Sunnuntai, 07.05.2006

Blogi, sunnuntaina 07.05.2006

Sunnuntai – pyhäpäivä – oli minulle aika tuttuun tapaan tiukka työpäivä. Aamulla seitsemän aikaan ylös ja Helsinkiin tai oikeastaan Vantaalle tekemään Motoforumia illaksi. Valmiita osioita eli inserttejä oli jo joitakin odottamassa, mutta kaikki juonnot ja pino tuoreimpia aiheita oli tehtävänä. Saimme kuitenkin Anetten kanssa aika hyvällä vauhdilla tulosta aikaiseksi ja illan ohjelma valmistui jo hyvissä ajoin ennen ulostuloa. Joskus nimittäin ohjelma on valmiina juuri niillä hetkillä kun ohjelma alkaa ja ne eivät ole kivoja hetkiä ne.

No nyt ohjelma siis valmistui ajoissa ja tuli ulos ensin formuloiden jälkeen kello 17.05 MTV3:lta ja sitten myöhemmin illalla vielä uusintana Plussan puolelta. Aiheet olivat mielenkiintoisia ja nyt hellittiin moottoripyöräväkeäkin oikein kunnolla, kun ohjelmassa oli tuoretta kuvaa Juha Salmisesta USA:n GNCC-sarjasta. Myös enduron Mm-sarjaa, SRC:tä ja ralliakin pakettiin mahtui.

Illalla sitten kokoonnuimme Riihimäen seudun kokoomusyhdistysten puheenjohtajat ja alueemme kansanedustajiksi pyrkivät Riihimäen kutsusta yhteisneuvotteluun Kerhotalolle. Tilaisuuden kokoonkutsuja Riku Bitter esitteli ensin hieman taustaa ja nykytilannetta ja sitten kävimme runsaan ja monipuolisen keskustelun aiheesta.

Niin kuin epäilinkin ei tilaisuudessa yhteistä viisautta löytynyt, mutta aika selkeä suuntaviiva alueemme näkökannan eteenpäin viemiseksi kuitenkin löytyi. Valitettavasti en voi tässä sen enempää tilaisuuden keskusteluja siteerata, mutta itse toin lähinnä esille näitä faktoja ehdokkaiden määrästä. Samoja asioita joita siis täällä blogissa 5.5.2006 kirjoitin. Ne eivät puhumalla valheiksi muutu 🙂

No nyt huomenna vielä asiaa pureskellaan ja neuvotellaan ja sitten tiistaina kokoonnumme piirihallituksen toimesta kello 16. Varsinainen päätöksiä tekevä piirikokous kokoontuu illalla Hämeenlinnan Wetterhoffilla. Tilaisuudesta varmasti tulee värikäs ja mielenkiintoinen ja paikalle ovat tervetulleita kaikki kokoomuslaiset. Tulkaapa ihmeessä seuraamaan.

Huomenna maanantaina minulla on sitten työpäivä oman firman parissa. Ensin muutamia urheilutiedotteita medioille ja sitten ensi viikonloppuna alkavan SRC-kauden uuden tv-ohjelman ideointia ja käsikirjoittamista. Olen aiemmin toiminut kyseisen sarjan pääselostajana livenä paikanpäällä kaksi vuotta, mutta nyt siis siirryn tv-puolelle tässäkin sarjassa ja se tuottaa hieman uutta työtä. Mielenkiintoista aina.

Huomenillalla sitten vielä kunnanhallituksen kokous. Sitä ennen kokoonnumme vielä kunnanhallitusryhmällä, mutta lista jälleen positiivisessa mielessä kohtuullisen pitkä ja aikalailla selkeäkin.

Muutamat asiat hieman vaativat vielä keskustelua. Ensin nippu tonttikauppoja eli Loppi vetää uusia asukkaita edelleen hyvin. Sitten hieman kunnan maapoliittisia hankintoja ja määrätrahoja ja lausunnot tiepiireille tulevien vuosien hankkeista.

Hämeen Tiepiirin alueella on paljon merkittäviä hankkeita Lopelle ja koko seutukunnalle. Hämeen tiepiirillä on käytettävissä tänä vuonna 2006 perustienpitoon 77,6 miljoonaa euroa. Loppea koskevia vuoden 2006 toimenpiteitä ovat kantatien 54 päällystäminen Lopen kirkonkylän länsipuolelta Perähuhtaan, Räyskälän paikallistien 2832 päällystäminen Salonkylän ja Räyskälän lentokeskuksen välillä, Läyliäinen – Hyvinkää maantien 1361 päällystäminen Läyliäisten ja Hyvinkään kaupungin rajan välillä sekä Mustajoen paikallistien sorastus.

