Sunnuntai, 08.04.2007

Blogi, sunnuntaina 08.04.2007

Aamun alkoi tänään formuloilla. Eilen vielä illalla innostuin kirjoittamaan hieman kirjoittajavieras juttuja lehdille, mutta tänään siis jälleen melkein vapaapäivä. Muutama pieni työasia tuossa odottaa, mutta muuten saan nauttia keväästä ja pääsiäisestä ja muutamasta rennommasta päivästä.

Tänään tapaan muutaman ystävänkin ja täytyy linnunpöntöt viedä puihin. Rento päivä siis edessä.

Kello 22.48 ja juuri kotiin. Mukava rento päivä tästä tulikin. Aamulla formulat ja sitten vain rentoa oloilua ja hieman siis töitäkin ja nyt illalla vielä ystävien kanssa illallisella Keravalla.

Tänään päivällä luin Turun Sanomista jutun ylisuurista opetusryhmistä. Asia on sellainen minun sydämen asia ja tässä uutisessa asia nostettiin jälleen kunnolla pöydälle. Toimittaja Rami Nieminen oli otsikoinut juttunsa lauantaina 7.4. lehdessä: ”Pahoinpitelyt ja teräaseilla uhkailut yleistyneet
Suurten ryhmäkokojen arvellaan lisäävän ongelmia kouluissa”

Turun Sanomien uutisessa kirjoitettiin, että kevään mittaan kouluissa tapahtuneet pahoinpitelyt ja teräaseella uhkailut kertovat nuorten kasvavasta pahoinvoinnista. Tätä mieltä jutun mukaan ovat Turun Klassikon koulun rehtori Timo Kouki ja Turun opetuslautakunnan puheenjohtaja Henry Toivari.

Kouki toteaa lehdessä, että tällä hetkellä ympäröivä yhteiskunta ei pysty vastaamaan riittävästi sen edessä oleviin haasteisiin ja viittasi Turun kouluja odottaviin säästötoimiin, jotka eivät ainakaan paranna tilannetta. Nuoriin kohdistuvia hoitotoimenpiteitä jopa vähennetään. Kouki pohtii lehdess, että kenen vastuulla lasten kasvaminen on.

Turun perusopetuspäällikkö Outi Rinne ei myönnä tappelujen kertovan kasvavasta trendistä tai aiheutuvan säästöistä. Rinteen mukaan säästötoimet kohdistuvat lähinnä opetusryhmien kokoon, eikä osa-aikaisen perusopetuksen resursseja olla vähentämässä. Hän tunnustaa, että koulut ovat äärimmäisen tiukoilla ja pystyvät ensi lukuvuodelle osuvien leikkausten myötä huolehtimaan vain välttämättömimmistä lakisääteisistä tehtävistään. Esimerkiksi kerhojen järjestämiseen ei löydy varoja. Onkin selvää, että säästöjen purressa nuorten psyykkiset ongelmat luultavasti yleistyvät. Rinne ei kuitenkaan sano itse pelkäävänsä häiriökäyttäytymisen lisääntymistä. Hän toivoo, että muutaman vuoden sisällä opetukseen saadaan ohjattua lisää varoja. Tässä siis lainauksia Turun Sanomien uutisesta 7.4.2007.

Erittäin pysäyttävä lehtijuttu tärkeästä aiheesta. Toivotaan nyt oikeasti, että saamme asiaan muutosta. Meidän on pakko valtiovallan toimesta puuttua tilanteeseen ja ylisuuriin opetusryhmiin. Vastuuta pitää olla perheellä ja kunnilla, mutta myös valtiolla. Vähin ehto on se, että koulujen oppilaskohtaiset määrärahat pidetään nyt kokonaismäärällisesti samassa vaikka lasten määrä ikäryhmien pienentyessä väheneekin. Lupaan pitää asiaa esillä ja olen löytänyt jo omasta eduskuntaryhmästä muutaman muunkin asian sydämen asiakseen kokevan. Tulemme pitämään ääntä.

Huomenna menemme vanhemmilleni lounaalle ja sitten rakkaan kummipojan syntymäpäiville. Nyt hetki vielä tv:n ääressä ja sitten nukkumaan.

Kommentit