssa Zyskowicz & Heinonen –keräkiertueen, jossa päiviä ja paikkoja on paljon. Tänään aamusta ensin kello 10-11 Hausjärven Oitin markkinoille ja sitten iltapäivällä 12-13 Forssaan Holjille. Ja minä vielä sitten myös Hämeenlinnaan historian ensimmäisiin avovesiuinnin SM-kilpailuihin. Kiva, että siellä yli 200 uimaria harrastamassa ja kuntoilemassa. Vapaa-ajallaan.

….

Kello 19.50 ja juuri hetki sitten kotiin. Benin ja minun Kesärundin tämänkertainen päivä onnistui yli odotusten. Hausjärven Oitin markkinoilla oli väkeä aamusta heti todella paljon ja hieno tunnelma. Aikaa vain olisi saanut olla enemmänkin, mutta paljon ehdimme jutella, enemmän kuunnella ja myös ostoksiakin tehdä. Ben suurena herkkusuuna tottakai halusi kaikki mahdolliset herkut matkaan mökkituliaisiksi vaimolleen ja myös räiskäleen piti vielä juuri ennen Forssaan lähtöä nauttia. Mutta kiitokset Tiippanan Ristolle, Heinosen Veikolle ja kumppaneille järjestelyistä. Kokoomus näkyi ja kuului hienosti.

Forssa oli siis seuraava kohteemme. Ajomatkalla katsastimme Kantatie 54:n kunnon ja maamme tärkeimmän itä-länsi-suuntaisen tieyhteyden peruskorjaustarpeen. Erityisesti tien länsipää on huonossa kunnossa eikä sitä enää korjata pelkästään uudella asfaltillakaan. Mutta asiaa tulemme viemään eteenpäin ja toivottavasti saamme nostettua peruskorjauksen myös tuleviin liikennehankkeiden hankekoreihin. Niin kuin tieasiat toivottavasti yleisestikin ensi vaalikaudella. Mutta sitten Holjille. Forssan Kokoomus oli laittanut paikat valmiiksi ja olikin mukava mennä Hausjärven tapaan ns. valmiiseen pöytään. Tori täynnä väkeä ja voisi sanoa, että jopa vilskettä. Mukava oli myös nähdä, että eduskuntavaaliehdokkaamme olivat myös aktiivisesti mukana. Henki on hyvä ja intoa kampanjoida nimenomaan yhdessä näyttää riittävän. Se on paras tie vaalivoittoon. Meillä vain yksi ongelma kokoomuksessa. Positiivinen ehdokasongelma. Meillä nimittäin Hämeessä erinomaisia ehdokkaita enemmän kuin ehdokaspaikkoja ja asiaa valmistelevalla toimikunnalla Timo Seppälän johdolla ja piirikokouksella onkin haastava tehtävä valita oikea 14 ehdokkaan joukko kisaamaan ensi kevään vaaleihin. Olen varma, että ryhmästä tulee hyvä ja yhteishenki kestää tämän positiivisenkin ongelman. Kaikkialla ei nimittäin tilanne ole sama. Monessa paikassa ja myös Hämeessä valtaosassa muissa puolueissa ehdokkaista on pulaa ja mukaan pääsee oikeastaan kaikki halukkaat. Siispä mieluummin positiivinen ”ongelma”.

Forssan torilla esillä luonnollisesti myös alueen asioita. Mm. työttömyys puhutti ja Hämeen ammattikorkean tulevaisuus Lounais-Hämeessä sekä myös mahdollinen uusi raideyhteys Forssaan ja Poriin. Onko linjaus sitten Helsingistä vai Riihimäen kautta niin sen aika näyttää. Minusta tuo Riihimäki-linjauskin kannattaa selvittää. Se voisi tuoda huomattavasti enemmän maa-alueita käyttöön radanvarressa.

Forssasta sitten päivä jatkui Hämeenlinnaan. Mariaa ja Petri Yrjö-Koskisen Lopen eri järvien avovesiuinneista liikkeelle lähtenyt Vanajavesiuinti sai tänä vuonna myös ensimmäistä kertaa SM-arvon ja uimareita linnanrannassa lähes 200. Upeassa helteessä kisaa olikin mukava seurata ja kun kaikki meni hyvin niin ensi vuoden tavoitteeksi asetettiinkin jo tänään 1000 uimaria. Itse pidin uimareille pienen puheen liikunnan ja kuntoilun merkityksestä ja kiitin heitä kunto- ja kilpaurheilun eteen tekemästään työstä. Kilpailun järjestelyistä vastasi Riihimäen Uimaseura ja mukana tietenkin Uimaliitto ja myös Suomen Latu. Tapahtuman suojelina toimi ulkoministerimme Alexander Stubb ja mukana kisassa nähtiin myös kollegani Sanna Lauslahti. Sanna nappasi heti upeasti SM-hopeaa. Onnea Sannallekin.

