Maanantai, 09.04.2007

Blogi, maanantaina 09.04.2007

BirdLife Suomi kertoi torstaina, että kylmä sää on nyt pysäyttänyt lintujen kevätmuuton pääsiäiseksi. Viikonlopun aikana lintuharrastajia on ollut kuitenkin runsaasti liikkeellä laskemassa ja tutkailemassa jo saapuneita muuttajia, jotka ovat pysähtyneet levähtämään tulvapelloille ja sulille järville.

Syy tähän erityisen tarkkaan laskentaan on nyt ns. IBA-alueen eli Important Bird Areasin suomeksi ”Kansainvälisesti tärkeiden lintualueiden” tietojen päivitys. Kaiken kaikkiaan maailmasta on tähän mennessä tarkoin kriteerein valittu kymmenisentuhatta tärkeää lintualuetta. Näistä tärkeistä lintualueista maassamme on 96. Laskentaurakka on valtava ja työ jatkuu vielä kesällä ja syksylläkin. Nyt keväällä muuttolintujen levähdyspaikat ovat erityisesti tarkkailussa ja hyvä niin.

Näiden Suomen IBA-alueiden lintutiedot ovat pääosin 1990-luvulta ja nyt siis luetteloa halutaan päivittää ja tarkistaa yhtä aikaa Euroopan noin 5000 muun IBA -alueen kanssa. Suomessa BirddLife Finland johtaa laskentaa joka pääasiassa hoidetaan vapaaehtoisvoimin. Mukana suururakassa ovat myös Metsähallitus, Suomen ympäristökeskus, alueelliset ympäristökeskukset, Helsingin yliopiston luonnontieteellisen keskusmuseo ja Riista- ja kalataloudentutkimuslaitos.

Mielenkiintoista kuulla sitten tuloksia. Toivotaan, että näitä IBA-alueita löytyy maastamme lisää tai ainakin niin, että viimeisen vajaan 20 vuoden aikana ne eivät olisi vähentyneet.

Tänään menemme vanhemmilleni pääsiäislounaalle ja illalla sitten Eliaksen syntymäpäivät. Nuorimies kasvaa hurjaa vauhtia. Kohta jo kummisetääkin pidempi. No onneksi siihen vielä muutama vuosi.

….

Tänään laitoimme ensin aamulla uuden linnunpöntön kotikerrostalomme pihapuuhun Venlan kanssa. Sitten menin mökille pönttöpuuhiin ja päivällä tuo pääsiäislounas vielä vanhemmilla. Mukava rentouttava vapaapäivä siis takana.

Nyt illalla kävimme vielä kummipojan 9-vuotissynttäreillä. Niin se Eliaskin vaan on kasvanut jo aikalailla isoksi pojaksi. Vuodet kuluvat. Toivotaan Ellille hyviä vuosia jatkossakin. Reippautta ja selkärankaa.

Huomenna jatkuvat työt eduskunnassa. Lakivaliokunta ja sivistysvaliokunta aamupäivällä ja sitten vielä palaverit hallitusohjelmatavoitteiden osalta. Iltapäivällä vielä täysistunto ja ryhmäkokous ja päivän päätteeksi politiikan puhemylly Radio Hämeeseen. Kahdeksan tapahtumaa siis huomiselle päivällä. Kiitettävä avaus siis pääsiäisen jälkeiselle ajalle.

Kommentit