Sunnuntai, 07.10.2007

Blogi, sunnuntaina 07.10.2007

Moottoriurheilumiehelle upea aamu ja upea viikonloppukin. F1:set ja rallin MM-sarja tähdittäneet tätä viikonloppua ja vaikka Marcus Grönholm sinnitteleekin tiukasti vain kolmannella sijalla sekin vielä riittää tässä vaiheessa MM-taisteluun. Kakkoseksi tosin pitäisi tänään vielä taistella – se olisi parempi. Juuri päättyi Kiinan Shanghain F1-kilpailu mikä oli jälleen todellinen trilleri. Lewis Hamiltonilla oli kaikki avaimet varmistaa mestaruus jo tänään ennen kauden viimeistä kilpailua, mutta pieni virhe ehkä ahnehtiminen vei tämän taistelun nyt Brasiliaan. Hamilton liukasteli loppuunkuluneilla renkailla ja keskeytti pelin varikkosuoran ulosliukuun. Räikkönen sai näin ajaa voittoon ja taistelee nyt kauden päätöksessä tiukasti mestaruudesta.

Mutta motorsport on motorsportia sen olen saanut monta kertaa moottoriurheilun toimittajan ja selostajan urallakin todeta. Viimeksi Mikkelin rallin SM-kauden päätöksessä missä mestaruudet ratkaistiin viime metreillä ja jopa viimeisen erikoiskokeen jälkeen kun pätkillä jo mestaruuden periaatteessa varmistanut Jarmo Mikkonen keskeytti viimeisellä siirtymällä matkalla siis maalikorokkeelle. Voin vain kuvitella millaiset tunteet siinä Jampan ja hänen kartturinsa Hannu Ervaston kypärien sisällä liikkui. Myös Juha Salolla epäonnea kauden päätöksessä. Mutta kun kyse on moottoriurheilusta ei nämä tapahtumat yhtään himmennä niiden myötä mestareiksi nousseiden Jussi Välimäen ja Jari Ketomaan mestaruuksia. Nämä tapahtumat kuuluvat tähän lajiin ja tekevät osaltaan tästä niin nautinnollista ja tuskallistakin.

Nyt siis tänään saamme vielä jännittää Bossen taistelua rallin MM-sarjassa ja pidetään peukalot ylhäällä. Olisi upea päättää kausi kahteen MM-kultaa nelipyöräisissäkin, kun jo pari MM-kultaa enduron MM-sarjasta plakkarissa. Upea motorsportvuosi meille kuitenkin jälleen käy miten tahansa loppukauden kilpailuissa. Ja niin vielä sitten motocrossin Jussi Vehviläisen MM-pronssi ja F1-veneiden Sami Seliön vielä jatkuva upea taistelua. Toivotaan muuten samalla, että saamme Hämeeseen ja Suomeen ensi kaudeksi myös MM-tason moottoriurheilukilpailun kesäänkin. Sellaiset merkit hyvin vahvoja nyt ja asia etenee.

….

EU:ssa eletään nyt mielenkiintoisia hetkiä maamme suhteen. Tilatukilaki on erikoinen tapaus missä me kokoomuslaiset olemme erityisesti pitää esillä maanomistajien oikeuksia maanviljelijöiden oikeuksien rinnalla. Kyse siis isosta periaatteesta. Toinen kova paikka missä tulikin takkiin oli EU:n sokeripäätös. Se oli paha takaisku maallemme ja yleensäkin pienille EU-maille. Nyt elämmenkin ratkaisun hetkiä kun käsittelyssä on seuraava ongelma eli maamme 141-tukien kohtalo. Ulkoministeri Ilkka Kanerva on nyt ottanut aktiivisen roolin asian hoitamisessa ja päättyvällä viikolla Kanerva laittoi asiaan arvovaltaansa peliin ilmoittamalla EU-komission puheenjohtajalle Jose Manuel Barrosolle, että Suomi voi eikä myöskään aio antaa asiassa periksi tuumaakaan. On hyvä, että asiaa hoidetaan ja käytetään kaikki käytössä olevat keinot maamme kannalta ainoan oikean ratkaisun löytämiseksi. Etelä-Suomen maataloudelle kannalta elin tärkeä tukihan on katkolla vuodenvaihteessa. Seurataan tilanteen etenemistä ja toivotetaan voimia Anttilalle ja muille asian kanssa töitä tekeville.

