Lauantai, 07.04.2007

Blogi, lauantaina 07.04.2007

Tänään Lopella järjestetään Lankalauantain Markkinat. Nämä markkinat avaavat Lopen vilkkaan torikesän ja kesän aikana torilla vietetään mm. Perunankukkapäivää, Tavataan torilla -kunnan markkinapäivää ja syksyllä Maalaismarkkinoita. Lopen tori on saavuttanut hyvän suosion ja varsinkin markkinoilla väkeä riittää hyvin, mutta koko ajan enemmän myös tavallisina toripäivinä varsinkin siihen aikaan kun uutta Lopen perunaa saadaan. Tänään siis Lankalauantain Markkinat avaa torikauden ja sain kutsun mukaan. Yleensä aina olenkin Lopen markkinoilla käynyt ja niin käyn nytkin. Nähdään siis siellä.

Juuri mökiltä kotiin. Ikkunasta katsellen upeaa säätä, mutta kun oven avaa niin aikalailla kylmää vielä. Järvellä jo liikkeellä paljon muuttolintuja ja niin se kevät pikkuhiljaa tulee. Hieman vihertää jo muutamat koivutkin.

Toimittaja Pirjo Kukko-Liedes on tehnyt edellisen porvarihallituksen valtiovarainministeri Iiro Viinasesta laajan haastattelun tämän päivän Kalevaan. Valitettavasti koko juttu ei ole lehden nettisivuilla, mutta täytyy ensi viikolla uteliaisuutta kyllä lehti ja juttu käydä lukemassa kokonaisuudessaankin.

Haastattelussa Viinanen haluaisi valtion nyt jo kokonaan pois tupopöydästä. Viinanen ei halua hallituksen kytkevän enää ensi syksynä veroratkaisujaan tuloratkaisun kanssa ja Viinasen mielestä ero olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten. Haastattelussa Viinanen on huolissaan siitä, että päinvastoin nyt ollaan koko ajan lisäämässä asioita tupopöydässä päätettäväksi. Esimerkkinä Kalevassa Viinanen mainitsee asuntopolitiikan. Entisen valtiovarainministerin mukaan on väärin, että kolmikanta saa nyt päättää sellaisista asioista mitkä eivät sen päätäntä valtaan kuulu. ”Se lukkiuttaa monia välttämättömiä työelämän uudistusasioita tabuina taas vuosiksi”, toteaa Viinanen lehden haastattelussa. Samalla Viinanen olisi valmis lisäämään joustoja ja paikallista sopimistakin. Niiden nyt eläkkeellä oleva Viinanen uskoisi kasvattavat kilpailukykyä.

Lehdessä Viinanen vaatii hallitusta ja eduskuntaa myös jämäköitymään eikä nielemään työmarkkinajärjestöjen ”syöttejä”, joilla halutaan sitoa valtio siihen, että se ei päätä järjestöille mitään kielteistä.

Tuo nettiversio haastattelusta löytyy Kalevan kotisivuilta osoitteesta www.kaleva.fi ja sieltä kotimaa tai sitten suoraan tällä osoitteella: http://www.kaleva.fi/plus/klubi/index.cfm?j=649701

Katsotaan nyt tuo haastattelu kokonaisuudessaan lehtiversio ennen kuin otetaan siihen sen enempää kantaa. Se on kuitenkin hyvä, että asioista puhutaan ja ollaan valmiita ja rohkeitakin puhumaan. Sen voi jo nyt heti tuoreeltaan todeta. Muuten en netin lyhyen version pohjalta kantaa halua Viinasen mielipiteisiin ottaa.

….

Nyt Lopen Lankalauantain Markkinoille. Nähdään siellä. Itse olen paikalla aamupäivästä ja sitten vielä menen Erälopen pönttötalkoisiin.

….

Kello 16.54 ja hetki sitten kotiin. Olikin mukava päivä. Päivä, jonka sain viettää kotikunnassa. Tänään siis Lankalauantain Markkinat avasivat kuntamme markkinakauden ja vaikka hieman koleaa olikin niin torilla riitti jälleen väkeä todella hyvin. Ns. uusi torimme on saanut hyvän markkinamaineen ja siitä kuuluu ehdottomasti kiitos Kontron Onnille, joka aikoinaan otti torin positiivisessa mielessä omakseen ja alkoi isännöidä toria ja järjestää siellä markkinoita. Jos oikein muistan niin ensimmäiset Perunankukkapäivät järjestettiin jo vanhalla torilla, mutta uusi tori toi mukanaa kesän päämarkkinoiden seuraksi Lankalauantain markkinat ja Maalaismarkkinat. Onnin johdolla keskusta on järjestellyt markkinoita ansiokkaasti ja tehty erittäin hyvää kuntamarkkinointia niin loppilaisille, vapaa-ajanloppilaisille kuin naapurikuntalaisillekin. Tänäänkin markkinoilla oli jo valtavasti kesä- tai vapaa-ajan asukkaita. Lopen luonnosta ja luonnon rauhasta näytti pääsiäisen aikaan nauttivan myös moni julkisuuden ykkösnimikin. Nimiä ei tässä ole syytä kertoa vaan annetaan heillekin täysi rauha Lopella.

Onnin markkinoiden lisäksi sitten on Lopen Yrittäjät järjestäneet omia markkinoitaan ja kuntammekin Tavataan torilla ja tullaan tutuiksi -markkinatapahtumia jo monen vuoden. Itse toivoisin, että torimme saisi myös perjantaina iltatorina hyvän maineen ja alkaisi kerätä myyjiä kauempaakin. Aikanaan itse esitin perjantain iltatoria myyjillekin ilmaiseksi ja toivotaan, että tänä vuonna sekin torikulttuuri puhkeisi kunnolla kukkaan. Vapaa-ajanasukkaat ja me kantaloppilaisetkin varmasti ottaisimme mielellämme tuoreet perunat ja vihannekset ja kalat yms. omalta torilta. Täytyy yrittää tsempata juttua vielä eteenpäin.

Torilta sitten menin Erälopelle pönttötalkoisiin. Nyt kun en enää ole opettajana en pääse lasten kanssa linnunpönttöjä tekemään ja korjaamaan, mutta siinä määrin lintumies olen, että joka kevät muutama uusi pönttö on puihin saatava. Tänään nikkaroimme Erälopella viisi uutta pönttöä ja väkeä riitti muutenkin hyvin. Lopen Samoojat ja alueemme lintuharrastajat olivat vahvasti mukana tapahtumassa ja tunnelma olikin oikein hyvä. Rakas kummityttöni Venla otti yhden pöntöistäni matkaan. Saa siitä oman nimikkopöntön ja saa sitten seurata miten elämä siinä kodissa alkaa. Myös Rusin Ville ja Iida tekivät isänsä kanssa upeat pöntöt ja pian ne jo odottavat varmaankin Ojajärvellä kevään muuttajia.

Päivällä ehdin myös nähdä muutamia ystäviä ja tuttuja ja nyt jälleen siis kotona. Mukava – rentouttava – päivä tähän kiireiseen kevääseen. Teki hyvää. Huomenna myös vapaapäivä, mutta hieman ajattelin uuteen työhön liittyviä asioita kuitenkin tehdä. Muutaman nipun otin mukaani hoidettavaksi.

Kommentit