Uutena vuonna 2006 aloitettavana toimenpiteenä Loppea koskee kantatiellä 54 Launosten kohdan kevyenliikenteen järjestelyt, kustannusarvio 200.000 euroa ja toteutus 4/06 – 6/07 välisenä aikana. Muita Loppea koskevia hankkeita ei Hämeen tiepiirin toiminta- ja taloussuunnitelma 2006-2010 sisällä. Tämä on tärkeä ja hieno asia! Hyvä.

Esille tulemme nostamaan runsaasti myös muita asioita Kantatie 54:n kohdalta ja yleensä huolemme määrärahojen vähyydestä,. Myös muutamia perusparantamishankkeita on syytä pitää esillä koko ajan mm. Läyliäisten ja Kytäjän välillä, joka Uudenmaan tiepiirin toimesta hieman korjaantuukin.

Uudenmaan tiepiirin rahoitus vuonna 2007 on 69,57 miljoonaa euroa. Lopen kunnan kannalta keskeisiä hankkeista Uudenmaan tiepiirin toiminta- ja taloussuunnitelmassa ovat seuraavat:

– Maantien 132 Klaukkalan ohikulkutien ensimmäinen vaihe, jonka kustannusarvio on 12.000.000 euroa.
– Maantien 1361 Hyvinkää – Kytäjä jkp I vaihe, jonka kustannusarvio on 1.114.000 euroa Hyvinkään kaupungin alueella.

Tämän jälkeen käsittelyssä sitten meidän tekemän valtuustoaloitte, joka on mielestäni erittäin tärkeä.

LAINAUS ESITYSLISTALTA: ”Valtuutettu Riitta Nylund on jättänyt 19.12.2005 päivätyn Kokoomuksen valtuustoryhmän aloitteen, joka koskee kuntalisän maksamista:

”Päivähoitolain mukaan jokaisella alle kouluikäisellä lapsella on oikeus kunnan järjestämään kokopäiväiseen päivähoitopaikkaan. Kuntalain 2 §:ssä todetaan, että ”Tehtävien hoidon edellyttämiä palveluja kunta voi hankkia myös muilta palvelujen tuottajilta”. Kuntien rooli muuttuukin yhä enemmän palvelujen tilaajaksi ulkopuolisilta tuottajilta.

Päivähoidon tarve yleisen käsityksen mukaan on edelleen ollut kasvava erityisesti meillä Lopella vahvan kasvun takia. Tähän on vaikuttanut mm. viime vuosina parantunut työllisyystilanne sekä muuttunut laki ja 1,5 prosentin väkiluvun kasvumme.

Vastaaminen kasvavaan palveluntarpeeseen sekä toisaalta julkisella sektorilla olevat kustannuspaineet vaativat uusia palveluiden järjestämistapoja. Vaihtoehtoiset tuotantotavat tuovat palveluihin myös sisällöllisiä vaihtoehtoja, joustavuutta ja perheille valinnanvapautta.

Nyt esitettävä yhteisvastuullinen malli, jossa palvelun rahoittamiseen ja tuottamiseen osallistuvat kunta (taloudellinen tuki eli ns. kuntalisä, valvonta ja muu yhteistyö), kyläyhteisö/yritys (toiminnan osarahoitus, hoitotyö, käytännön rutiinit yms.), Kansaneläkelaitos (yksityisen hoidon tuki) sekä vanhemmat on yksi varsin menestyksellinen toimintamalli.

Edellä olevan perusteella esitämme, että Lopen kunnan perusturvalautakunta ryhtyisi maksamaan yksityisille ja yhteisöllisille päivähoidon tuottajille ns. kuntalisää.” LAINAUS PÄÄTTYI.

Nyt kuitenkin aloitteemme on saanut hieman vaillinaisen valmistelun pienen lukemistulkinnan myötä. Emme kuitenkaan sentää ole esittäneet jo toimivaa asiaa uudestaan 🙂 vaan ennen kaikkea sitä, että kuntalisää tulisi maksaa myös suoraan kotona lapsensa hoitaville perheille. Asiaan siis tulee huomenna vielä palata ja ehkä palauttaa asia uudelleen valmisteluun. Katsotaan mikä järki löytyy.

No palataan siihen. Nyt nukkumaan.

Kommentit