Kanervan aktiivisuus ulkopolitiikassa on otettu hyvin vastaan. On hyvä, että maallamme on nyt ulkoministeri joka aidosti kantaa huolta suhteista eri suuntiin maailmalla ja toimii myös sillanrakentajana ja suhteidenluojana ja jopa tapaamisten järjestelijänä oikeissa paikoissa. Tällaista aktiivisuutta ja osaamista on kaivattu.

Perjantain Ilta-Sanomat puki hyvin sanoiksi oppostion pelin naisten palkoilla. Lehdessä todettiin, opposition leikkivän nyt hoitajien ystävää ja tästä todellakin on kyse. SDP ei tehnyt asian eli hoitajien ja yleensä naisvaltaisten alojen palkkojen korjaamiseksi mitään vaan antoi itseasiassa viime vaalikaudella palkkaeron vain kasvaa. Nyt on maassa on hallitus joka on ottanut asian tehtäväkseen niin demarit ovat politikoimassa asialla hieman ikävälläkin tavalla. Vai muuttuikohan tämäkin asia maaliskuussa yhdessä yössä? Sen jälkeen Heinäluoman johdolla demarit ovat olleet valmiita lisäämään satsauksia kuntapalveluihin. Mutta eivät tehneet mitään sitä ennen. Sen jälkeen kaikki hallituksen toimet ovat olleet kutakuinkin vääriä. Vain eläkeläisten verotuksen epäoikeudenmukaisuuden korjaaminen on saanut kiitosta. Sen kuulemma SDP:kin olisi hoitanut kuntoon nyt, mutta ei tosin tehnyt mitään asialle kun heillä oli siihen valta edellisessä hallituksessa. Miksi ei? Ja samanlainen asia on opintorahan korotus. Nyt kokoomuksen ja keskustan johdolla opintoraha nousee 15 vuoden odottelun jälkeen. Kuulemma SDP:kin olisi asian nyt korjannut. Mutta miksi ei viime vuonna kun asia oli esillä eduskunnassa tai viime vaalikaudella kun heillä oli siihen valta ja mahdollisuus. Ei muisti näin lyhyt sentään ole.

Ainoa virhe minun mielestäni Ilta-Sanomissa oli veikkaus siitä, että hallitusvastuussa SDP olisi tehnyt samoin kuin hallitus nyt. Eli olisi ”luultavasti varannut valtion rahaa kunnille tasa-arvoeränä käytettäväksi ja saanut kokoomuksen haukut rahojen niukkuudesta”. En jaksa uskoa, että SDP olisi nytkään tehnyt näin kun ei tehnyt viime vaalikaudellakaan mitään. Ja jos nyt olisi niin hyvin mieli muuttunut niin olen varma, että emme olisi toimia naisvaltaisten alojen palkkojen korjaamiseksi ja korottamiseksi missään tapauksessa arvostelleet. Ne ovat meille asioita mitkä pitää hoitaa ja nyt ensimmäinen selkeä askel kohti sitä on otettu. Me tiedämme, että asia vaatii työtä jatkossakin eikä sen hoitaminen ainakaan helpotu opposition politisoidessa tilannetta, mutta senkään edessä ei saa lannistua ei asiaa kuntoon saavat työntekijät eikä asiaa kuntoon hoitavat poliitikotkaan. Jatketaan siis määrätietoista ja ennennäkemätöntä työtä mekkalasta huolimatta. Hoitajat ja kunta-alan heikosti palkatut alat ansaitsevat nämä korotukset ja korotuksia myös jatkossa.

Eli jatketaan yhteistä työtä.

….

