Perjantai, 06.04.2007

Blogi, perjantaina 06.04.2007

Eilen oli kaunis ilta mökillä. Loppijärvi oli jo melkein vapaa jäänkahleista. Vain meidän mökkirannassa oli jäätä noin 50 metriä rannasta, mutta muuten ulappa liplatti vapaana. Oli oikein rentouttavaa laittaa takkaan tuli ja vain olla nauttia illasta ja kauniista luonnosta. Huomasin, että tätä olenkin kaivannut.

Aamulla aikainen herätys. Aurinko herätti ja olikin kiva nousta kirkkaisiin säteisiin. Tänään menen vieraaksi Helsingin Messukeskukseen American CarShowhun ja sitten iltapäivällä kaksi lehtitapaamista.

Tänään STT kertoi, että työehtosopimusten kiemurat eivät aiheuta paljoakaan ongelmia ns. paikalliselle sopimiselle. Uutisten mukaan paikallisia sopimishaluja laimentaa enemmänkin työpaikan ilmapiiri, mikä ei useinkaan kannusta tämmöiseen luottamusta edellyttävään sopimiseen. Valitettavaa jos niin on. Itse näkisin tärkeänä sen, että työpaikoilla vallitsisi luottamuksen ilmapiiri suuntaa ja toiseenkin ja samaan aikaan Niinistön sanojen mukaan sekä työtekijä, että yritys voisi hyvin ja voisi vastata myöntyvästi kahteen eri kysymykseen. Yritys siihen, että menestyykö yritys ja työntekijä siihen viihtyykö hän työssään. Samaan aikaan kun kumpikin vastaisi KYLLÄ niin tilanne olisi jo paljon parempi kaikkien kannalta.

Uutisen mukaan erikoistutkija Heikki Uhmavaara, joka on mukana Turun yliopiston työoikeuden tutkimusryhmässä, joka selvittää parhaillaan paikallisen sopimisen kehitystä ja nykytilaa Suomessa, ei allekirjoitakaan työantajien valittelua työehtosopimusten jäykkyyksistä vaikka myöntääkin tietyillä aloilla sopimusten olevan kankeita. Uhmavaaran mukaan maassamme on jo nyt työaikajoustot hyvin käytössä ja myös palkkaus menee joustavaan suuntaan.

Hyvä on muistuttaa siitäkin, että selvitysten mukaan paikallinen sopiminen on yleensä poikinut henkilöstölle lisäeuroja ja palkkaetujen heikentäminen on ollut harvinaista. Näin ei olla tehty edes irtisanomisten vaihtoehtona. Pikemminkin on käynyt niin, että työpaikkansa säilyttäneille on maksettu enemmän, kun työtehtävät ovat laajentuneet.

Myös työajasta on hyvin yleistä sopia paikallisesti. Selvityksen mukaan lähes kaikilla toimipaikoilla on sovittu ainakin jostakin työaika-asiasta ja esimerkiksi liukuva työaika on ainakin osaa henkilöstöä koskien käytössä lähes neljällä viidestä tutkimuksessa mukana olleista toimipaikoista. Myös työaikapankit ja erilaiset työaikakokeilut ovat yleistyneet.

Hienoa, että on syntynyt ja syntymässä tällainen vastavuoroisuuden ilmapiiri. Uhmavaaran mukaan työmarkkinajärjestöt ovat asteittain avanneet myös mahdollisuuksia paikalliseen sopimiseen ja järjestöt näyttävät olevan valmiita etenemään pidemmällekin, jos ja kun palkansaajapuolellakin voidaan luottaa, ettei kyse tule olemaan pelkästä yksipuolisesta sanelusta.

….

Kello 18.39 ja juuri kotiin. Aamulla menin Helsinkiin Messukeskukseen American Carshow:n kutsuvierastilaisuuteen. Upea näyttely ja paljon tuttuja niin töissä kuin messuillakin. Ylhäällä kuvakin Emma Kimiläisestä, josta olen täälläkin usein kirjoittanut ja jonka uraa olen seurannut mielenkiinnolla ja tulen seuraamaan nytkin kun Emma maailmalle lähtee. Emmalla mahdollisuudet miehisessä maailmassa vaikka mihin. Kannattaa laittaa nimi mieleen jos ei vielä ole.

Messukeskuksessa kävin myös yhden tv-neuvottelun ja sitten Lopelle Nykypäivän haastatteluun. Olikin mukava tehdä juttua nyt kotinurkissa ja omien rakkaiden harrastusten parissa. Juttu lehdessä lähiaikoina ja silloin paljastuu missä kuvat otettiin. Ei todellakaan pukua ja kravattia tiukalla. Jotain aivan muuta.

Tänään hyvä tuttava pari tulee mökille kylään. Rauhallinen mökki-ilta ja huomenna sitten Lankalauantain markkinoille. Nähdään siellä.

Kommentit