Kisatunnelmissa päivä jatkui tämänkin jälkeen. Vanajanlinnan Linna Golf isännöi tällä viikolla Euroopan amatöörien EM-kisoja ja tänään saimme nauttia aivan mahtavasta ja jännittävästä loppuhuipennuksesta. Hieno tapahtuma ja toivotaan, että palkintorahat Eurooppa Tourin osakilpailuun saadaan kokoon tulevaisuudessa. Paikka sai jälleen sellaiset kehut ja vastaanoton, että niistä ei kovin mahdollinen kisa jää kiinni. Vanajanlinnassa siis osataan.

Tänään päivällä otin myös kantaa opintotukiuudistusta valmistelleen työryhmän esityksiin. Esitykset sanoisinko ihan ok, vaikka tosin hieman kovemmallakin kädellä olisi voinut kokonaisuutta uudistaa ja vastata näin selkeästi paremmin työryhmälle annettuun tehtävänantoon. Eli tavoitehan on nimenomaan uudistaa opintotukea niin, että täysipainoinen opiskelu olisi mahdollista ja että opinnoista myös valmistuttaisiin hieman nykyistä nopeammin työmarkkinoille. Siksi itse kannattaisin etupainotteista opintotukimallia sekä opintorahan sitomista indeksiin. Liitetäänpä tähän tuo kannanotto ja se löytyy nyt jo myös tuolta Uutiset-sivulta. Kannanottoni aiheuttikin jo ihan mukavaa huomiota mm. muutamassakin eri mediassa ja myös keskustelu FB:nkin puolella on ollut hyvää. Annetaan sen jatkua.

 

******************
******************

KANNANOTTO 7.8.2010:
Timo Heinonen kohtuullisen tyytyväinen esityksiin, mutta…
”Opintoraha sidottava elinkustannusindeksiin”

Kokoomuksen Osaamisen ja sivistyksen politiikkaverkoston puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen on tyytyväinen opintotuen kehittämistyöryhmän ehdotuksiin toisen asteen opintotuen kehittämisestä ja keinoihin vauhdittaa korkea-asteen opintoja opintotuen keinoin.

– Rohkeampiakin esityksiä rakenteellisesta kehittämisestä olisi saanut olla. Näilläkin esityksillä tehdään opiskelusta entistä houkuttelevampaa, kun opiskeluajan toimeentulo löytää muun vähimmäisturvan tason. Opintotuen tulee tukea opintoihin keskittymistä ja kannustaa tavoitteelliseen opiskeluun. Työryhmän esitykset tukevat kumpaakin tavoitetta, Heinonen toteaa.

Työryhmä esittää muun muassa, että toisen asteen itsenäisesti asuvien opiskelijoiden vanhempien tulot eivät enää vaikuttaisi opiskelijan saaman tuen määrään. Lisäksi määriteltäisiin enimmäistukikuukausien määrä ja tarkistettaisiin lukuvuonna käytettävissä olevien tukikuukausien määrää. Korkea-asteella tehostettaisiin opintojen edistymisen seurantaa.

Heinosen mukaan kehittämisvalikkoon tulisi kuitenkin lisätä myös opintorahan sitominen elinkustannusindeksiin. Hän myös muistuttaa, että toisen asteen koulutuksen keskittyessä suurempiin yksiköihin yhä useampi toisen asteen opiskelija muuttaa opintojen perässä itsenäisesti asumaan. Tämä lisää tarvetta turvata riittävä toimeentulo opintotukijärjestelmän keinoin, jotta opintoja ei toimeentulosyistä keskeytettäisi.

– Kehittämisehdotuksien myötä opiskeluvalintoihin vaikuttavat entistä vähemmän vanhempien kyky taloudellisesti tukea nuoren opiskelua. Tämä avaa tasapuoliset mahdollisuudet nuorille opiskella taipumustensa ja lahjakkuutensa ohjaamana riippumatta perheen varallisuudesta, Heinonen toteaa ja muistuttaa, että koulutuksen tulee säilyä maksuttomana myös tulevaisuudessa, jotta mahdollisuuksien tasa-arvo turvataan.

Kokoomuksen OSSI-verkosto lausui aiemmin keväällä opintotuen kehittämisestä. Lausunnossa todettiin, että alle 20-vuotiaiden, itsenäisesti asuvien täysi-ikäisten opiskelijoiden kohdalla opintotukijärjestelmässä on epäkohta. Nyt työryhmä esittää kokoomuksen linjan mukaista uudistusta, jossa näiden opiskelijoiden osalta luovuttaisiin vanhempien tulojen vaikutuksesta opintotukeen.

– Opiskelijoissa on tämän maan tulevaisuus. Siksi itsensä kehittämistä ja sivistämistä on viisasta tukea. Valtion talouden kannalta on vastuullista, että parannukset suhteutetaan taloustilanteeseen, ja uudistukset onkin pantu rohkeasti tärkeysjärjestykseen työryhmän toimesta, Heinonen sanoo.

 

******
****** 

Kommentit