Eilinen Hämeen Kokoomusnuorten juhla keräsi runsaasti kiitosta. Eikä suotta hieno juhla ja sellainen juhla missä tulevaisuus näkyi kirkkaana. Tänään vapaapäivä ja illalla sitten Lopen kokoomuslainen ryhmäkokous silmällä pitäen kuntamme ensi vuoden budjettia. Hallitus kokoontuu huomenna ensimmäiseen budjetin käsittelyyn ja nyt uutena me haluamme tässä vaiheessa pitää laajennetun hallitusryhmän niin, että hallituksen esitys käydään läpi kolmen keskeisimmän lautakunnan eli sivistys-, perusturva- ja teknisenlautakunan jäsentemme kanssa. Katsomme reunaehtoja ja kipukohtia miten asiassa etenemme. Kesällä jo rajasimme tiettyjä meille tärkeitä asioita pois mahdollisista säästökohteista. Emme tule hyväksymään kasvukunnan kannalta lyhytnäköisiä säästötoimenpiteitä – mutta palataan niihin illan jälkeen kun asioita jälleen läpikäyty.

Kello 21.41 ja hetki sitten kotiin. Mukava rento päivä takana. Päivällä kävin mökillä ja sain hetken nauttia vain luonnosta – puista, linnuista ja tällä kertaa muutamasta kauriistakin. Tarkkoja kavereita ja heti huoli pienimmästä joka joutui minuun törmätessään hieman eri tielle. No tiedän, että ryhmä löytyi pian. Upeita värejä vielä metsä täynnä -tammessa luonnollisesti vielä lehdet ja pitkään pysyvätkin. Eikö se tammikuun nimikin siitä tietääkseni tule. Tai ainakin voisi hyvin tulla. Vanhat lehdethän varisevat vasta talven ja usein vastan uusien tullessa. Myös lehtikuuset olivat kauniissa loistossa, mutta esimerkiksi hevoskastanjat jo olivat valmiina pakkasen tuloon. Niin se luonto toimii. Kaunista oli.

Illalla sitten Lopen kokoomuksen kunnanhallitusryhmän kokous yhdessä valtuutettujen ja kolmen ison lautakunnan jäsentemme kesken. Kävimme läpi huomisen kunnanhallituksen ensimmäisen budjettiluvun asioita ja saimme mm. teknisentoimen hallinnonalaan hyvän perehdytyksen lautakunnan puheenjohtajan Rautiaisen Jussin ja jäsenen Hatakan Jarnon toimesta. Esillä myös laajasti kunnan investoinnit ja hieman yhteisiä tavoitteitakin katsoimme mm. kaavoitusten, liikenne ja peruskorjaus ja myös uudishankkeiden kohdalla. Käynnistymässä nimittäin mm. Launosten uuden päiväkodin työt ja myös yläkoulun ja lukion ns. B-koulun uuden rakennuksen suunnittelu. Mielenkiintoisia hankkeita. Myös kunnallistekniikkaa ja paljon mutta jälleen pakettiin mahtuu. Katsotaan niitä kun kokous pidetty ja materiaali julkista.

Samalla myös hieman kartoitimme ajatuksiamme muutamaan työnalalla olevaan kaava-asiaan ja tulevaan maapolitiikkaankin ja myös esillä taajamien ja kylien palvelut. Katsoimme tavoitteitamme yhdessä läpi ja meillä mm. vahva yhteinen näkemys siitä, että kyläkoulut ovat kasvukunnassa nyt sellainen voimavara mitä ei kannata hukata. Nostimmekin asian jo keväällä meille kynnyskysymykseksi ja mieluumminkin haluaisimme löytää lisää eloa kyliin. Näyttääkin siltä, että vetovoimaa niissä riittää kunhan tontteja on kaupan. Myös muutamia muita linjaratkaisuja teimme jo keväällä ja kesällä, mutta palataan niihinkin myöhemmin. On hyvä käydä aina sellaista keskustelua mikä meille tärkeää ja miten haluamme asioissa edetä – ei siis ryhmäpäätöksin vaan niin, että erilaiset näkökulmat tulevat esille ja siitä sitten jokainen saa muodostaa oman mielipiteensä ja olla luonnollisesti erikin mieltä. Se kuuluu demokratiaan, mutta kun keskustelu toimii ja yhteistyö toimii niin myös tuloksia saadaan aikaan esimerkiksi Loppi-lisä, vapaa-aikatoimen henkilöstöpanostukset ja sellaiset voisi mainita esimerkkeinä. Meille tärkeitä juttuja ja siksi yhdessä niitä hoidimme.

Huomenna aamupäivä varattu kirjoitustöille ja sitten olen Lopen vanhusneuvoston vieraana ja illalla tilaisuus Helsingissä.

Kommentit